donacija

Одлука стара скоро 30 година: А ПСИ, ШТО ДА НЕ ЛАЈУ?!

  14 novembar 2021

Све је више паса које власници држе по двориштима кућа. Неки се не устручавају да држе и по неколико комада. Не, није реч о селу, него о центру Пријепоља. Да ли је то дозвољено? Ко то контролише? Да ли некоме смета?

„Зашто тако лају пси по нашим мрачним ноћима? Све је глухо. Потом опет лавеж почиње. Пси лају. Лају бесно, безумно, пси лају глупо и улудо, на све што се крене: на светиљке, на гласове и сене, на месец, слутње и непознате људе. О, пасји саборе, ти лајеш, а каравани иду. Залуду лавеж твој сву пасју мржњу на пролазнике сипа, сви пролазе и нестају, а ти на ланцу, као сена слепа,судбину чекаш...“. Тако је изгледа ноћ у провинцији кад је опева песник. Али тако изгледају све више ноћи у Пријепољу, доживљавали га као град, варошицу, као провинцију или као вилајет. Не треба песник. Осим паса луталица који  даноноћно крстаре улицама и сокацима, плашећи и оно мало пролазника, кидишући на бициклисте и ромобилисте, лајући на аутомобиле, имамо и псе који по васцели дан и васцелу ноћ лају без престанка, завезани ланцима у двориштима, гаражама, шупама и то по сред града.  Има примера да неколико кућа,једна до друге држе псе на овај начин, те  се они слободно “разговарају“ по свуноћ. Буне се комшије, негодују, једни другима своје „несаничке муке“ препричавају, гунђају али Пријепољци ко Пријепољци-слежу раменима, чекају да им „неко“ реши проблем чак и кад су зид уз зид на комшијским керећим „боксевима“.

Ih psi 1

Осим власника што шетају љубимце који по свуда „каке“, а да се не поштује обавеза да за љубимце ваља и почистити кад се унереди на јавној површини, иако је број импозантан, мисли се на број паса разних раса и нераса, има и оних који узгајају псе, који с њима иду у лов, који их продају или препродају. Све је то дозвољена работа уколико се поштују неке норме, неке обавезе, неки ред, уколико се води рачуна и о комшијама, суграђанима, пролазницима. Да не смета ни инсан, ни хајван. Но, као што нема комуналног реда ама баш никаквог, тако није за очекивати да га има и кад је реч о псима и господарима. Комунални хаос је потпун.  Свима одговара. Нема паркинга, не поштују се зелене површине, баца се ђубре на све стране, депоније су поред свих контејнера у граду, не води се рачуна ни о чему што је јавни простор, па како онда да се води рачуна о начину на који се поступа према кућним љубимцима и елементарном „кућном“ реду. Одакле толики пси  по двориштима кућа, али и по шупама, гаражама, чак и терасама, у центру града?

Идемо редом. Има ли каква одлука? Има. Написана је још 1994.године! Тада је било једно десетак паса у целом граду и не само да су се знали власници, него и имена свих тих десетак паса. Рецимо, Лео или Барни. Шта је казивала та одлука написана безмало пре три деценије, а која се „примењује“ још или је „непримењива“ али друге нема? Одлука  се позива на Закон о здравственој заштити животиња из 1988.године  и општински Статут из 1991.године, а донета је на седници Скупштине општине у септембру 1994.године!!! Односи се на начин држања и чувања паса(и мачака) у граду и Бродареву. Домаћинство, према овој одлуци, може држати највише једног пса и две мачке. Забрањено је држање свих паса расе пит бултеријера. Домаћинство може држати највише два пса ако се ради о ловачким или расним. У стамбеним зградама могу се држати само уз сагласност станара. Уколико се држи у дворишту, може само у кућици за псе, а простор у дужини ланца испред мора бити  бетониран или асфалтиран. И тако даље, уз бројне детаље. Казне? Уколико се горе наведено крши, следе новчане казне од 1000 до 5000 динара. То су биле „добре паре“ у то време.  Сада има ваља додати минимум још једну нулу.

Од тада, па до сада, нико није нашао за сходно да погледа ову одлуку, да је усклади са „стварним стањем ствари“ али и са законима који су донети јер су се променили односи према кућним љубимцима и њиховим кретањем и држањем. Власници не могу само да воле и мазе љубимце и да их шетају, ваља и да се придржавају законских прописа. Суочене са сличним проблемима, управо ове и прошле године, многе општине су донеле  посебне одлуке којима се регулише сваки детаљ везан за држање паса. Сви су одлукама регулисали услове под којима се пас може држати у дворишту, а на терасама не сме никако. Реч је градовима већим али и сличним Пријепољу. Закон о добробити животиња донет је у Србији пре једне деценије, у међувремену су неке одредбе допуњене. Оно што је нама битно јесте ово:“ Начин држања паса као кућних љубимаца, било да су они опасни или не, регулисан је на републичком и локалном нивоу. У случају непоштовања закона и прописа донетих на основу њега у погледу начина држања и поступања са животињама, јасно су законом прецизиране казне, па се тако, несавесни власник може казнити за прекршај новчаном казном од 5.000 до 50.000 динара ако на непрописан начин и супротно одредбама Закона о добробити животиња држи пса. Органи локалне самоуправе својим одлукама прописују начин држања животиња на својој територији, места и просторе у којима се могу држати кућни љубимци, као и место и начин извођења кућних љубимаца на површине јавне намене и површине у јавном коришћењу. У складу са тим, комунална инспекција је надлежна за вршење надзора над спровођењем одлука органа локалне самоуправе и она је та која налаже мере и прописује одговарајуће санкције за несавесног власника.  У случају непоштовања одредби одлука органа локалне самоуправе, јасно су одлукама и прецизиране казне, па се тако неодговорни власник може новчано казнити за учињени прекршај. Посебне ставке односе се на „опасне“ псе. Такве могу на јавним површинама изводити само пунолетни власници и то само они који имају „доказ“ да су прошли обуку за држање таквих паса. 

Погледали смо на десетине одлука које су доносиле локалне самоуправе широм Србије, како би се, у складу са Законом о комуналним делатностима (2016.) и осталим прописима ускладиле и допринеле решавању сличних проблема које има и Пријепоље. На пример: „Пси и мачке могу се држати само под условима и на начин да се не узнемиравају трећа лица и обезбеди
сигурност, нега и хигијена. Власник је дужан да се о овим животињама брине, да их негује, храни и да им обезбеди потребне санитарно – хигијенске услове као и лечење.  Власник је дужан  да сноси трошкове збрињавања ако више није у могућности да се стара о животињама“. И још :“ Дужан је да изврши обележавање микро-чипом,  обавезан  је  једанпут годишње привести ове животиње надлежној ветеринарској служби ради вакцинације против беснила. Општински инспектор овлашћен за надзор по овој одлуци има право да читачем чипа провери да ли су пас и мачка обележен на прописан начин. У дворишту породичног стамбеног објекта могу се држати највише два пса. Ограђен простор (бокс), односно пас на ланцу, у дворишту и заједничком дворишту породичних  објеката не може бити на растојању мањем од 5 метара од суседних стамбених и пословних објеката.
Ако је пас стално везан, мора бити везан на продужену водилицу. Ако пас и мачка приликом извођења загади јавне површине, власник или држалац дужан је да их без одлагања очисти. Уклолико то не учини, платиће казну у висини од 70.000 динара...“.

Оваквим одлукама регулишу се и нека друга питања.

За претпоставити је да је после 1994.године дошло доба да се питање држања паса регулише и у Пријепољу општинском одлуком која ће пратити сличне одлуке које се доносе у Србији, ослањајући се на неколико законских прописа. Тиме ћемо избећи неспоразуме, замерања, пуштање паса да трче парковима без контроле,  да их у двориштима уз прозор комшија буду везана и  по неколицина, али ће бити недопустиво и кажњиво да нагазимо у „какице“ љупких бића у оделцима, којих су пуни тротоари пријепољских улица. Мисли се на „какице“. И да не описујемо и недужимо. У нади да ће оваква одлука стићи пред одборнике  до краја  и ове године.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

decembar 2021
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

8649890
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
6755
9282
54119
30150
246867
8649890

Vaš IP: 18.212.120.195
2021-12-04 07:50