ГРАДСКО ГРОБЉE: СВЕ МАЊЕ МЕСТА ЗА ПОКОЈНИКЕ

  03 mart 2021

Мада Пријепољци нерадо сахрањују своје најдраже на овој „спутној“ падини пуној подземних вода, гробље на Равнама се убрзано „пуни“.

Када је пре 36 година сахрањен први покојник у Градском гробљу на Равнама, њиме је газдовала Месна заједница Коловрат јер су тада, по закону, о гробљима и сахрањивању, бринуле месне заједнице на чијој територији су се она налазила. Није то било класично газдовање, каже Изет Чоловић, тадашњи секретар Месне заједнице Коловрат и данашњи помоћник председника општине Пријепоље. Више је то био неки надзор, одређивање места за укоп, него што се месна заједница озбиљно бавила тим послом. У неком законском вакуму, док се није пронашло правно или физичко лице које би преузело послове одржавања гробља и сахрањивање, месној заједници припадала је, по „функцији“, ова сериозна обавеза.

Mc Gradsko groblje 3

У то време, нерадо су се житељи пријепољске општине одлучивали да своје драге сахране на „спутној“ падини удаљеној од верских објеката. Његова удаљеност и неуређеност остављале су мале могућности за спровођење уврежених обичаја, обреда, посета, чишћења, уређења гроба, паљења свећа... Гробље није имало инфраструктуру, воду ни струју, мада је пројектом била предвиђена и изградња капела за атеисте и све три конфесије, православце, муслимане и Роме, као што је и гробље било предвиђено за њихово сахрањивање. Осим избетонираног степеништа које је делило гробље на две скоро једнаке целине за сахрањивање православаца са леве и муслимана са десне стране, са малим делом за Роме, све остало је била „трлија“ обрасла шипражјем и жбуњем. На једном делу гробља и данас је тако. Временом се показало да је терен на коме је „исцртано“ Градско гробље неуслован, да је „подбаран“, у појединим деловима ископане раке се пуниле водом пре самог чина сахрањивања, што је остављало горак укус у грлу породица које су на вечни починак пратиле своје најмилије. Ово је био почетни проблем који је и данас „на снази“ , каже Велибор Минић, власник фирме „Минић Мермер“, којој су поверени послови одржавања Градског гробља и сахрањивања.

MC Gradsko groblje 2

Из свих ових разлога, Градско гробље слабо се „пунило“ дужи низ година, сахрањивало се у њему „од невоље“, највише, када временске прилике нису дозвољавале укуп покојника на сеоским гробљима. Временом су и сеоска и приградска гробља постала тесна као и расположива гробља у граду, православно на Чаиру и муслиманско Косовац, тако да је Градско гробље на Равнама почело да се користи.

Тренутно, његов век експлоатације се приближава крају и за две до три године највише и оно ће бити потпуно „заузето“. Према речима Велибора Минића има места за још око 300 гробних парцела и ту се прича завршава. Наравно да ће остати активно за оне који су за живота закупили гробна места а још увек нису у њих сахрањени, има доста дуплих парцела у којима почива један покојник а православна гробља дозвољавају да се после извесног броја година у исти гроб сахране и други потомци преминулих. Иначе, гробно место се закупљује на 10 година, а остатак „власништва“ над парцелом продужава се плаћањем одређеног износа за одржавање гробља и закуп земљишта. Век експлоатације гробља знатно је смањило нестручно руковођење од стране Месне заједнице Коловрат, непланско одређивање гробних парцела и формирање алеја за гробна места а потом и предузетничке фирме „Анд Комерц” којој је првобитно било предато на управљање Градско гробље, каже Минић. То је свакако оставило траг у естетском смислу јер је на први поглед видљиво да размаци између гробних места нису уједначени ни добро испарцелисани .

Од 2011. године општина Пријепоље је Градско гробље предала на управљање самосталној занатској радњи „Минић Мермер“ на пет година. Уговор је истекао још 2016. године, међутим власник, Велибор Минић и даље обавља овај посао. То је, према закону о облигационим односима законито јер Општина Пријепоље, као наручилац, није након истека уговора о поверавању послова уређења и одржавања Градског гробља, раскинула уговор, нити је то урадио „Минић Мермер“.

MC Gradsko groblje 4

Некако, по истеку уговора, очекивао се нови  Закон о гробљима и сахрањивању, формирана је и Комисија која је требало да изради нацрт нове одлуке, али она овај посао није урадила ни до данас пошто се закон није ни променио. Прича о новом Закону о гробљима и сахрањивању постаје актуелна и ове године јер је у току његова припрема. Све досадашње измене Закона из 1977. године углавном су се односиле на поједине ставове и чланове који су проглашени неуставним и избрисани. Последња измена и допуна општинске одлуке била је 2003. године када је, према закону, дозвољено да се посао сахрањивања може поверити предузећу или предузетнику, што је послужило нашој општини као основ за потписивање уговора са две приватне форме.

До даљњег, послове сахрањивања обавља „Минић Мермер“ јер се у међувремену, кажу у општинској управи, није десило ништа што би било супротно важећем закону.

Општинске структуре би, сматра Минић, већ сада требало да размишљају о новој локацији за Градско гробље јер је простора, бар на делу где се сахрањују православни хришћани, остало још мало. Он ће, чим временске прилике дозволе, почети са изградњом девете алеје на којој може бити испарцелисано око 90 гробних места. Свака нова алеја, каже Минић, захтева улагања од скоро 5000 евра. Када се раскрчи остатак простора имаће места за још три алеје мањег капацитета. Минић има предлог да се део гробља предвиђен за друге вероисповести намени за сахрањивање православаца јер се муслимански, атеистички и ромски део, не пуни истом динамиком. За њега као некога ко се бави газдовањем Градског гробља то може бити решење, мада неповољно јер је тај део као и остали пун подземних вода и није се показао од почетка, као добра локација. Изнад је активно клизиште као и терен испод гробља, у Беглуцима.

„Гробље је сада „тешко“ јер је на такав, трусан терен постављено много армираног бетона и надгробних споменика, тако да морам да уложим више труда, рада и пажње да га одржавам у стабилном стању. Када сам почео да се старам није било никакве инфраструктуре, воду смо успели да прикључимо а струју и даље узумамо из комшилука а да не говорим о капелама и другим објектима који су саставни део већине гробаља у окружењу“, каже Велибор Минић. Додаје да су многе фамилије које су ту покопале своје драге, покушавале да реше проблем подземних вода, али то не иде без дозвола из надлежног министарства и без одговарајућег система за пречишћавање, тако да је нова локација једино решење.

М.Ц.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2021
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6993559
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
4237
12455
50980
149679
233803
6993559

Vaš IP: 35.170.64.36
2021-06-19 11:47