КОВИД И ОСТАЛЕ БОЛЕСТИ: ЈЕСМО ЛИ ЗДРАВСТВЕНО „ЗАПУШТЕНИ“

  17 februar 2021

„Када је реч о болницама ми више не можемо да причамо о нормалном раду“ каже директор Болнице, др Зоран Дробњак .

Тешко је отети се утиску да скоро годину дана, осим ковида, не постоје друге болести и стања која траже пажњу лекара. Све оне су, некако, у другом плану и запостављене а пацијентима је отежан долазак до оне старе лекарске помоћи. Да ли смо због ковида заиста постали здравствено „запуштени“, како се недавно изразио београдски специјалиста? Да ли је страх од заразе један од разлога што су сами пацијенти своје болести ставили на „почек“ и што се само од љуте невоље обраћају за помоћ, некада и касно? Или је проблем у здравственим протоколима који уносе нервозу, неповерење и нестрпљење на релацији пацијент - лекар и онемогућавају болеснима да контрлишу своја обољења кроз блиске и честе сусрете са специјалистима.

„Истина је, да је ковид 19 потпуно суспендовао рад специјалистичких амбуланти. Уједно је суспендован и тај систем међусобне комуникације и сарадње лекара. Када је реч о болницама ми више не можемо да причамо о нормалном раду“ каже директор Болнице, др Зоран Дробњак .

Према општем протоколу и смерницама нон - ковид болнице, каква је наша, задужене су само за хитне случајеве и онколошке пацијенте, наводи директор Дробњак:

„Ипак, свако ко има акутни проблем, буде збринут или преко Пријемно ургентне службе у Болници или преко Службе хитне помоћи у Дому здравља“.

У Болницу се, каже др Дробњак, не долази „онако“. Да би могао да добије здравствену услугу у овој установи, протокол налаже да пацијент поседује упут од изабраног лекара или да га је довезла Хитна помоћ. Када се додатно утврди да је ковид негативан, улази у систем болничког лечења и тада добија здравствену услугу која одговара његовом стању, шаље се даље, смешта на одељење или оперише...

„Проблем је што мора да се сачека да се испоштује протокол који налаже одређене епидемиолошке мере. То нисмо измислили ми, то су глобални стандарди у условима ковида. Пацијенти би да то некако прескоче, убрзају, нестрпљиви су, желе одмах лекара, сестру, негу и њих, разумљиво, ништа више не интересује. Особље с друге стране мора да испоштује све мере, уморни су и исцрпљени од трансформација и протокола, па не показује очекивану емпатију и љубљзност. Ту настаје то незадовољство појединих пацијената.

Ја свако јутро добијам извештај из здравствених установа о ковид оболелим. Верујте, није време за опуштање. При томе имамо и друге пацијенте, на хирургији лежи 29 болесника, на интерном је 25, психијатрији 23, гинекологији 11 и сви морају бити безбедни“.

Прошлог месеца, каже он, урађена је 31 операција плус 27 различитих хируршких интервенција и 52 порођаја. Уз све ово ту су пацијенти у изолационој јединици и сви остали којима треба болнички третман, пресвући, опрати, дати терапију...

„ФИЛТРИРАЊЕ“ОБОЛЕЛИХ

Полазиште сваког лечења, свакако је лабораторијска дијагностика. Ова болничка служба, у просеку, свакодневно обради анализе за преко 100 пацијената, без оних из ковид амбуланте. Гужве испред просторије где се „узимају“ узорци крви тешко је контролисати јер се у једном тренутку на малом простору нађе и по 50 пацијената. Постоји упозорење да је маска обавезна и да у чекаоници не може бити више од 5 болесника.

Ипак, то се често не поштује. Болница и начелник Службе не могу више од тог упозорења, једноставно, нема довољно особља које би могло уводити ред и дисциплину. И поред тога, сви пацијенти буду примљени јер би најнепопуларнија мера била да чекају напољу или да буду враћени за сутра. У том поступку донекле су безбедни.

Mc Bolnica i Dom pacijenti 4

Према речима надлежних сви ти пацијенти су на неки начин „исфилтрирани“ већ при добијању упута, што значи да су већ прошли преглед код изабраног лекара.Тиме су елиминсане велике могућности да су заражени. Друга баријера од заразе је што се чак ни лабораторијски техничари не мешају са ковид сумњивим пацијентима. Њима се узорци узимају у самој ковид амбуланти а техничари их преузимају на шалтеру.

„Навалица“ на ову службу је присутна и кроз евиденцију о броју прегледа код изабраног лекара. Кроз Службу опште медицине Дома здравља, претходног дана „прошла“ су 304 пацијента, без 80 оних који су се обратили лекарима у Бродареву и Коловрату, износи податке директор, др Сеад Поровић:

„Бројке говоре за себе. Нико и ништа пацијете не спречава и да дођу на преглед, увек када сматрају да је њихово здравље угрожено или погоршано. Битно је да имају добру комуникацију са својим изабраним лекаром. Они и без доласка, могу на шалтерима да преузму упуте за лабораторију или даље лечење код лекара специјалиста.“, каже др Поровић, о показујући  празне чекаонице које посматра путем видео надзора:

Према његовим речима сваки дан се разликује и зато се свакодневно прави распоред. У том „пренапрегнутом систему“ дође неретко до застоја и гужви посебно када некога од лекара болест избаци из система, што се управо дешава са медицином рада где су од ковида оболела два лекара.

На баријере у лечењу, које су изнад могућности лекара Болнице и Дома здравља, најчешће наилазе пацијенти чије здравље је под контролом специјалиста ван Пријепоља. Као прошлог лета када је, рецимо Чигота, била у ковид систему, па је изостао низ заказаних контрола код ендокрионлога или других лекара. Било је привремено, али много је ситуација у којима је у целој Србији, здравствени систем, због ковида, отежао лечење или „затворио“ врата и таквим пацијентима рекао, СТОП. Привремено, али траје скоро годину дана.

М.Ц.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2021
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6933104
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1750
6240
32605
89224
233803
6933104

Vaš IP: 3.234.252.109
2021-06-12 14:03