PRIVREDA U 2020: POČETAK DUBOKE KRIZE?

  05 januar 2021

Privreda opštine Prijepolje ove godine se, uz mnogobrojne probleme, suočila sa još jednim izazovom – poslovanjem u uslovima koje je izazavao virus Covid 19.

Zbog uvođenja vanrednog stanja 16. marta, najveći deo privrede doživeo je žestok udarac.

Pored radnika u proizvodnim halama, merama koje su u različitim oblicima na snazi više od osam meseci, ugrožena je egzistencija ugostitelja, konobara, šankera, kuvara, poslastičara, muzičara, fotografa, dekoratera, pomoćnog osoblja, dobavljača pića i hrane, poljoprivrednih proizvođača, igraonica, organizatora svadbi i svih drugih koji godinama uredno plaćaju svoje obaveze, pune budžet i finansiraju javni sektor.

U maju, država je rešila da zaposlenima u svim firmama koje to budu htele uplati po tri minimalne zarade, uz obavezu poslodavaca da doprinose na ove zarade počnu da uplaćuju od 2021, kao i da ne smeju da otpuštaju zaposlene najmanje tri meseca nakon isplate poslednjeg minimalca, koja je došla u julu.

Postoje nagoveštaji "vruće zime" nakon što bude izmaknuta zaštitna mreža, odnosno kada od januara istekne zabrana otpuštanja u preduzećima koja su uzela pomoć države. U isto vreme bi firme, koje su uzele minimalce za svoje radnike, trebalo da krenu da otplaćuju doprinose za njih – u suprotnom će biti dužne da vrate novac koji je država uplatila njihovim radnicima.

List “Polimlje” se u više navrata bavio temom poslovanja prijepoljskih privrednika u uslovima pandemije. Svoja iskustva od početka uvodjenja vanrednog stanja, a kasnije i popuštanja mera koje je donela Vlada, preneli su nam:

j.b. privrda eko hodzic

ESAD HODŽIĆ, preduzeće “Stilex”

“Tekstilna industrija je najžilavija i najprilagodljivija grana i do sada su firme koje rade uslugu šivenja dobro prolazile. Nisam siguran da će tako biti i u budućnosti. Smatram da će preduzeća koje budu imale konkretan proizvod imati i bolji tretman, kako na tržištu tako i u državi, a da će Vlada od sada morati da povede više računa o domaćim proizvodjačima jer se u ovoj situaciji pokazalo da smo iskren partner državi i da se jedino na nas može osloniti u rešavanju problema nestašice i snabdevanja. Problema u organizaciji proizvodnje bilo je i zbog porasta broja radnika koji su odlazili na bolovanje, vrlo često iz neopravdanih razloga.

Država je pomogla da se očuva i održi proizvodnja, ali bez lokalne samouprave, koja bi u okviru svojih nadležnosti, mogla da pruži podršku privrednicima, teško da ćemo uspeti da se izborimo sa  problemima koje donosi budućnost.”

j.b. privreda dzemko

DŽEMKO JUSOVIĆ, preduzeće “Trgopek”

Problemi su počeli odmah po zatvaranju škola, zbog čega smo i mi bili prinudjeni da stavimo ključ u vrata na većinu prodajnih objekata i na godišnji odmor pošaljemo više od 30 trgovaca. Od uvodjenja vanrednog stanja proizvodimo oko 30 posto od ukupne proizvodnje u normalnim uslovima. Svakodnevno beležimo gubitke, nadajući se da će se nakon pandemije, naći način da prebrodimo krizu. Pred nama je vrlo težak period a vreme će pokazati kako će se ko snaći i izboriti za opstanak na tržištu.

j.b. privreda goran sekulic

GORAN SEKULIĆ, Hemijska industrija “Elan”

“Bilo je i težih momenata ali smo uspeli da održimo proizvodnju. Da će biti teško – hoće ali sam siguran da ćemo prebroditi i ovu krizu i da će se prijepoljski privrednici uskoro sastati u boljem ambijentu kako bi našli zajednička rešenja u cilju opstanka na tržištu. Naplata je usporena, ali računamo na solidnu zalihu novčanih sredstava kojom ćemo održati proizvodnju i isplatiti zarade za nekoliko meseci. Podrška Vlade biće dodatna injekcija da održimo likvidnost.

j.b. privreda suanita celebic

SUANITA ČELEBIĆ, preduzeće Trendtex”

“Imamo sreću što je sedište firme u Nemačkoj, tako da vlasnik koji je ujedno i generalni direktor vodi poslovnu politiku firme i koordinira sa kupcima. Korona je smanjila cenu proizvoda prema svim kupcima, što se direktno odrazilo na dobit preduzeća. Zahvaljujući pomoći države uspeli smo da održimo likvidnost jer smo u radni odnos primili 31 radnika a da u novoj Ring predionici nismo uspostavili proces proizvodnje. Sa druge strane smanjena je produktivnost , jer jedan broj radnika, znajući da im je država obezbedila platu, nije radio punim kapacitetom, što se odrazilo na izvršenje ukupne proizvodnje u preduzeću.Kao i do sada moramo nastaviti da se oslanjamo   na sopstvene snage i resurse jer je to, verujem, jedini način da prebrodimo krizu”.

j.b. privreda ismail catic

ISMAIL ĆATIĆ “Ćatić – company”

“Opštinska vlast u protekle četri godine, na žalost, nije imala dobar osećaj za privredu, niti je stvarala dobar poslovni ambijent. Iz tog razloga, svi problemi koji nastaju u ovim vanrednim okolnostima u našoj opštini su dramatičniji i svakako veći u odnosu na većinu drugih lokalnih zajednica.Preduzeće radi smanjenim kapacitetom a poslovanje je otežano zbog manje potražnje. Nastavak situacije je nepredvidiv. Najveći ekonomski udar se očekuje u kasnu jesen i zimu. Preduzetnici i preduzeća koja su imala problem sa likvidnošću i malim obrtnim kapitalom će ući u ozbiljne probleme”.

j.b. privreda pedja

PREDRAG TOŠIĆ, preduzeće “Perspektiva”

“ Pomoć koju smo dobili od države za 15 zaposlenih radnika održala je preduzeće. Lokalna samouprava do sada nije pokrenula nijednu inicijativu kako bi zaštitila mala preduzeća. Nadam se, a i potrebno je, da se to dogodi u narednom peridu.

Velike kompanije će prve početi sa otpuštanjem radnika, odlaganjem ugovorenih poslova i obustavom proizvodnje. Kriza će se reflektovati na male kompanije a u kolikoj meri zavisiće od posla kojim se bave.Videli smo da su turizam, ugostiteljstvo i male uslužne radnje najviše pogodjene pandemijom. To bi moglo biti polje ozbiljne socijalnu krize. Da li će izgubiti bitku zavisi od zaduženosti, opšte bonitetnosti  i finansijske moći države da pritekne u pomoć. Verujem da će novonastala epidemiološka situacija stvoriti drugačiju mapu privrede Prijepolja   i regiona”.

J.Beganović                                        

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2021
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6992902
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3580
12455
50323
149022
233803
6992902

Vaš IP: 35.170.64.36
2021-06-19 11:14