donacija

КАКО САЧУВАТИ ПРИВРЕДУ  У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ: ПОДРШКА ДРЖАВЕ НЕЋЕ ИЗОСТАТИ

  17 novembar 2021

Данас у Пријепољу одржан састанак   представнике Привредне коморе Србије, Министарства привреде,  локалних власти и привредника око изналажење најбољих  решења  да привреда одоли свим неизвесностима које се налазе пред њом.

„Како пословати у време и након пандемије - извори финансирања“  била је тема  око које су се данас у Пријепољу окупили представници Министарства привреде, Привредне коморе Србије, Регионалне привредне коморе Ужице, Парламента привредника Србије,  најоговорнијих представника општинских  руководећих структура,  локални  привредници и  представници других релевантних установа и институција.

Суштина данашњег окупљања била је у договору  око изналажење најбољих  модуса и решења  да привреда одоли свим неизвесностима које се налазе пред њом и то након што је прошла тежак и мучан период  привређивања у условима пандемије. Привреда се, истакнуто је на састанку, показала  као крајње одговорна  структура  која је  успела је да сачува  добар део свог пословања, али за  време које је пред њима  најважније је да сви привредници заједнички, и кроз институције,  решевају  проблеме на које буду наилазили.

1637156462732

„Ми смо у Министарству привреде  таргетирали најугроженије гране провреде и издвојили значајна средства као помоћ да оне опстану. Оно што планирамо јесте да наставимо са тим подстицајима тако да ћемо у наредној години издвојити идентична средства подршке. У плану је такође доношење више уредби које ће се спроводити кроз наше фондове за развој и разне агенције и банке“, рекао је Милан Љушић, државни секретар у Министарству привреде Србије. Он је такође навео да је Пријепоље веома мало користило кредитну подршку која је била веома интересантна.Што се тиче набавке нове опреме, у Пријепољу није подигнут ни један кредит, одобрена су само  два старт ап кредита и један инвестициони. То је штета, рекао је Љушић, јер је Регионална развојна агенција Златибор једна од најбољих у Србији која постоји да би пружала подршку привредницима и привреди.

Обраћајући се привредницима Ана Лапчевић, директорка  Регионалне привредне коморе Златиборског управног округа је рекла да су овакви скупови  прилика за договор:

„Потребно је да сви још једном видимо шта нам је чинити у условима пандемије али и да чујете за још неке нове изворе финансирања који су мање познати а могу да буду добра допуна и добар начи да косолидујете или побољшате своје пословање“.

Привредници су упознати са  ФИННО платформом, односно регионалним и програмима подршке  ЕУ како би мала и средња предузећа проширила тржиште . Упознати су такође и са европском мрежом предузетнуштва  која пружа широк спектар  услуга,   као и финансијској подршци  за иновацијску делатност.

Привредницима је наглашено да ће ускоро добити  нацрте и предлоге уредби које ће се односити на  подстицајна средства. Од њих је затражено да их проуче и дају своје сугестије  како би их учинили што бољим  а доступност подстицајних средстава што једноставнијим.

Председник општине Владимир Бабић  изразио је задовољство што се наставља добра сарадња са Министарством привреде и Привредном комором Србије и што  Влада равномерно развија привреду у целој држави. Он је поручио локалним привредницима да нису сами  јер имају са ким да размотре све могућности не само опстанка  већ и проширења производње, када пандемија прође. Што се локалне привреде тиче он је навео да се она показала веома жилавом и издржљивом у време пандемије успевајући да сачува своје капацитете и радна места у изразито тешким условима.

М.Ц.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

decembar 2021
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

8651615
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
8480
9282
55844
31875
246867
8651615

Vaš IP: 18.212.120.195
2021-12-04 09:06