Pred početak školske godine:OBRAZOVANJE PRILAGOĐENO „KORONI“

  28 avgust 2020

Pandemija koja traje od drugog polugodišta prošle školske godine prinudila je školstvo na do sada neviđenu transformaciju i u novoj školskoj godini.

Sledeće nedelje počinje nova školska godina, a uputstva i smernice za organizovanje nastave u uslovima epidemije prosleđene su školama. Direktorima je prepušteno da, u zavisnosti od broja đaka, prostornih i kadrovskih kapaciteta škole, nastavu organizuju kroz tri ponuđena modela osnovni, kombinovani i onlajn.

Učenici od prvog do četvrtog razreda obuhvaćeni su osnovnim modelom i nastavu će pohađati u učionicama sa maksimalno 15 đaka, uz distancu od 1,5 metara. Odeljenja će biti podeljena u dve grupe koje će u školu dolaziti u različitim terminima. Nastava će se odvijati u okviru četiri časa od po 30 minuta. Nakon pauze od 20 minuta, kada je predviđena dezinfekcija prostorija, u učionice će dolaziti druga grupa dece. Učitelji će nedeljno imati dva časa koja će koristiti da đacima koji uče na daljinu objasne gradivo.

Za učenike od 5. do 8. razreda predviđen je kombinovani model. Rad će biti organizovana naizmenično. Učenici 5. i 6. razreda u školu će dolaziti ponedeljkom, sredom i petkom, dok će utorkom i četvrtkom nastavu pohađati učenici 7. i 8. razreda. Svi po grupama od po 15 đaka u dva termina. Naredne nedelje razredi će se rotirati. Đaci od 5. do 7. razreda imaće po pet, a osmaci šest časova. Nastavnicima će u nedeljnoj normi ostati 6 ili 7 časova koje će koristiti za komunikaciju putem platforme sa đacima koji su kod kuće.

U danima kada nisu u školi, predviđena je nastava na daljinu putem Javnog medijskog servisa Srbije.

Ih Obrazovanje na daljinu 1

Što se srednjih škola tiče, one koje rade po dualnom modelu rad će organizovati tako da dok je jedan deo razreda na nastavi u školi, drugi deo će biti na stručnoj praksi. Za ostale srednje škole predviđen je kombinovani model.

Prema podacima školskih uprava u 542 obrazovne ustanove od ukupno 1192, neće biti potrebe da se odeljenja dele, a radi se uglavnom o seoskim školama. Na podelu odeljenja uticaće i odluka roditelja o tome da li će svoje dete slati u školu ili će ono pratiti onlajn nastavu. Roditelji će tu odluku morati da donesu tokom septembra do kada neće biti potrebno pravdanje izostanaka. U ministarstvu procenjuju da će oko 90 odsto đaka pohađati nastavu u školi, dok će ostali, zbog hroničnih bolesti ili straha, nastavu pratiti onlajn. Odgovaranje i ocenjivanje biće organizovano u školskim objektima.

B24344DF FFAE 462E 82A4 235FC6D280A8 cx0 cy6 cw0 w408 r1

Pojedini predmeti biće prilagođeni uslovima pandemije, tako da će na časovima muzičkog biti zabranjeno horsko pevanje. Fizičko vaspitanje biće upotpunjeno zdravstvenim delom nastave i sprovodiće se na otvorenom, kad god je moguće. Nastava u sali podrazumevaće obaveznu distancu od dva metra u svim pravcima, a upražnjavaće se isključivo individualni sportovi. Nakon završenog časa predviđena je dezinfekcija korištenih sprava.

Na zamerke sindikata prosvetara da će raditi u dve smene i prekovremeno kao tokom vanrednog stanja kada su mnogi nastavnici radili po ceo dan, iz ministarstva je saopšteno da “niko od prosvetnih radnika neće raditi više nego je zakonski propisano pedagoškom normom do 40 sati. Rad će biti organizovan u dva termina, a ne dve smene, a nastava će zbog skraćenih časova biti fokusirana na najvažnije sadržaje.”

Pravljenje rasporeda časova predstavljaće izazov za direktore, jer mnogi nastavnici rade u dve ili više škola kako bi ostvarili pun fond. Iz ministarstva je međutim najavljeno aktiviranje tehnoloških viškova, a razmatra se i mogućnost da u sprovođenju nastave pomognu i studenti završnih godina učiteljskih fakulteta. U rad, prvenstveno mlađih razreda, biće uključeni i dodatni resursi kao što su profesori stranih jezika, veroučitelji, profesori građanskog.

Što se tiče mera zaštite od virusa, pre početka školske godine biće organizovana edukacija o prevenciji za školsko osoblje, a u školama će na vidnim mestima biti istaknut edukativni materijal, dok će dezinfekciona sredstva biti postavljena na svim ulazima, a upotrebljavaće se uz obavezan nadzor nastavnika.

main pic 768x432

Roditelji su dužni da deci obezbede maske, dok je na lokalnoj samoupravi da obezbedi zaštitna i dezinfikaciona sredstva za zaposlene u prosveti. Sugerisano je da pred polazak u školu roditelji deci provere telesnu temperaturu. Ovo se odnosi i na nastavno i nenastavno osoblje. Ukoliko imaju povišenu telesnu temperaturu ili simptome respiratorne infekcije ne treba da dolaze na posao. Svaka škola je dužna da obezbedi prostoriju za izolaciju gde će u slučaju sumnje na infekciju učenik biti smešten. Do dolaska roditelja sa deteom će biti neko od školskog osoblja. U tom slučaju ostatak razreda će biti testiran, ali neće biti izolovan, već će nastaviti rad.

Nošenje zaštitne maske obavezno je za nastavno i vannastavno osoblje. Ista obaveza važi i za đake, s tim da masku mogu odložiti kada su u svojoj klupi i dok slušaju nastavu. Maska je obavezna i za osobe koje decu dovode u školu.

Od nastavnika se traži da tokom časova, na hodnicima i za vreme odmora kontrolišu da li deca nose masku, međutim potencijalno mesto gde bi moglo doći do problema predstavljaju toaleti, gde zbog narušavanja privatnosti deteta retko ulaze. Pravilima se nastojao rešiti i ovaj problem, koji je sastavni deo “života” jedne škole, pa je korišćenje toaleta organizovano tako da u njega ulazi onoliko dece koliko ima kabina, a u redu ispred toaleta obavezna je fizička distanca, što će opet kontrolisati nastavnici.

Izazov za sve škole predstavljaće dezinfekcija prostorija i predmeta koji se često dodiruju (klupe, stolice, kvake, sportsku opremu,računare, lenjire, šestare i sl), jer je predviđena svakodnevna dezinfekcija, pre početka rada škole, nakon završetka prepodnevne i poslepodnevne smene, kao i tokom 20 minuta pauze kada se smenjuju razredne grupe.

A.R.

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2021
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6745955
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
5121
3624
8745
135878
186060
6745955

Vaš IP: 3.80.6.131
2021-05-18 16:28