donacija

Iznenada, ovog leta: LEPTIR

  12 septembar 2021

Ni pretpostaviti nismo mogli da leptir može imati takvu veličinu i raspon krila. Reč je o veoma retkoj vrsti koja je do sada viđena samo nekoliko puta na ovim prostorima.

Ovo leto koje polako odlazi, svakako ćemo pamtiti po neverovatnom broju dana sa temperaturama koje su se kretale preko 35 stepeni u kontinuitetu. To je mnogima „ulepšalo“ leto, jer kakvo je to leto ako nije žarko?! Neki se ne bi složili jer sa takvim letom dolaze mnogi problemi, ne retko i zdravstveni, pa poljoprivredni, pa baštovanski...No, divne su bile  noći ovog leta koje su mogle da se provedu na terasi, da se sedi dugo, da se gledaju razni fenomeni, poput „kiše“ zvezda padalica...Neki su primetili da je ovoga leta toliko bilo pauka, kao retko kada. No, ono po čemu ću ja pamtiti ovo leto u Prijepolju je leptir. Te večeri, spremajući se da se organizujemo za još jednu dugu, toplu noć, izlazak na verandu doneo je prvorazredno iznenađenje. Moj muž je samo tiho kazao:“Dođi da vidiš ovo čudo. Samo tiho“. I zaista, provirivši, ugledah neverovatno velikog leptira koji se „zakačio“ za topli zid. Nije reagovao, činilo se kao da je neka neživa stvar. Uzeli smo metar i leptir je ovekovečen na fotografiji koja „dokumentuje“ njegovo prisustvo i njegovu veličinu. Nije se ni pomerio. Kao da nam je dozvolio da izvedemo taj „dokazni materijal“.

241752834 545986263291351 5554537770138924352 n

Potražili smo informacije i saznali da je reč o retkoj vrsti leptira na ovim prostorima koja nosi naziv „japanski sviloprelac“ . To je jedan od najvećih  leptira u Evropi. Izleće sredinom jula i može se naći do kraja septembra. Prirodno stanište mu je jedino Japan. U Evropu je unešen sredinom 19 veka, sa namerom da se iz njegovih čahura koriste svolenkaste niti kao zamena za svilu dudovog svilca koji je često obolevao na evropskom tlu. Odustalo se jer se pokazalo da se ta svila ne može koristiti, ali je leptir ostao u Italiji, Austriji i na Balkanu. Hrani se listovima hrasta, bukve  i pitomog kestena.

Do sada je viđen u Čajetini, na Zlatiboru, u nekim gradovima Bosne i Hercegovine i eto, ovog leta, iznenada i u Prijepolju.

Setih se školske priredbe, beše to u dvorištu Osnovne škole “Vladimir Perić Valter” kada su se priređivali skečevi, pevalo se, recitovalo, igralo, sviralo i igrokazivalo. Ja sam, ne starija od 7-8 godina,  imala providna leptirova krilca prikačena zihernadlama na belu haljinicu i pevala sam pesmicu:”Leptiriću, šareniću, dođi k meni amo, evo imam lepu ružu, pomiriši samo…Ja bih došo al se bojim kakve igle klete. Stisnut ćeš me, probot ćeš me , onda zbogom svete…”. Veliki  leptir, oker boje, sa neobičnim ornamentima  na krilima, sličan ogromnom moljcu, odleteo je te noći iznad  rasvetalih crvenih muškatli sa naše verande u noć. Nas dvoje smo se setili one pesme “ulična svetiljka” dok “leptiri lete pravo na nju ne znajući da im je tu kraj”, pa otuda savet leptiru “beži u noć, jutro sačekaj, svetlost će doć” koja se pevala za naših gimnazijskih dana.

Leptiri se smatraju jednim od najlepših stvorenja na svetu. Njihovi estetski aspekti očaravaju i neverovatna je promena koju čine iz jednog oblika u drugi, nazvana metamorfoza. Mnogo je ljudi  koji su opsednuti leptirima.  Oni izazivaju osmeh i nežnost. Pošto vole cveće i gotovo se stapaju s njim u vatrometima boja,  čine da priroda izgleda još privlačnije. Leptire povezujemo s ljubavlju. Koliko ste puta čuli kako ljudi govore kad se zaljube o “leptirićima u stomaku”. Leptiri nas podsećaju da se nikada ne bojimo “širenja krila”, sanjarenja i letenja koliko god možemo (postizanja tih snova i ne ograničavanja sebe). Neki će reći da je i sreća kao leptir: ako ga progonite uvek će biti izvan dometa, ali ako mirno sedite, sleteće vam i na ruku”.

Leptirima je dato važno značenje u skoro svim velikim civilizacijama, religijama i duhovnim tradicijama. Obično simbolizuje osnovne životne koncepte, kao što su život i smrt, ljubav i sreća. A ima leptira koji sve to prožive za samo jedan dan.

Zar Andersen, taj veličanstveni pisac čarobnih bajki nije rekao:” Samo življenje nije dovoljno’, rekao je leptir, ‘morate imati sunca, slobode i mali cvet”.

Indira Hadžagić

Fotografije:Omer Duraković

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

septembar 2021
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kursna lista

Broj poseta sajta

7936824
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
9305
15730
70330
190337
348118
7936824

Vaš IP: 3.238.95.208
2021-09-19 13:14