donacija

БИЛO НАМ 2021.ГОДИНЕ: СВИ КОЈИ СЕ ТАКО ОСЕЋАЈУ

  17 januar 2022

„Само да не упрскамо“

У јануару је пао први снег. Није никога изненадио али је постало немогуће чистити град због аутомобила  на све стране. А Град Београд нам поклонио једно возило да имамо „сучим“ чистити. А некад, наша „Ливница“ испоручивала Граду Београду специјална возила да они имају „сучим“.  Почело вакцинисање протв корона вируса. Ко хоће.  

8

Бивало је у Пријепољу ванредних ситуација. Због елементарних непогода, снега, леда или поплава. И због пандемије. Али због паса луталица...Толико их се накупило и толико су насртали на људе да је било потребно прогласити „ванредну ситиацију“ и то на неколико сати како би се по хитном поступку неко ангажовао да „хумано“ уклони псе са улица. Још се и не помишља на изградњу неког прихватилишта или је и ово постао већ одавно добро организовани посао који превазилази оквире локалних самоуправа и у чијем ланцу сви имају користи? А општинска Одлука којом се регулише и питање држања паса у граду донета је 1994.године. Да ли се примењује, така кака је?!

Пара имамо. Пројеката немамо. Шта нам вреде паре? Годинама се ништа није радило да се обезбеде услови за израду пројеката. Па „сучим“ ћемо?!  Без пројеката, нема асфалтирања ледина „нако“, јер је „неко“ дошо па „ обећо“. Неће моћи више.  Али шта са буџетским суфицитом? Ни то није лако. Од 2018.године он је учетворостручен. Пара има, али како „преживети“ јавну набавку? Од уцењивача до ситних и крупнијих играча.

Светислав Басара је добио по други пут НИН-ову награду, што се за 67 година догодило још само три пута. Као и обично и роман „Контраендорфин“ изазаво је контроверзе и контра мишљења. Каква је то „сељачка демагогија“ коју стално спомиње? То су „најниже страсти сакривене иза великих идеја“. Казивао је:“За друштво су најопаснији псеудоинтелектуалци“. Па, ко су интелектуалци у овом  друштву? „Сви који се тако осећају. Зато нам друштво јесте овакво“.

А Пријепоље постаје камионџијски рај. Регистровано је чак 1.510 камиона. Просечна зарада возача је око 500 евра. У Европској унији и до 2000 евра. Само у Немачкој недостајаће од 2022.године 150.000 возача. Вози, Мишко!

Пријепоље има најнижи просек зарада међу десет општина Златиборског округа. Око 45.000 динара. Просек у држави био је  преко 65.000 динара. 

3

Католичка капела, једна од симбола Пријепоља, поново се руинира. У посету је стигао  надбискуп Хочевар. Нешто се спомињао повратак имовине  како би католичка бискупија могла да се убудуће бави њоме. И остаде  да се „попричека“.

Има још понешто на шта смо навикли да треба „попричекати“. Сад, има ту и „контраендорфинског“ приступа. Језеро на магистрали у Великој Жупи. Да ли га неговати као посебну атракцију или га исушити? Како је настало? Легенда каже: Крај магистралног пута на том месту био је некада канал који је имао улогу колектора, односно  одводио је површинске воде са коловоза. Изградњом кућа, канал је затрпан и годинама вода се скупља на коловозу чинећи право језеро које је достигло већ педесетак метара дужине и дубину ивичњака. Зими је то права ледена писта“. И колико то траје, колико то учесници у саобраћају трпе? Ко одржава магистрални пут у држави?! Попричекати.

6

А шта смо још оставили да „попричека“? Јабуку. Некада Меморијални центар, некада зимски центар, некада излетиште, сада је наша мука али не само и наша брука. А наша највећа мука, али не и само наша брука, биле су Стањевине. И држава је решила да то више неће бити. Општинко руководство је било агилно. И у фебруару је потписан уговор о санацији  Стањевина вредан  скоро 34 милиона динара. Паре су издвојене из локалног буџета. Општина је „дотирала“ и јавни превоз који је бесплатан. Вози и вози се, Мишко.

5

И у том галиматијасу „попричекавања“ Пријепоље прославља још једном Армин Синанчевић. Оборио је  рекорд Србије у бацању кугле стар 23 године који је држао његов тренер Драган Перић. Потом је освојио шесто место на Европском првенству у дворани. Постао је првак Балкана. Освојио је седмо место на Олимпијским играма у Токију, у финалу Дијамантске лиге која окупља најбоље атлетичаре света, освојио је на крају сезоне бронзану медаљу. Званично је најбољи европски бацач кугле. Шта је Пријепоље помогло ту? Па, родио се ту. И добио је награду општине за Дан општине.

7

Умро кантаутор који је обележио цело једно време. Ђорђе Балашевић.  Збогом, Морнару! Певао си:"Кад си ватра сви те оће гасити... ал то ваљда тако иде. Само лепо можеш ружити. Завист ваља и заслужити..". А живели смо у временима кад су се само смењивале “геде глуперде”. Зато је смрт песника ујединила у сузама грађане Земље Које Више Нема. Народњаци, све вам је у шаци.

Био је март. Промењен је Статут општине да би се повећао број чланова Општинског већа. У власти су одједном били сви, а опозиција се свела на једног одборника, који је био члан Општинског већа у претходне четири године. СДП је на „проширење власти“ гледао из угла „квалитета кадрова“. Ова странка је децидирано изразила став да „не жели у власти корумпиране особе“. И уколико нека од таквих особа уђе у власт, заменик председника општине и председник ове странке у Пријепољу Есад Хоџић је највио оставку. То се и догодило. Оставка. Квалитет кадрова није доведен у питање.

 А пандемија? Попуштала, па поново освајала. Нека занимања су готово угашена. Тако је било са организацијама свадби и изнајмњивањем венчаница. И фризери су имали своје тешке тренутке. И угоститељи. Џенан Лончаревић, популарни певач рекао је да је веровао да је могуће да све стане  али да музика стане, то је „апсурдно“.  А ЕС комерц, предузеће које већ годинама запошљава највише радника и које својим производима  осваја захтевно тржиште које цени здраву, органску храну са географским пореклом, наставило је да донира, поклања, да показује сву своју сензибилност према хуманитарним потребама. „Волим добро у људима“ је слоган који се и овога пута показао као конекција између предузећа и људи. У ковид болнице у Ужицу и Прибоју  упућена је палета најквалитетнијих производа у вредности од  преко 600.000 динара.

Иако је још у августу или септембру претходне године могао да буде изабран Општински правобранилац, после 8 месеци то је учињено по „хитном поступку“ иако се радило о истом кандидату, Ани Пејовић, која није изабрана за судију, па кад је изабрана „хитно“ за правобраниоца,  именована је после и за судију. Опет остасмо без Општинског правобраниоца. А  из буџета се одливају паре за изгубљене спорове. Болница и Дом здравља су поново постали један Здравствени центар Пријепоље.

9

А некако пред првомајске празнике посвећене борби радника за своја права,  почело је рушење зграда „Ливнице“ у којој се, кажу, никада није гасила пећ и која је била карактеристична за један период у коме се надало да ће баш „ливци“ да промене „лошу привредну структуру у којој доминира лака индустрија“. Нико се није ни сетио да је пре 70 година Пријепоље добило прву фабрику у својој историји и прве праве раднине. Био је то Текстилни комбинат. Да ли се неко сећа Зоне унапређеног пословања?  Требало је да то буде Валтерова улица. Личи, а?! А она каљуга преко пута Општинске управе у сред града, на главној нам улици, у сред Зоне унапређеног пословања. која служи као дивљи јавни паркинг?! Види ли ко све то или „квалитетни кадрови“ не знају куд ударају?! Прошло је 45 година од када је кроз Пријепоље прошао воз. Шта је остало од пруге и железничке станице? Осим туге?

1

Но, сећања су једно, а реалност је друго.  Стигао је председник Србије Александар Вучић.  Обећао почетак изградње гасовода до краја године за четири суседне општине. Обнову пруге, приступне саобраћајнице за ауто пут, неколико путева, трафостаницу, ниско напонску мрежу. И све то како би се привукао неко од већих инвеститора јер је Пријепоље једна од 19 општина  (укупно има 174 јединице локалне самоуправе у Србији) у које уз помоћ државе није стигао нико од страних инвеститора. И кренуло је. Градиће се обалоутврда у Залугу и Бродареву, пут до Милешеве и обалоутврда, плутајуће бране на Лиму постављене о трошку државе.

Из буџета општине распоређено је 9 милиона динара пројектима разних који се баве новинарством и информисањем. „Полимље“, најстарији медиј не само у Пријепољу, већ и много шире, нашао се међу оних неколико који су добили „симболична“ средства. Тек 600.000 динара. Тако одлучила „стручна комисија“. Само нек је интелектуално, што би казао Басара.  

2

 Оно што је , свакако, обележило ову годину, поред санирања Стањевина је поновно стављање у функциу моста у Шарампову за чију је реконструкцију требало не неколико месеци, већ неколико година. Свим тим поводима стигла је у Пријепоље и председница Владе Србије Ана Брнабић  која је рекла:“ Стањевине су биле мука за вас, а брука за све нас“. Министарка екологије Ирена Вујовић која је на Дан општине примила Јавно признање почасни грађанин Пријепоља, истакла је да „треба да будемо поносни што будућим генерацијама не остављамо сметлиште већ зелену оазу“. И кад смо код награда и Пријепоље које је пуно „контраендорфина“, овога пута је било јединствено. Реч је о награди општине др Сенади Садиковић. А она је рекла:“Ја само радим свој посао“. У пензију су отишла  истовремено чак три хирурга из пријепољске Болнице: др Јагош Грбовић и др Мила и Бошко Одџа. Докторка Мила је дуго била једина жена у операционој сали. У својој гинеколошкој пракси породила је за 40 година рада 10.000 жена. Рекла је:“Живот се радом потврђује“. А одборници пријепољске Скупштине општине су наставили да промовишу и да се позивају на „знање, памет и морал“.

До 2016. године никла су „међу нама“ 6.442 бесправна објекта. И сви су у „процедури озакоњења“. А имена су добиле 843 улице и 214 засеока, јер Европа не познаје адресу“ ББ“. Ја сам упознала изванредног младог човека Ферхада Мекића, рођеног у Пријепољу, који је одавно грађанин света. После основне школе, преселио се са браћом и мајком у њену родну Енглеску,дипломирао на Оксфорду и у јеку пандемије питао шта треба пријепољској Болници. Kупио je  нов, савремени рендген апарат  вредан 62.640 евра и донирао нашој Болници. Гест какав се ретко бележи, а он није био рад ни да се то обзнани.

Парк хероја ће да нам се адаптира. Само док се начини идејни пројекат, па пројекат. Али паре већ обезбеђене. Чак 41 милион динара. А наши путеви ка туристичким дестинацијама?  Да „попричекају“. Како изгледају? И мука и брука и то наша.

Међународна бициклистичка трка кроз Србију прошла кроз Пријепоље. И Караван дигиталних вештина. И камиони натоварени дрвима и даље језде улицама и путевима овога града и по шумама без икаквог ограничења.  Постајемо ли ми то само „сировинска база“?

12

Млади траже добру плату. Да раде за 300 евра? Не пада им на памет. А за те плате  ради 350.000 људи у Србији, међу којима су и они са факултетским дипломама. За пристојан живот, веле млади, ништа без 800 евра. То кажу, па одлазак у иностранство не одлажу. Централна државна манифестација Дани међународне европске баштине у Пријепољу одржана. Министарка Маја Гојковић рекла да је „поносна што овде живе  европске вредности“. Да ли се стало или одустало од топлане за град на биомасу? Ми били „одабрани“  са још само неколико општина пре само 2 године, ушли у програм доделе средстава и кредита немачке развојне банке, за које гарантује држава и онда све стало. Рекоше:имовинско-правни односи! Коначно, после толико деценија, и толико опомена државне ревизије, почео је упис имовине ове општине. Док  се евидентира, општина која чува „европске вредности“ има и даље котларнице на мазут који је најскупљи енергент. У Косатици су одржани сусрети  са жељом да постану традиционални у част Михољске јесени. Како би речено:“Док се вари вареника, шта ће нама Америка“. А број  аутентичних заштећених производа  са ознаком порекла из Србије у Европској унији до сада је нула! Добар радник је постао као добитак на лутрији. Фале мајстори. Нема ко да ради.  И у кафане само они са пропусницама које значе да су „вакцинисани“ или да су „ковид негативни“. Тако се кафане почеше рано затварати. Војска, односно припадници хеликоптерске ескадриле поставили на Титеровац крст  тежак 3800 килограма и висине 11 метара.

 Муамер Зукорлић, посланик Странке правде и помирења, потпредседник Скупштине Србије и некадашњи муфтија Мешихата Исламске заједнице у Србији,  умро је изненада у 51. години у Новом Пазару. У ексклузивном интервјуу за “Полимље” 2017.године   рекао је:“ На жалост, живимо у времену доминације  политике и капитала, а не вјере и морала. Народ који нема аутентичне представнике у структурама одлучивања  доводи своју будућност у питање”.

И  како рече председник општине Бабић за скупштинском говорницом:“Идемо напред миц по миц, само се миц одужио.  Али немамо резервну општину. Морамо сви допринети. Важно је да смо у фокусу државе. Само да не упрскамо“.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

polimlje111

Čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

maj 2022
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

10042997
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2272
9710
2272
141304
395059
10042997

Vaš IP: 35.170.82.159
2022-05-23 10:51