donacija

KOMARANSKA KOŠIJA PONOVO OKUPILA TROMEĐU: GRLO MUTAHAFIZ IZ BEOGRADSKE ERGELE PLANIĆ POBEDNIK

  06 maj 2022

Više od 2.000 posetilaca i ponovni topot konja na Boretinom brdu, obeležili      52. Komaransku košiju. Najveće simpatije osvojili mladi “čuvari tradicije” braća Rejhan (14) i Amil (9) Planić iz Balića.

Uprkos dvogodišnjoj pauzi zbog pandemije, lošim vremenskim uslovima, nepostavljanju šatri za zabavu usled poštovanja adeta ramazanskog posta, problemima u funkcionisanju TO Prijepolje u pripremnom periodu za manifestaciju, Organizacioni odbor 52. Komaranske košije, opština Prijepolje i TO, uz pomoć meštana ovog kraja, uspeli su da u kratkom roku, organizuju tradicionalnu košiju i seoski višeboj i uz ponovni topot konja koji je odjekivao Orašcem, okupe nešto više od 2.000 posetilaca na Boretinom brdu.

Najveću pažnju su po običaju privukle konjičke trke koje su tradicionalno  organizovane u tri discipline - Brdsko planinska grla, Arapska rasa i  Glavna trka punokrvnih grla- “Engleza”. U glavnoj konjičkoj trci punokrvnih grla trijumfovao je šestogodišnji Mutahafiz, u vlasništvu Irene Planić iz Beograda ( čiji su koreni iz Potoka kod Brodareva) , sa džokejem Lucom Vasiljevićem. Drugo mesto je pripalo grlu Atoša iz ergele Dautović a treće Majami Stormu, vlasnika Luke Planića iz beogradske  ergele Planić.

košija final

U trci konja arapske rase sva tri prva mesta pripala su konjima Jagoša Dakića a prvo je bilo grlo Кuhajlan Zaid Smaragd, drugo Lenkoran i teće Marbrouk masestro.

I trka Brdsko planinskih grla prošla je u znaku Planića, gde su glavni akteri bili članovi porodice Planića iz Balića pored Brodareva. Uz najveću podršku i simpatije publike na manifestaciji prvi kroz cilj je prošao 14-ogodišnji Rejhan Planić na izvanrednoj četvorogodišnjoj kobili Lasta, dok je drugi bio njegov 9-ogodišnji brat Amil Planić sa grlom Dora.

KOMARANSKA KOŠIJA PLANIĆI MLADI

U okviru košije održan je i tradicionalni Seoski višeboj koji neguje sportske  veštine i discipline ovog kraja. U bacanju kamena sa ramena, kao i mnogo puta ranije, najuspešniji je bio Adnan Sinančević rekorder ovog takmičenja već 10-ak godina, dok je u zahtevnom krosu na stazi dugoj kilometer, sa finišom na izazovnom usponu, trijumfovao Amer Bjelak. U skoku u dalj najuspešniji je bio još jedan Planić,  iu ovoj discipline pobedio je Eldar Planić.

VIŠEBOJ KOMARANE

U jedinstvenoj oceni manifestacije predsednika Organizacionog odbora Miralema Bijelaka, predsednika opštine Vladimira Babića i vd. direktorke Turističke organizacije Prijepolje Dragane Varaklić, ističe se značaj obnavljanja manifestacije ovog renomea uz konstataciju da su objektivni problem u pripremi manifestacije, umanjili broj posetilaca u odnosu na godine pre pandemije, uz najave da će se u pripreme za sledeću Komaransku košiju krenuti blagovremeno kao i da će se raditi planski i sinhronizovano na obogaćivanju ponude i sadržaja za sledeću godinu.

Uprkos svemu pobrojanom, 52. Komaranska košija je prema zbirnim izveštajima sa mnogobrojnih manifestacija sličnog tipa, koji se za 1.maj organizuju na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, i sa ovim brojem  učesnika i posetilaca bila najmasovnije okupljanje i druženje na ovim prostorima.

kOŠIJA BORETA I BGD PLANICI

Dva mlada “čuvara tradicije” iz Balića braća Rejhan i Amil Planić, sem što su bili prava atrakcija i otkrovenje 52. Komaranske košije,  su i jasan pokazatelj u kom pravcu dalje ovaj skup treba i mora da ide. U proširenju sadržaja i multidisciplinarnosti ove i sličnih manifestacije, neophodno je što više uključiti školsku omladinu, sportske klubove, KUD-ove, Kancelariju za mlade, kako bi se novim generacijama prenela lepota  tradicije i običaja ovog kraja. Imperativ koji nameće novo vreme jeste upravo da se što više mladih ljudi animiralo ka pravim vrednostima i tako se prenese amanet i odlučnost  naših predaka da se ostane na svojim ognjištima i ovim prostorima, nastavljajući negovanje bogatstva različitosti i zajedništva Komarana, Prijepolja i celog Polimlja.

G.R.

Baner oglasavanje

polimlje111

Čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

maj 2022
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

10042595
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1870
9710
1870
140902
395059
10042595

Vaš IP: 35.170.82.159
2022-05-23 09:53