ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД: ПОКРЕНУЋЕМО НОВЕ УСЛУГЕ И ВРАТИТИ СТАРЕ

  20 novembar 2020

Поново отворен Дневни центар за децу асоцијалног понашања и младе у сукобу са законом и њихове родитеље. У плану и Дневни центар за пензионере и програм за родитеље особа са инвалидитетом.

Ступањем Раде Дивац, специјалног падагога, на дужност в.д. директора, у пријепољском Центру за социјални рад биће успостављене неке нове услуге и враћене оне старе чији континуитет је прекинут. Али, биће и других активности, најављује Рада Дивац.

„Одмах по ступању на дужност упутила сам ресорном Министарству захтев да нам омогући да кадровски ојачамо Центар с обзиром да нам, према обиму програма и активности, недостају још 4 радника. Очекујемо позитиван одговор као и онај који се тиче добијања средстава за   реконструкцију пословног простора примереног нашем сложеном раду. Центар у овим нефункционалним, просторијама борави од 1979. године и оне више нису у складу са стандардима предвиђеним Правилником о организацији рада оваквих установа, каже Рада Дивац.

Што се тиче програмских активности од прошле седмице Центар за социјални рад је отворио Дневни центар за децу асоцијалног понашања и младе у сукобу са законом и њихове родитеље. Циљ овог програма је да кроз групни рад утиче на измену негативно усвојених ставова код деце са фокусом на норме општеприхватљивог понашања. Са младима који су у сукобу са законом радиће се на умећу комуникације и решавања конфликата ненасилним путем, док ће се код родитеља јачати родитељски капацитети. За реализацију овог програма ангажована су четири лица са евиденције Националне службе запошљавања, стручна за послове социјалног рада.

Програм ће трајати два месеца с тенденцијом да се и у наредној години планирају буџетска средства за ову намену. За програм Дневног центра за децу из општинског буџета издвојено је око милион динара. Иначе, исти пројекат је, уз подршку локалне самоуправе, реализован са успехом од 2009. до 2014. године када се са њим стало.

„С обзиром да је Центар за социјални рад „кућа“ која постоји да би препознала социјалне потребе, даћемо себи за право да будемо покретачи једног новог програма. То је Дневни центар за лица трећег доба јер смо уочили да овој категорији наших суграђана недостаје садржаја који би им обогатили старост. У сарадњи са Удружењем пензионера и локалном самопуправом покушаћемо да осмислимо програм којим би им креативно испунио дане. Идеја нам је и да при локалној самоуправи оснујемо службу која био пратила реализацију ових програма а верујем да ће општинске власти имати слуха за то, нада се Дивац.

Према њеним речима, у Центру за социјални рад би такође, у сарадњи са Удружењем особа са инвалидитетом, покушали да кроз програм „Предах“ унапреде рад овог удружења и „уведу“ нову услугу.

„Предах“ би био заправо предах за родитеље који брину о деци са инвалидитетом. Замишљен је као конкретна помоћ родитељима који би могли да оставе децу у Дневном центру да би обавили неке друге послове, отишли код лекара, платили рачуне или се просто одморили.Брига о деци са инвалидитетом је тешка и напорна и не оставља родитељима простора ни за шта друго. Ту празнину желимо да попунимо и заштитимо их јер смо је препознали као веома важну“.

Новина у Центру за социјални рад је и то да су од 15.октобра ангажoване још две геронто домаћице тако да их сада има укупно 13 па на „чекању“ више нема ни један корисник.

„До скоро их је било 30 али смо превазишли те проблеме.Тренутно имамо 97 корисника а очекујемо нова законска решења која ће олакшати рад домаћицама. Оне су до сада радиле по уговору о делу а очекујемо да новим прописима оне могу да заснују радни однос. Ово је, иначе, услуга која прелази у надлежност локалне самоуправе а Центар је само нека врста „упутне“ станице . Током текуће године из општинског буџета је за услугу геронто домаћица издвојено 4.600.000 динара.

Са позиције председнице Управног одбора Асоцијације центара за социјални рад Србије, Рада Дивац је у прилици да се упозна и са другим важним социјалним потребама и услугама које ће покушати да покрене и у Пријепољу.

М.Ц.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2021
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6932966
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1612
6240
32467
89086
233803
6932966

Vaš IP: 3.234.252.109
2021-06-12 13:22