“EDUKATIVNA STAZA” U KANJONU MILEŠEVKE: PAZI, OPASNO PO ŽIVOT!

  02 april 2021

Ko je i kada postavio oznake koje upućuju da je reč o „edukativnoj stazi“ iako je reč o neuređenom gradilištu, odnosno nedefinisanom prolazu koji vodi do tunela, a na koji se svakog trena obrušavaju gomile kamenja i gromade stena?

To je prvo pitanje koje bi postavio svaki pravi Prijepoljac, odnosno svako ko već godinama obilazi ovaj teren i dobro ga poznaje, jer je reč o veoma opasnom mestu ni malo pogodnom za „edukaciju“ , a još manje za „sedenje na klupi“ zarad uživanja u krajoliku.

Ih edukativna staza 3

No, kako stoji na „putokazu“ reč je o nekakvom projektu prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine, koji je podržala Evropska unija,a u kome je učestvovalo Javno preduzeće „Srbijašume“.

Ih edukativna staza 2

Neshvatljivo je da bez ikakve odgovornosti može nešto slično da se čini, iako je opasan celi prilaz tunelima, koji su se u kanjonu Mileševke gradili decenijama i trebalo je da budu deo puta koji povezuje Prijepolje i Sjenicu, ali su radovi prekinuti devedesetih godina i nisu nastavljeni. Formalno, to je još gradilište, neobezbeđeno, potpuno nebezbedno, a staza krivuda između stenovitih brda i ambisa kojim teče rečica Mileševka, kroz jedan od najatraktivnijih predela prijepoljske opštine. Potporni zidovi koji su nekada urađeni, kako bi obezbedili trasiranje budućeg puta od obrušavanja stena, davno su popustili, a gomile kamenja nesmetano se survava sa visokih litica. Sve je podstaknuto i nekontrolisanom ekploatacijom ovog kamena koji se koristi i za nasipanje puteva, odnosno za razne građevinske radove, a zbog boje je atraktivan i za izradu ukrasnih fontana koje su veoma popularne poslednjih godina, pa se mogu videti često automobili, parkirani ispod litica u čije se gepeke trpa kamenje.

Međutim, da se na ovoj divljoj trasi nešto naziva zvanično i obeleženo „edukativna staza“ zaista je neverovatno. Opasna neodgovornost kulminira strelicom koja predstavlja „putokaz“ koji neupućenim ukazuiju kuda treba da idu. A znate li kuda je to?! To je divlja stazica koja zaobilazi jedan od tunela i koja je bukvalno zatrpana kamenjem koje se obrušava, a nekoliko stopa deli je od ponora dubokog nekoliko desetina metara.

Ih Edukativna staza 4

Da ironija bude kompletna ili slika potpune neodgoviornosti onih koji realizuju ovakve projekte i onih koji ulažu pare ne proveravajući stvarno stanje na terenu, govore postavljene drvene klupe na krajnje nerazumnim mestima, odnosno ispod samih litica sa kojih se obrušavaju ogomni komadi stena.

Umesto da se javna preduzeća i odgovorni potrude da ovaj teren ograde, odnosno stave rampe kako bi sprečili da neupućeni uopšte prolaze ovuda jer se može dogoditi tragična nesreća, dešava se suprotno. Upravo oni koji bi trebalo da su odgovorni , zarad para iz raznih fondova koji stoje „na izvolte“ bez da se proverava bilo kakav javni interes, održivost ili trajnost ,postaju krajnje ravnodušni. Da sve bude kompletno – mnogi postavljeni putokazi i oznake, već su popadali sa grana drveća ili jeftino urađenih drvenih panoa koji će trajati godinu ili dve.

Koliko vredi ova evropska „investicija“, za koga je, ima li iko ko bi preispitivao ovakve projekte koji nemaju ama baš nikakvu svrhu ali zato mogu da budu uzrok tragedije. Ili je svima svejedno ili su neki ljudi zaista lišeni svesti o opasnosti.

Da li ima upućenih u lokalnoj samoupravi o ovoj „edukaciji“?!

Indira Hadžagić-Duraković

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2021
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6749961
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
9127
3624
12751
139884
186060
6749961

Vaš IP: 18.204.227.34
2021-05-18 20:03