donacija

PREDŠKOLSKA USTANOVA „MIŠA CVIJOVIĆ“:U USLOVIMA PANDEMIJE

  29 septembar 2020

U predškolskoj ustanovi “Miša Cvijović” epidemiološka situacija nametnula još jedno pitanje: kako proširiti kapacitete?  

U početku proglašenja vanredne situacije predškolske ustanove su podelile sudbinu svih vaspitno obrazovnih ustanova u Srbiji. Rad sa decom je u potpunosti prekinut.

Kako je u jednoj sasvim novoj i specifičnoj situaciji rad organizovala   predškolska ustanova “Miša Cvijović” i da li je u proteklih šest meseci bilo poteškoća vezanih za realizaciju planiranih aktivnosti?

“U našoj ustanovi je u momentu proglašenja vanredne situacije bilo oko 550 dece uzrasta od jedne do pet godina i 320 polaznika pripremno predškolskog programa. Desetak dana po proglašenju vanredne situacije organizovan je onlajn rad sa decom. Vaspitači su imali zadatak da osmisle aktivnosti koje su preko formiranih video grupa i na nivou svoje vaspitne grupe prosledjivali roditeljima, od kojih smo dobijali povratne informacije, odnosno video snimak aktivnosti koje bi deca odradila”, kaže Ivana Krpović direktorka predškolske ustanove “Miša Cvijović”.

U nešto povoljnijoj epidemiološkoj situaciji i naviknuti na pravila koja nam je nametnuo korona virus u stanju smo da sagledamo kroz šta smo prošli prethodnih šest meseci.

“Uloga vaspitača se nije promenila, ali jeste način njihovog rada. Prilagodili smo se novonastaloj situaciji i jedini problem koji imamo je socijalne prirode. Sa roditeljima koji su jedinstven deo obrazovno vaspitnog procesa i učestvuju u planiranju i realizaciji aktivnosti, imamo onlajn komunikaciju. Imamo njihovo razumevanje i svesni smo da moramo proći kroz ovaj period na najbezbolniji način i da su nam zdravlje i sigurnost dece u prvom planu”, kaže Ivana Krpović.

Septembar je, sa polaskom dece u škole i povratka roditelja sa godišnjih odmora, ponovo pokrenuo pitanje: kako obezbediti boravak za više od 150 mališana, koliko ih je u ovom trenutku na “listi čekanja”?

“ Izašli smo u susret samo onoj deci čiji su oba roditelja zaposlena. Problem manjka prostora ne možemo rešiti bez podrške lokalne samouprave. Zato smo Opštinskom veću na nedavno održanoj sednici uputili zahtev za proširenje kapaciteta. Ponudili smo i alternativno rešenje koje vidimo u adaptaciji već postojećih javnih ustanova. Mislim da je vreme da se počne razmišljati o izgradnji novog objekta, s obzirom da smo medju retkim opštinama koje godinama unazad ne beleže trend smanjenja broja dece u vrtićima”.

Ove godine prijavio se i veći broj dece za obavezni pripremno predškolski program.

“ Našli smo rešenje za svih 324 polaznika. U onim grupama gde nije bilo dovoljno prostora za svu decu, rad smo organizovali tako što smo jednom broju predškolaca obezbedili mesta u objektima” Duga” i Maslačak”, objašnjava Ivana Krpović.

Dalje aktivnosti, dodaje, planiraće se i odvijati uz strogo poštovanje epidemioloških mera i preporuka resornog ministarstva.To znači da će izostati manifestacije koje su bile otvorene prema lokalnoj zajednici, medju kojima je tradicionalni Maskenbal koji se u okviru Dečije nedelje, organizuje u prvoj nedelji oktobra. Neće biti sportskih aktivnosti, kao ni završne priredbe predškolaca. U manje prazničnoj atmosferi od one na koju su navikli, dočekaće i Novu godinu.

J.B.

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

septembar 2021
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kursna lista

Broj poseta sajta

7936916
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
9397
15730
70422
190429
348118
7936916

Vaš IP: 3.238.95.208
2021-09-19 13:34