donacija

„ПОМОЋ У КУЋИ“ :УСЛУГА ПО НОВОМ ПРАВИЛНИКУ

  21 septembar 2021

Уколико корисник нема прихода или су они недовољни, сродници  су обавезни  да учествују у његовом  издржавању.

 Општинско веће усвојило је нови Правилник о критеријумима и мерилима за пружање услуге помоћи у кићи за стара и одрасла лица са инвалидитетом  и учешћу корисника и њихових сродника  у трошковима  ове услуге.

Правилник утврђује  сврху помоћи у кући, начин на који се  ова услуга обезбеђује, мерила за избор корисника,  финансирање, нормативе и стандарде за обављање услуге у кући и ступа на снагу даном доношења.

„Услуга помоћи у кући  за одрасла и старија лица је посебан ванституционални облик социјалне заштите  на коју појединац  има право у складу са Законом  о социјалној заштити и спада у групу дневних услуга у заједници. Услуга обухвата активности које подржавају боравак корисника у породици и непосредном окружењу  које обезбеђујуе јединица локалне самоуправе“, каже  Рада Дивац, директорица Центра за социјални рад,  наводећи да је  сврха пружања услуге помоћи у кући осмишљена  у циљу унапређења квалитета живота ове категорије корисника.

Ова услуга  доступна је  особама која имају различита психичка или физичка ограничења  услед којих  нису у стању за самосталан живот у својим домовима без редовне  помоћи у свакодневним активностима а којима је  породична подршка  недовољна или није расположива.  Приоритет у обезбеђивању доступности услуге помоћ у кући, према овој Одлуци,  имају жене старије од 60 и мушкарци старији од 65 година.

Помоћ у кући укључује набавку намирница, припремање хране, помоћ у одржавању личне хигијене и хигијене стана, набавци огрева, и загревању просторија и посредовање у смислу обезбеђивања различитих услуга  и  свих врста поправки у кући.

 

ДОМАЋИЦЕ И НЕГОВАТЕЉИЦЕ

Геронто домаћице, којима ће бити поверене ове услуге стараће се такође и о  социјалним, културним потребама  корисника у смислу набавке штампе, књига, иницирање контаката и укључивање корисника у пригодне културне активности али ће водити рачуна и о њиховом здравственом стању. Осим надгледања узимања терапије оне су обучене да  контролишу виталне функције  корисника од крвног притиска, температуре, до мерења нивоа шећера у крви за шта су такође, опскрбљене одговарајућом медицинском опремом која је крајем прошле године стигла као донација од ГИЗ-а,  немачке хуманитарне  агенције за међународни развој.

Што се тиче финансирања ове услуге средства обезбеђује Општина Пријепоље из буџета, наменских трансфера из државног буџета, донаторских средстава и путем учешћа корисника или лица која су у складу са Законом дужна да се учествују у издржавању корисника.

Право на бесплатну услугу  имају корисници  чији су укупни приходи остварени у претходна три месеца  испод минималног нивоа социјалне сигурности, која по члану домаћинства износи 8.750,00 динара, и који немају сроднике обавезне на издржавање. Уколико корисник нема прихода или су они недовољни, сродници  су обавезни  да учествују у његовом  издржавању а њихово учешће утврђује се на исти начин  као и за корисника. Изузетак су корисници  који су склопили уговор о доживотнм издржавању. У том случају  њихово финансирање трошкова услуге  помоћи у кући преноси се на даваоца издржавања у 100% износу.

Иначе, подршка коју могу добити корисници услуге помоћ у кући је „степенована“ на четири нивоа од првог који подразумева да  корсник није способан да самостално брине о себи , преко тога да може да брине о себи уз  физичку помоћ другог лица до оних који уз  подсећање могу обављати све животне активности. Ове услуге се планирају на основу индивидуалног плана  за сваког корисника  који се израђује  у Центру за социјални рад .

Геронто домаћице или неговатељице домаћице  морају бити старије од 18 година а предност при избору имаће оне које  имају средњу школу медицинске струке. Неопходан је и сертификат о похађању акредитованог програма  помоћи у кући.

М.Ц.

Антрфиле

Услугу Помоћ у кући тренутно пружа 18 обучених геронто домаћица за укупно 150 корисника. Геронто домаћице ове послове обављају према уговору о делу. Њихов радни сат плаћен је 210 динара нето,  а  у складу бројем  часова проведених у  раду, обрачунати су им порези и доприноси. Уговор је неповољан по њих јер немају право на боловање, путне трошкове нити на годишњи одмор. У Центру за социјални рад се, каже директорица, Рада Дивац, води рачуна да свака геронто домаћица добије довољан број корисника како би могла да оствари пристојну зараду, без обзира на ове неповољности.

С обзиром да  услуга Помоћ у кући не спада у редовне социјалне услуге, она сматра да би она требало да буде регулисана преко јавног позива који расписује општина. У том случају Центар би се јавио као лиценцирани пружалац услуга на основу чега би била одређена лица која би координирала радом.

„То не мора да значи да би општина изабрала нас као пружаоца услуге али би отворило могућност да преко финанисјког плана упослимо нове раднике који би се бавили искључиво пословима везаним за Помоћ у кући. Овако, упослени у Центру за социјални рад,  раде на граници издржљивости јер обављају послове који им, по закону,  нису  обавеза“, истиче Рада Дивац.

  

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

oktobar 2021
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

Broj poseta sajta

8303909
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
5002
7081
75491
236775
320647
8303909

Vaš IP: 3.239.2.222
2021-10-24 08:33