donacija

ВИРУС И МИ У ОДЛАЗЕЋОЈ ГОДИНИ: ВАКЦИНАЦИЈА,ЗАШТИТА ИЛИ ТЕСТ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ

  04 januar 2022

„Пливајући“ на таласу ковида 19, стигли смо, некако, до краја године. Да ли „омикрон“ долази код нас или по нас?

 Прошла година као да се није догодила у нашим животима. Све што смо планирали приватно или усвојили планским актима није се догодило. Догодио се само ковид 19, пребројавање  заражених, закључавање, мере ограничења, маске...борба без краја, пуна неизвесности, страха и панике. Прво на удару било је, наравно,  здравство које је више пута доживело трансформације. Пред крај прошле године у Србији се чекала вакцина  на коју се гледало као на сламку спаса јер је у то време свако од нас познавао више њих који су оболели и,на жалост, изгубили битку са вирусом Када је коначно стигла,  обележила је ову, сада већ одлазећу, годину.

Прве вакцине стигле су одмах након празника. Већ 8. јануара биле су доступне и у Пријепољу, најпре за запослене у ковид одељењу. У првом кругу, 11. јануара, вакцинисано је 35  здравствених радника Фајзеровом вакцином и нису имали никакве нус појаве.  У Пријепољу је тог дана Завод за јавно здравље забележио 20 нових случајева заразе. Некако у то време почиње пријављивање грађана  на порталу Еуправа, потом и преко кол центра. Медији бележе да је Србија набавила 8.000.000. вакцина а за само 36 сати пријавило се преко 100.000 грађана који су  исказали интересовање  за  вакцинацију.

Тих првих дана јануара лекари и здравствени радници имају пуне руке посла. Посебно у ковид амбуланти. Викендом прегледају и до 300 пацијената са симптомима, теже пацијенте транспортују у Прибој који је званично ковид болница или на интерно одељење. Половином јануара Завод за јавно здравље бележи 14.049 ковид позитивних од почетка пандемије. Само у децембру заражено је 6.307 грађана Округа, што је дупло више него месец дана раније. Епидемија се шири на Округу, мало стагнира у Пријепољу. Ипак, на крају месеца број заражених већи је у односу на децембарски и износи 6909. У Пријепољу се укупно заразило 1900 грађана.   

У јеку мера, крајем фебруара стиже вест да ће Дом здравља и Општа болница  поново бити  под истим кровом. Заједно, после десет година, на основу Одлуке  Владе о оснивању више здравствених центара  у Србији а у складу са Планом реорганизације здравствених установа. Постајемо Здравствени центар Пријепоље.  Наставља се вакцинисање грађана тако да је крајем фебруара укупно вакцинисано 28.600 грађана Златиборског округа.

На питање : Јесмо ли постали здравствено запуштени“, директор Болнице, др Зоран Дробњак, каже да се више не може говорити о нормалном раду у здравству јер је ковид суспендовао рад специјалистичких амбуланти. Збрињавају се само хитни случајеви и акутна стања уз поштованје протокола који налажу епидемиолошке мере. Ипак, у том и таквом стању, уз све мере епидемиолошке, урађена је 31 операција, 27 хируршких интервенција, 52 порођаја. Није време за опуштање, каже др Дробњак јер на хирургији лежи 29 пацијената,25 је смештено на интерно одељење, 23 на паихијатрији,11 на гинекологији а свакодневно се обради више од 100 лабораторијских анализа без ковида. Гужва је и у Служби опште мединине Дома здравља кроз коју је је у једном дану прошло 304 пацијента, 80 у Бродареву и Коловрату. Нико од пацијената није ускраћен за лекарску брогу каже др Сеад Поровић, осим оних чије здравље је под контролом лекара специјалиста ван Пријепоља јер су и њихове матичне установе у ковид систему који је за све остале пацијенте затворио врата својих ординација.

Март је у знаку пораста броја заражених али и броја грађана који мирно стоје у реду за вакцинацију. Крајем месеца близу 10.000 грађана Пријепоља примило је вакцину од којих је 3.500 ревакцинисано. На Округу се број заражених попео на 23.726, у Пријепољу на 2.383 и до данас ће на наша општина увек држати просек од 10 одсто свог „доприноса“ у броју укупно заражених на територији ЗО. У јеку епидемије и повећаног интересовања за вакцинисање Дом здравља оснива Саветовалиште за дијабетес, набавља опрему и едукује тим који ће убудуће имати другачији приступ третирању болести која је у медицина названа „тихи убица“ Наш Дом здравља је једна од 83 установе у Србији које су реализовале овај пројекат врадан 3000.000. динара.

У апилу вакцинација је и даље актуелна, а сада већ и званично именовани в.д. директор ЗЦ Пријепоље, др Зоран Дробњак, позива грађане да се заштите вакцином као најефикаснијом мером. Он поручује да су све вакцине безбедне. Тада је ваћ вакцинисано 48.977 грађана Златиборског округа од којих је 24% из Пријепоља. У Сјеници је проценат вакцинисаних свега 10%.  У Дому здравља вакцинишу се и пацијенти који немају заказан термин, почиње и вакцинације и у Бродареву али и по месним заједницама. Прва је била у Бабинама, за старе и немоћне али се касније са овим стало због недостатка кадра. Уједно број заражених се пење и нагло пада па их Пријепољу 5. априла има 26. Истог дана у Прибој је транспортовано 11 пацијената. За неколико дана опет се смирује па се у 19. априла бележи свега 76 заражених на Округу а дан касније само 46 инфицираних, у Перијепољу их је 6. Долазе Рамазан и Васкрс и пролазе у сенци ковида и посебних епидемиолошких мера. На крају месеца у Пријепољу вакцинисано 14.451 грађанин, 5.610. ревакцинисаних.

Следе месеци затишја, у којима су грађани одахнули а „тихи хероји“ у здравству, предахнули. Повољна је клима па болнице у Округу излазе из ковид система, више је отпуштених него примљених. Ужива се у дугом топлом лету, у болницама и домовима здравља поново су почели викенд прегледи за оне без здравствених књјижица и остале „незаказане“,  оболели се броје у једноцифреним „износима“, на вакцинације долазе страни држављани, највише из БиХ где вакцине нису доступне обичним грађанима. Могу да бирају између четири вакцине које су у оптицају. Почетком јула на Округу их је вакцинисано 2.810, 489 је примило дозу у Пријепољу. На дан 4. јули  Пријепоље је без заражених, то се поновило и 26. јула. Већ крајем августа почињемо да плаћамо данак „мешања“, путовања и лоше „дистанце“. Поново се број заражених пење  и неколико дана не силази испод 300, у Пријепољу прво 21, па 28, па 37, 34 заражена. У септембру на седници Кризног штаба председник општине обавештава да ситуација није била никада гора. У болницама нема места, сви капацитети су пуни. Почиње трећа вакцинација бустер дозом, зараза се ипак шири. Међу вакцинисаним има заражених и то 34 %, кажу локални подаци. Тада почиње и мали застој у броју вакцинисаних, посебно међу младима јер чему, питају се,  ако се могу заразити и ширити вирус. Вакцинација је, тврде млади, тест интелигенције И вакцинисани шире заразу као и остали, разбољевају се, чак и умиру... Али, немају тешке симптоме, каже струка.

Док се млади премишљају,број прегледаних у ковид амбуланти током викенда  опет броји преко 300 пацијената, лекари раде четири смене каже помоћница директора Дома здравља, др Оливера Ровчанин  Крповић. Повлачи се сав расположиви кадар из сеоских амбуланти, сво особље је драгоцено.  Директор Здравственог центра Пријепоље, др Зоран Дробњак сматра да ковид узима данак у животима људи којима плаћамо  своје неодговорно понашање.

„Млади људи нам умиру пред очима. Маске, дистанца...све је могло да буде мера пре вакцине“, каже он и наводи да здравственим радницима већ постаје неиздрживо, и са становишта капацитета и кадровског потенцијала.

„Нисмо у стању да кадровски одговоримо овом изазову. Болнице нису прављене за пандемије. Овде се ради о томе да неко својим правом на слободу угрожава права других на живот“ алудирајући на слаб одзив млађе популације на вакцинисање.

Крајем септембра Пријепоље достиже врх по броју заражених. Чак 47 у једном дану. До почетка октобра, 27 од 89 хоспитализованих, није успело да победи вирус. Подаци Завода кажу да је то био „ударни“ месец заразе. Оболело је 9794 људи на Округу, чак 400% више него у авгисту када их је било 2373. Да се не помињу јул са 264 или јун са свега 204 заражена, мај 1157, па чак и април када је било 3129 ковид позитивних. Октобар пролази у истом фону, мало се смањила зараза али и даље се цифре оболелих пењу и падају, али никада толико да можемо да одахнемо. Новембар бележи повећан број вакцинисаних  и затишје  ширењу инфекције, што траје и током децембра на чијем почетку се број инфицираних свео на педесетак у Округу, или од 2 до 12  у Пријепољу. Тада и до нас  стиже нова врста вакцине, Модерна. И тако, „пливајући“ на таласу ковида 19, стижемо до краја године. Вирус нам је пред новогодишње празнике омогућио мали предах. Гужве су мање. Нема редова испред Болнице, лакше се дише у Ковид амбуланти. Можда само толико док, у жељи да и сам преживи, вирус не мутира у нови сој, који, кажу,  долази и код нас или „по нас“. Назвали су га омикрон. Део струке каже није толико опасан иако се шири вртоглавом брзином, део да то није испитано а део каже да је  већина вакцина не помаже много код омикрона. Опречна миишљења долазе, као и до сада како од струке тако и од лаика. И наравно, нека нас ово мало затишје не завара. Како је рекао директор ЗЦ Пријепоље, др Дробњак: Нема опуштања!

М.Ц.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

januar 2022
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

Broj poseta sajta

8901752
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1288
2301
12854
69871
212141
8901752

Vaš IP: 54.80.252.84
2022-01-20 20:50