ПРИЈЕПОЉСКА БОЛНИЦА: ДА ЛИ ЈЕ ДИРЕКТОР ДИСКРИМИНИСАО ЗАПОСЛЕНЕ?

  22 oktobar 2018

Ово је констатовала поверенице за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић. „Никога нисам дискриминисао“, тврди директор Дробњак, „само сам раднике распоредио на друге послове“.

Повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић, обавестила је јавност да директор Болнице у Пријепољу, доктор Зоран Дробњак, није поступио у складу са њеном опоменом и препорукама које се односе на дискриминацију неколицине запослених у овој здравственој установи.

Препоруке поверенице за заштиту равноправности су резултат поступка спроведеног по притужбама шест запослених у Општој болници у Пријепољу који су се жалили на дискриминацију по основу старосног доба од стране актуелног директор Дробњака. Повереница Бранкица Јанковић, дала је мишљење да је директор Дробњак на овај начин повредио одредбе Закна о забрани дискриминације и препоручила мере за њихово отклањање. С обзиром да директор Дробњак ни месец дана после опомене није поступио по њеној препоруци, повереница Бранкица Јанковић је, у складу са закном, о томе обавестила јавност.

У обавештењу поверенице Јанковић, каже се да су подносиоци притужби, њих шесторо, анексима уговора о раду распоређени на нижа радна места. Каже се такође да директор Дробњак повереници није доставио доказе на основу којих би се могло закључити да су промене у њиховом радном статусу засноване на објективним и оправданим разлозима. Због тога му је и препоручено да предузме све потребне мере из своје надлежности у циљу отклањања последица дискриминатрног поступања. Такође му је препоручено да убудуће не крши антидискриминационе прописе.

Директор Дробњак међутим, сматра да су наводи притужби неосновани и да је поступио у складу са законом.

„Нисам никога дискриминисао, само сам у циљу ефикаснијег обављања послова у болници и боље организације, раднике распредио на друга радна места. То нису нижа радна места већ су потпуно у складу са законом и са њиховом стручном спремом и радним способностима. А да није било дискриминације по старосном добу говори и податак да је на једно радно место дошла особа чак старија од оне која је премештена“.

Директор Дробњак је такође навео да поверенице Јанковић ни једном није дошла на лице места да се увери у стање на терену већ је поступала у складу са документацијом и телефонским контактима. „Потпуно је занемарила чињеницу да сам као директор у обавези да предузмем мере које ће унапредити рад у овој здравственој установи, па и оне које се односе на премештање запослених на друга радна места“, каже директор Дробњак.

Он наводи такође да шест подносилаца притужбе нису једини који су премештени али да ипак, нису поднели притужбе. Такође, каже да су исти запослени поднели тужбу суду којом траже поништавање анекса уговора о раду али да се у тужби дискриминација не наводи као разлог.

М.Ц.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2021
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6994379
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
5057
12455
51800
150499
233803
6994379

Vaš IP: 35.170.64.36
2021-06-19 12:33