ОПШТИНСКА УПРАВА ПОСТУПАЛА У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ

  06 april 2016

 

Приликом изградње моста преко Лима девет објеката је 2011.године порушено како би се омогућила изградња приступних саобраћајница. Власници привртемених објеката су тужили општину и ово је епилог овог судског поступка

Апелациони суд у Крагујевцу одбацио је жалбу тужиоца и потврдио пресуду Вишег суда у Ужицу која се односи на рушење привремених објеката у Ћирковој улици у Пријепољу.

Према речима Ханке Хајдаревућ, начелнице Општинске управе тиме је потврђено да је Општинска управа, односно надлежна инспекција поступала у складу са законом, да су урађене све законом предвиђене радње које су претходиле рушењу објекаката. Ово је и последња инстанца у редовом судском поступку.

Наиме, у Ћирковој улици, преко Лима, власници привременх објеката имали су привремене дозволе за постављање и коришћење објеката до привођења земљишта намени.

Приликом изградње моста преко Лима девет објеката је порушено како би се омогућила изградња приступних саобраћајница. Власници привремених објеката су тужили општину и ово је епилог овог судског поступка.

Да подсетимо, привремени објекти у Улици “Душана Томашевића -Ћирка” грађени су током деведесетих година, уз непоштовање пројектно-техничке документације, па је уместо привремених приземних типизираних и једнообразних објеката намењених подстицају самозапошљавања у занатско-услужним делатностима, никао низ објеката који су добили спратност, терасе, висока поткровља, у неким од њих чак се и становало, а дограђене су и “самопројектоване” терасе над Лимом, чиме су ови објекти могли да се подведу и под “бесправно подигнуте”. Иако је средином деведесетих година израђен и санациони пројекат како би се привремени објекти “довели у пристојно урбанистичко стање” то се није догодило. Напротив, узурпација простора и доградње настављени су, практично, до 2011. године.

Грађевински инспектор донео је решење о уклањању привремених објеката 8.августа 2011. године, а решење је постало правоснажно 18.августа. У међувремену, власници су се жалили другостепеној инстанци, односно Општинском већу које је потврдило решење грађевинског инспектора. После решења грађевинског инспектора којим је наложено уклањање привремено подигнутих објеката, и достављања закључака Општинског већа који се односе на одбијање жалбе власника ових објеката, фактички је била и исцрпљена процедура превиђена законом. Ипак, због деликатности целе ситуације, грађевински инспектор је 7.септембра послао власницима објеката још једно, последње упозорење, да сами уклоне своје објекте. Уколико се то не догоди, како нам је тада саопштила начелница Општинске управе Ханка Хајдаревић, уследиће извршење решења грађевинског инспектора принудним путем у складу са свим законским прописима који регулишу ову област.

Рушење, односно принудно уклањање објеката, пошто су власници одбили да то сами учине, заказивано је још два пута, али је због одређене процедуре одлагано. Последње извршење је отказано средином октобра, када је заседала Скупштина општине у чији је дневни ред накнадно уврштена и “Информација о изградњи приступних саобраћајница за нови мост”.Занимљиво је да је Демократска странка која је и тада била коалициони партнер у власти, изузела свој став, тражећи да се објекти не руше „док не прође економска криза“.

-Ми смо за решевање приступних путева за нови мост и одговарајуће пројекте добили средства од државе, урађене су све ревизије, за то је издвојено милион и по евра и нећемо дозволити да све не буде реализовано на време због привремених и бесправних објеката који стоје на путу, рекао је тадашњи председник општине Драгољуб Зиндовић.

После више одлагања, у децембру 2011. уз јако полицијско обезбеђење и присуство Ватрогасно-спасилачке јединице и Хитне помоћи, предузеће”Норис инжињеринг” из Беогарда срушило је поменуте објекте.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2021
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6992540
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3218
12455
49961
148660
233803
6992540

Vaš IP: 35.170.64.36
2021-06-19 10:53