Ekonomsko trgovinska škola:ONLAJN KUVARI

  14 april 2021

“Nastava na daljinu ne zadovoljava ni jedan odsto onoga što đaci mogu da nauče u neposrednom kontaktu i praktičnom radu u školskoj ili hotelskoj kuhinji”, kaže nastavnik usluživanja sa stručnom praksom, Dejan Vujašević.

Gastronomija je temelj svake turističke destinacije. Kuvarska profesija prenosi civilizacijske i kulturološke vrednosti o nekom kraju i njegovim ljudima možda na najbolji način, preko ukusnog zalogaja.

Posao profesionalnog kuvara oduvek se smatrao cenjenim zanimanjem. Do pojave pandemije dobro obučeni i školovani kuvari imali su odlične perspektive za zaposlenje. Zbog propale turističke sezone potreba za ugostiteljskom strukom naglo je opala. Sa druge strane, potpunim prelaskom srednjih stručnih škola na onlajn nastavu onemogućeno je neposredno izvođenje stručne prakse koja je za obrazovanje kvalitetnog kuvara najvažniji segment školovanja.

Ekonomsko trgovinska škola svake godine upiše po jedno kombinovano odeljenje trećeg stepena konobara i kuvara. Prema rečima direktora Ermedina Durana škola nema problem sa popunom ovih odeljenja jer je interesovanje učenika veliko, prvenstveno za kuvarsku profesiju.

“Često se i učenici koji su školovanje započeli kao konobari na kraju odluče za prekvalifikaciju u kuvare, jer je taj profil do sad bio izuzetno tražen na tržištu. Međutim, ono što je karakteristično za našu školu je da se u kuvare upisuju uglavnom učenici koji su iz osnovne škole doneli slabiji uspeh. To je neki stereotip male sredine koji je u većim gradovima, u kojima se odlični i vrlo dobri đaci opredeljuju za kuvarsko zanimanje, davno prevaziđen ”, kaže direktor Duran.

Škola je, pre par godina, potpisala ugovor o saradnji sa ekskluzivnim hotelom “Mona” na Zlatiboru u kojem su đaci ugostiteljske struke obavljali profesionalnu praksu. Hotel je učenicima obezbedio smeštaj, ishranu i vrhunske gastronomske stručnjake za mentore. Sa pojavom koronavirusa praktična nastava se, najpre vratila u školske prostorije, a od nedavno se u potpunosti izvodi onlajn, od kuće.

“Učenici su u prvom polugodištu nesmetano, kroz neposredan rad u školskoj kuhinji, obavljali stručnu praksu i nije bilo problema. Međutim, sa uvođenjem novih epidemioloških mera, prema kojim je celokupan obrazovni sistem prešao na onlajn, bili smo prinuđeni da prilagodimo nastavni plan i program. Učenicima nismo u mogućnosti da dostavimo potrebne namirnice za rad, ali su profesori svoje vežbe prilagodili toj situaciji, odnosno koriste se namirnice koje su zastupljene u većini naših domaćinstava”, rekao je direktor Ekonomsko trgovinske škole.

Praktična nastava na daljinu za kuvare izvodi se tako što nastavnik preko aplikacije pošalje lekciju o načinu na koji se priprema određeno jelo. Sledeći dan učenik dobije i video materijal sa praktičnim primerom. Nakon toga, pristupi pripremi obroka prema uputstvima. Svoj rad snimi i pošalje nazad nastavniku.

Dejan Vujašević, nastavnik usluživanja sa stručnom praksom, smatra da nastava na daljinu ne zadovoljava ni jedan odsto onoga što đaci mogu da nauče u neposrednom kontaktu i praktičnom radu u školskoj ili hotelskoj kuhinji. On je ipak optimističan i kaže da je period u kojem se praksa obavlja isključivo onlajn relativno kratak i neće ostaviti veći trag na kulinarskim veštinama učenika.

“Ohrabruje nas činjenica da smo u prvom polugodištu odradili osnovni deo praktične nastave i da je ostalo da poradimo na uvežbavanju i obnavljanju pređenog. Blok nastavu i profesionalnu praksu smo ostavili za kraj školske godine u nadi da će doći do relaksacije ograničenja, pa je možda odradimo na Zlatiboru. Mi imamo odlične uslove u školi, ali ono što đaci dožive i nauče u hotelu sa 4 zvezdice je najdragocenije iskustvo u njihovom školovanju. Ako ove godine do toga ne dođe, tokom maja ćemo organizovati praksu u školi kako bi nadoknadili zaostatak”, kaže Vujašević.

Ekonomsko trgovinska škola je među prvima u Srbiji uvela nastavni program za ugostiteljsku struku prema kojem, nakon završnog ispita, učenici dobijaju uverenje da su se obrazovali prema evropskim standardima, tako da za posao mogu da konkurišu u svim zemljama Evrope. Programom je predviđeno 70 odsto nastave na stručnim predmetima.

Ar kuvari 2

“Kuvari i konobari su 2003. godine imali svega 2 časa stručnih predmeta sedmično, danas imaju 15 časova. Zahvaljujući tome, ali i potpisanim ugovorom sa hotelom “Mona”, naši đaci pronašli su posao u gotovo svim većim hotelima i restoranima na Zlatiboru, rade na Kopaoniku, crnogorskom primorju, ali i u drugim zemljama regiona i Evrope. Svake godine barem 2 – 3 učenika upiše Visoku hotelijersku školu”, kaže Vujašević.

A.R.

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2021
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6747671
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
6837
3624
10461
137594
186060
6747671

Vaš IP: 18.204.227.34
2021-05-18 18:09