donacija

JKP“Lim“: RADNICI I MAŠINE VRŠNJACI

  04 avgust 2021

JKP“Lim“ od novembra prošle do kraja juna ove godine bilo je u obavezi da održava privremenu deponiju za tri opštine. To je tražilo sredstva, novu organizaciju iznošenja smeća, angažovanje mehanizacije i uvećanu potrošnju goriva.

Na inicijativu opštine, uz saglasnost nadležnog ministarstva i opština Priboj i Nova Varoš, posle zatvaranje Stanjevine, JKP“Lim“ od 20.novembra smeće deponuje na privremenu lokaciju Duboki Potok u Druglićima. Prema sporazumu koji je sklopljen, prijepoljski komunalci su bili u obavezi da besprekorno održavaju privremenu deponiju za tri opštine do kraja juna ove godine. Da je bilo problema, bilo je, da se uspelo maksimalno kvalitetno odraditi taj posao, uspelo se. Tako bi bio najkraći rezime. Ali, potrebni su i detalji, kako bi se stekla prava slike, odnosno činjenice. O njima govori v.d.direktora Dževad Beganović. 

-Mi smo zaista učinili sve da se ispoštuju dogovori, tako da smo imali u decembru finansijsku pomoć od opštine, oko 1,5 miliona dinara, a uz pomoć JP“Srbijašume“ i „Puteva“ obezbeđena je i zemlja za nasipanje. Ukupno, za protekli period, uložili smo oko 5,5 miliona dinara za održavanje privremene deponije za opštine Prijepolje, Priboj i Nova Varoš. Uložili smo i 2,5 miliona dinara za nasipanje lokacije u Druglićima kako smetlište ne bi gorelo. Ovih dana biće uloženo još 5 miliona dinara opštinskih budžetskih sredstava, kako bi se proširili kapaciteti ove lokacije dok se ne izgradi Transfer stanica Banjica. Posao na održavanju preuzelo je komunalno preduzeće iz Nove Varoši do kraja godine, kaže Beganović.

Očigledno je JKP“Lim“ bilo na velikom ispitu kad je reč o održavanju higijene u prijepoljskoj opštini, deponovanju smeća na novu lokaciju i održavanje zajedničke deponije koja je udaljena od Prijepolja petnaestak kilometara. Uz istu radnu snagu i isti „vozni park“, koji je delimično“vozni“, a daleko od toga da je „park“.

-Pa, bilo je zaista složeno, da ne kažem teško jer mi nemamo adekvatnu mehanizaciju.  Naš buldožer je star 50 godina, kvari se stalno, pa smo morali da obezbedimo mehanizaciju angažovanjem druge firme. Uz to, treba navesti, da naš program i plan usvaja Skupština opštine, tako da i dinamika javnih nabavki zavisi od održavanja sednica. Ipak, uspevali smo da se držimo sporazuma jer smo svesni da se mesečno iz prijepoljske opštine deponuje preko 1000 tona otpada, odnosno koliko iz obe susedne opštine zajedno. Nešto je i u našem iskustvu, našoj višegodišnjoj organizaciji. Nismo bili u dilemi i kad smo morali našim cisternama vodu transportovati do Druglića kako bi se sprečilo da smeće gori, kaže Dževad Beganović koji je bio dugogodišnji rukovodilac upravo radne jedinice koja se bavi javnom higijenom. Međutim, nove okolnosti, zahtevale su i novu organizaciju jer od Brodareva do nove privremene deponije i nazad sada je svih 80 kilometara. Od centra grada do Stanjevina bilo je 2, a sada je do Dubokog Potoka 15 kilometara. Troškovi se povećavaju, pre svega goriva. Za koliko?

- Potrošnja goriva povećana je za 20 odsto, a cene goriva su za proteklih pola godine povećane i za 30 odsto. Lako je izračunati, a da ne spomenemo amortizaciju. Naša vozila su posebna priča. Očekujem delegaciju iz ambasade Japana kod koje smo aplicirali za jedan kamion i mogu da im predočim sledeće: imamo kamione proizvedene 1974 godine, ali i mlađe, one iz 1980,1981, 1985...Uspeli smo pre dve godine da od sopstvenih sredstava, posle mnogo godina, nabavimo dva specijalna vozila i to je bila sreća za nas. Opštinsko rukovodstvo je obećalo nabavku jedne smećare i 100 kontejnera i za to je namenjeno 15 miliona dinara iz budžeta, mada smo mi očekivali 30 miliona, no rebalansom je to prepolovljeno. Aplicirali smo i kod Ministarstva za ekologiju za nabavku opreme, mehanizacije i kontejnera. Očekujemo odgovore. Sve nam mnogo znači, a najviše ljudi, kaže Beganović.

A kad smo kod ljudskih resursa, onda priča postaje još složenija. Jer 54 je prosek godina ljudi koji rade na održavanju javne higijene, a to će reći i na iznošenju smeća. Ukupno je na raspolaganju jedva 30 radnika. Mnogima je zdravstveni karton takav da jasno ukazuje na njihove realne mogućnosti.

-Borimo se. Svakodnevno je to. Od raspoloživih radnika, raspoložive mehanizacije, do sredstava. Svaki dinar kontrolišemo i svaku javnu nabavku. Voleo bih da imamo više radnika jer nam je to bolna tačka. I nadamo se da će do kraja godine biti završena prva faza Transfer stanice Banjica jer bi nam to olakšalo posao, odnosno ne bi morali od 1.januara da ponovo peuzmemo održavanje privremene deponije Duboki Potok. To bi nas na svaki način rasteretilo, rezimira Dževad Beganović, vršilac dužnosti direktora JKP“Lim“.

I.Hadžagić      

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

septembar 2021
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kursna lista

Broj poseta sajta

7936716
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
9197
15730
70222
190229
348118
7936716

Vaš IP: 3.238.95.208
2021-09-19 12:48