ZAKON O RAČUNOVODSTVU I NJEGOVA PRIMENA:“ZBOGOM” KNJIGOVOĐAMA SA KURSOM

  19 februar 2021

Od oko tridesetak računovodja u Prijepolju, licencu za obavljanje knjigovodstvenih usluga ima samo njih nekoliko.

Pružanje knjigovodstvenih usluga je veoma složen posao koji zahteva znanje, stručnost, svakodnevno usavršavanje i pre svega odgovornost prema profesiji. Upravo zbog toga se, do pre desetak godina “moglo na prste jedne ruke” izbrojati  koliko je računovodja u prijepoljskoj opštini.

A onda je došlo vreme koje je ponudilo i drugačije uslove za bavljenje ovim poslom pa su se, nakon završenih kurseva i dobijenih sertifikata, njime mogli baviti konobari, frizeri, tehničari…

Podaci kažu da u Srbiji radi nešto više od 2.000 licenciranih računovođa koji poštuju sve međunarodne standarde i imaju kontinuiranu edukaciju. S druge strane, statistika pokazuje da ukupno oko 7.000 ljudi redovno potpisuje finansijske izveštaje preduzeća, a nisu "profesionalci" i ne rukovode se nikakvim etičkim kodeksima. Najveći broj malih firmi poverava vodjenje knjiga upravo takvim malim agencijama, odnosno računovodjama, pa se zato najviše polemiše o odredbi novog Zakona o računovodstvu prema kojoj je jedan od uslova za rad da knjigovodstvene agencije imaju jednog stalno zaposlenog računovodju sa licencom organizacije članice Međunarodne federacije računovodja.

U opštini Prijepolje knjigovodstvenim uslugama bavi se više od trideset agencija, a u samo nekoliko njih rade računovodjne koje imaju licencu za pružanje ovih usluga. Većina agencija posluje samostalno ili ima samo jednog zaposlenog radnika i upravo to će se morati regulisati novim Zakonom.

“ Za one koji rade i imaju praksu sam ispit neće biti veliki problem,dok ostalima koji misle da je za posao dovoljan računovodstveni program, svakako neće biti lako. Inače licenca se obnavlja svake godine i za nju je potrebna kontinuirana edukacija i pohadjanje stručnih seminara, kako bi bili utoku sa propisima koji se stalno menjaju i usaglašavaju”, objašnjava nam Emir Inajetović, računovodja.

Da li će novi Zakon, koji bi do kraja 2023. godine trebalo da reši ovu regulative, smanjiti broj knjigovodstvenih agencija u Prijepolju? Pitanje je, takodje, da li je ovoliki broj agencija potreban opštini u kojoj se, prema podacima Odeljenja za privredu lokalni ekonomski razvoj, tokom prošle godine ugasilo 94 privatnih radnji?

I ovde je reč o nelojalnoj konkurenciji, tvrde računovodje sa kojima smo razgovarali. Posao su im , kažu, preuzele male agencije i oborile cenu usluga. Upravo je neusaglašena cena jedan od najvećih problema jer u pitanje dovodi opstanak agencija koje zapošljavaju veći broj stručnih ljudi:

“ Nije isto kada zapošljavate pet i više radnika ili kada radite samostalno. U Prijepolju imamo situaciju da samostalne knjigovodje rade po ceni koja je niža od realne. Većina klijenata rukovodi se cenom.”

Posebna priča je, kvaliet usluge koja se pruža korisnicima a i to će se,veruju računovodje, vrlo brzo urediti zahvaljujući naprednoj tehnologiji koja putem aplikacija nudi mogućnost provere podataka.

Primera radi, aplikacija “crvenog alarma” značajno je olakšala posao inspektorima. Tamo gde je u knjigovodstvenom poslovanju došlo do greške, inspektorima stiže upozorenje. A to je i jedna vrsta testa za računovodje. Kako one sa licencom, tako i one koji se spremaju za zvanje  licenciranog računovođe.

J.B.

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Srećni praznici

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2021
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6715565
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
12799
5112
17911
105488
186060
6715565

Vaš IP: 3.236.231.61
2021-05-11 19:30