donacija

Kaćevo: NOVA ŠKOLA BUDI NADU

  30 septembar 2020

Osnovnu školu “Sveti Sava“ u Bostanima pohađa 333 đaka, od toga njih preko dvadeset u pet izdvojenih odeljenja u Taševu, Aljinovićima, Kostici, Hisardžiku i Kaćevu.

Učiteljica Saida Redžović je svoje prvo zaposlenje dobila u izdvojenom odeljenju u Kaćevu. Kada je pre osam godina došla u selo zatekla je šest učenika, danas školu pohađa jedan učenik trećeg i učenica četvrtog razreda i dvoje predškolca.

“U selu je još dvoje dece koja će u naredne dve godine poći u predškolsko. Pored njih, za upis u izdvojeno odeljenje u Kaćevu raspitivao se jedan bračni par koji takođe imaju dvoje dece, tako da škola u narednih 5 – 6 godina neće biti prazna“, kaže učiteljica Saida.

Škola je izgrađena pedesetih godina prošlog veka i nekad ju je pohađalo i preko stotinu učenika. Radilo se u dve smene, a deca su, nakon završenog četvrtog razreda, obrazovanje nastavljala u školi u Mileševu. Pre sedam godina stari objekat se urušio, srećom tokom vikenda, tako da niko nije stradao. U naredne dve i po godine nastava se izvodila u privatnoj kući.

U septembru 2017. godine svečano je otvorena nova školska zgrada. Nabavljen je nov inventar, urađen mokri čvor, a učenicima su na raspolaganju sva potrebna učila. Problem ovog izdvojenog odeljenja je nedostatak stabilne internet konekcije.

“Planom i programom predviđene su nastavne jedinice koje, zbog razlike u udžbenicima, moramo preći uz korištenje interneta. Izdvojena odeljenja nemaju internet vezu pa koristim vlastiti mobilni telefon, ali zbog blizine granice sa Crnom Gorom često se dešava da sam u romingu što, komplikuje nastavu “, kaže učiteljica Redžović, čija je učenica, Dalida Kolić, protekle školske godine proglašena za đaka generacije OŠ “Sveti Sava“, dok je drugo dvoje učenika, sa kojima se prvi put upoznala pre 8 godina, bilo kandidat za tu titulu.

Slaba pokrivenost internetom, ali i česti prekidi u napajanju elekrtičnom energijom, koji potraju ponekad i dan-dva, otežavali su nastavu na daljinu tokom vanrednog stanja. Prema njenim rečima, učenici imaju mobilne telefone, međutim aplikacija je prvenstveno namenjena za računar pa je na telefonu nepregledna i to će sigurno, ukoliko se škole zbog pandemije vrate na onlajn nastavu, zbunjivati đake, ali i roditelje koji su kako kaže, nezainteresovani za obuku u korišćenju novih tehnologija.

Kao i u većim prijepoljskim školama i u malom odeljenju u Kaćevu, sprovode se sve propisane epidemiološke mere prevencije. Eldara, Elidu, Džemilu i Damira na ulazu dočekuje domar, Bećo Bećirović koji im dezinfikacionim sredstvom naprska ruke, a onima koji su ih zaboravili podeli maske.

“Škola se nalazi na lepom mestu. U šumarku. Planirano je da se uradi sportski teren, ali je kriza sa koronom to odložila. Kad je obnovljena, direktor Beganović je angažovao pomoćne radnike i meštane, pa smo deonicu puta prema školi koliko toliko doveli u red. Međutim, prošlo je tri godine, pa je i ovaj deo puta u lošem stanju.“, kaže domar Bećirović.

Glavni drum od Šućrijne česme do škole, u dužini od oko 4 kilometra, teško je prohodan. Na proleće i jesen spiraju ga vode, a ono asvalta što je preostalo drobe kamioni sa građom. Zimi je često neprohodan, pa su meštani u nekoliko navrata po učiteljicu išli konjima, skoro do Hisaršžika. Jedne godine je i prezimila u Kaćevu.

“Bolji put i obnovljena škola mogli bi, za nekog ko je zbog korona krize izgubio posao, predstavljati motiv za povratak na očevinu ili dedovinu, a za meštane podstrek da ostanu ovde“, optimistična je učiteljica Redžović.

Opština pokriva putne troškove za nastavnike koji putuju u izdvojena odeljenja, međutim, kako kaže Saida ta sredstva nisu dovoljna da se pokrije gorivo, a putevi su loši desi i oštećuju vozilo. Učenicima predaje i engleski jezik, jer nastavnicima nije isplativo da dolaze u Kaćevo jednom sedmično. Zahvaljujući dodatnim časovima uspeva da pokrije izdatke za prevoz i račune za mobilni telefon.

OŠ “Sveti Sava“ i opština Prijepolje organizovali su prevoz za učenike iz Kaćeva i Hisardžika, kao i iz drugih izdvojenih odeljenja koji nastavu pohađaju u matičnoj školi. Ove godine usluge prevoza koristi jedan đak iz Kaćeva. Ostali učenici iz ovog sela koji nastavu prate u školi u Bostanima ili su u srednjim školama, iznajmljuju stan ili su kod rodbine u Prijepolju.

A.R.

Baner oglasavanje

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

septembar 2021
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kursna lista

Broj poseta sajta

7937007
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
9488
15730
70513
190520
348118
7937007

Vaš IP: 3.238.95.208
2021-09-19 13:54