Odštampajte ovu stranicu

Uslovna osuda za nasilničko ponašanje: SLAVLJE OKONČANO PESNICAMA

  03 avgust 2016
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

M.T. se zateturao i okrenuo da vidi ko ga je udario, a N.S. ga je dohvatio za revere košulje, pocepao ih, a potom ga još nekoliko puta udario u lice. Napad je začinio snažnim udarcem u slepoočnicu. Sve to gledalo je nekoliko desetina gostiju koji su došli na rođendansko slavlje.

N.S. iz jednog sela u okolini Vranja osuđen je u Osnovnom sudu u Vranju na uslovnu zatvorsku kaznu od šest meseci zbog krivičnog dela „nasilničko ponašanje“ na štetu M.T. iz Vranja. Sudija Osnovnog suda Suzana Đorić je, saopštavajući izreku presude, a imajući u vidu da se radi o uslovnoj kazni, kazala da će se ona prema osuđenom izvršiti samo ako on u roku tzv. proveravanja (dve godine od momenta pravnosnažnosti presude) ne počini novo krivično delo. Presuda je potom i potvrđena na višoj instanci čime je postala pravnosnažna.

Događaj povodom koga je sudski proces trajao više od tri i po godine odigrao se 14. avgusta 2011. godine u jednom selu koje pripada opštini nadomak Grada Vranja. Tom prilikom okrivljeni je, kako piše u izreci presude, sa umišljajem i u stanju uračunljivosti, vršenjem nasilja prema drugom, značajnije ugrozio spokojstvo građana i teže remetio javni red i mir na taj način što je, na svečanosti povodom rođenja i krštenja deteta koju je organizovao D.A. iz obližnjeg sela, prišao s leđa oštećenom M.T. i snažno ga udario pesnicom u predelu glave.

PESNICOM U ARKADU

Usled ovog udarca, M.T. se zateturao i okrenuo da vidi ko ga je udario, a okrivljeni ga je onda uhvatio za revere košulje, pocepao ih, a potom ga još nekoliko puta udario u lice. Napad je okončao vrlo jakim udarcem u predelu slepoočnice. Pregledom u zdravstvenoj ustanovi kasnije je ustanovljeno da je oštećeni zadobio povrede koje se u medicinskoj terminologiji tretiraju kao lake - potres mozga, nagnječenje glave i tela.

Osnovno javno tužilaštvo (OJT) je do kraja sudskog procesa ostalo pri svom optužnom predlogu Kt.br.2154/11, predlažući da sud okrivljenog oglasi krivim i kazni po zakonu. Oštećeni M.T. pridružio se krivičnom gonjenju i istakao imovinsko-pravni zahtev za naknadu štete u parnici.

N.S. je, iznoseći svoju odbranu pred sudom, negirao izvršenje krivičnog dela. Kazao je kako je 14. avgusta 2011. godine sa porodicom otišao na slavlje povodom krštenja deteta porodičnog prijatelja. Tamo je, kako je rekao, bio i M.T. koga od ranije nije poznavao. Navodno mu je jedan od rođaka skrenuo pažnju da M.T. tokom slavlja maltretira njegovu maloletnu decu kojima je zapalo da sede s njim za istim stolom. U jednoj muzičkoj pauzi, kazao je okrivljeni, navodno je jasno čuo kako M.T. kaže njegovom sinu „kad te budem udario, lepo ćeš da me čuješ; udariću da tako da nećeš morati da daješ novac zubaru“.

N.S. je u iskazu pred sudom takođe kazao da je oštećeni tog dana prisiljavao njegovu decu da konzumiraju alkohol, iako je znao da su deca maloletna. Probao je da stvari izgladi mirnim putem, pa je pozvao organizatora slavlja i zamolio ga da jednog njegovog sina, na koga se oštećeni bio posebno nameračio, prebaci za drugi sto, što je ovaj i učinio. Međutim, po rečima N.S, oštećeni se onda obrušio na njegovog drugog sina govoreći mu navodno da će mu „nožem kojim mezi poseći lice kada izađu napolje“. Kada je sin N.S. izašao van, a za njim krenuo i oštećeni, za njima je krenuo i okrivljeni da zaštiti sina od mogućeg fizičkog napada.

- Čim sam izašao izvan sale, I.A, šurak oštećenog, snažno me šutnuo nogom otpozadi, pa sam pao tačno isred nogu M.T. koji je počeo da me šutira u leđa. Moj otac je pritrčao da pomogne, ali je i on dobio batine - ispričao je svoju verziju događaja N.S.

Pojavili su se policajci koji su tuda slučajno prolazili. Razdvojili su ih.

- Sa nekih dvaesetak metara M.T. je i dalje, u prisustvu policije, iskazivao agresivno ponašanje prema meni. Nisam uočio da je povređen, da mu je pocepana košulja, niti da krvari, kako je on to kasnije tvrdio - kazao je N.S.

M.T. je prethodno automobilom napustio slavlje u pratnji supruge, a N.S. kaže da je hteo da ode kući da se presvuče.

- Jedan policajac iz patrole koja je pristigla na lice mesta mi je probušio gume na kolima misleći da ću da jurim M.T. Potom sam u pratnji policajca otišao do sela, do moje proodične kuće gde sam im svojevoljno predao lovački karabin kako ne bi ispalo da ja nekome pretim i da ću nešto da uradim - branio se okrivljeni pred sudijom.

RAZLIČITO O ISTOM

Oštećeni M.T. ispričao je sudiji da ga je N.S. napao bez razloga i prebio. Naglasio je još da je na slavlju prvi put u životu video okrivljenog, da su u sali sedeli na udaljenosti od šest, sedam metara. Dodao je da decu N.S. tog dana nije ni video na proslavi, niti ih je vređao, a kamoli da im je nudio alkohol.

M.A, tast okrivljenog, te svedok B.A. u gotovo identičnim iskazima o zbivanjima na dan tuče posvedočili su da da je tokom proslave, negde oko 15 časova, oštećeni M.T. bio taj koji je započeo incidente. Najpre je, po njihovim iskazima, vređao konobare, pa krenuo da maltretira decu okrivljenog.

- Govorio im je da imaju krive zube, ali da ne moraju kod zubara, da će on da im ih odmah ispravi. Drugom detetu je ponavljao da ima klempave uši. Terao ih je da piju alkohol, pretio im prelazeći prstom preko svog vrata ako ga ne poslušaju - ispričala su dvojica svedoka.

Tast okrivljenog dodao je da je u nekoliko navrata upozoravao oštećenog M.T. da se tako ne ponaša. U jednom momentu video je gužvu na vratima. Uočio je, navodno, da je šurak oštećenog gurnuo najpre okrivljenog N.S, a potom i njegovog oca niz stepenice, posle čega ih je oštećeni M.T. šutirao u predelu tela. Negirali su da su posle tuče primetili bilo kakve povrede na licu oštećenog. Iskaze ove dvojice svedoka potvrdio je još jedasn gost sa slavlja M.M, rekavši da je osim gostiju i konobara oštećeni pre incidenta maltretirao i muzičare.

Druga grupa svedoka, koja je na slavlju bila u društvu oštećenog, ispričala je drugačiju verziju događaja. Među njima i S.A, supruga M.T, koja je kazala da je sve bilo mirno do 17 časova kada je njen suprug iz nepoznatih razloga napadnut i brutalno pretučen.

Dvojica policajaca Z.T i D.N, koji su se nalazili u blizini mesta događaja, videvši gužvu dotrčali su i uočili da okrivljeni N.S. leži na stepenicama ispred objekta u kome se slavio rođendan, kao i njegov otac. Onda je, prema svedočenju policajaca, okrivljeni ustao i počeo da se gura s nekim, a policajci su ga uhvatili i odvukli nekoliko metara dalje. Posvedočili su da je nakon tuče oštećeni M.T. sa suprugom i šurakom otišao u obližnju policijsku stanicu gde su prijavili slučaj. I da imaju saznanja da je oštećeni zadržan u Vranju na dvodnevnom lečenju na odeljenju hirurgije. Izjašnjavajući se o povredama, kazali su da na licu M.T. nije bilo krvi, ni modrica, a da je košulja bila pocepana okrivljenom, a ne oštećenom. Prvi policajac ispričao je da je N.S. hteo da automobilom krene za oštećenim, ali da mu je „neko izbušio gume“, dok je drugi policijski službenik na sudu priznao da je to učinio on iz preventivnih razloga i radi sprečavanja daljih neželjenih događaja.

OLAKŠAVAJUĆE OKOLNOSTI

Sud je odbio da usvoji predlog advokata odbrane da se saslušaju dva svedoka koja bi svedočila o drugom, naknadnom događaju u kome je oštećeni navodno zadobio one povrede.

Sud je prihvatio deo iskaza okrivljenog o tome da su njegova deca bila izložena verbalnom maltretiranju. Ali nije, recimo, prihvatio i njegov iskaz da je zapravo on napadnut, ali da se zbog lakih povreda nije javio u medicinsku ustanovu gde su, prema potvrdi veštaka-lekara specijaliste, oštećenom konstovane lake povrede.

Prilikom odlučivanja o visini krvične sankcije, sud je kao olakšavajuće okolnosti za okrivljenog naveo činjenicu da nikada nije osuđivan, da je dotad živeo primereno, bez sukobljavanja sa zakonom. Kao i njegovo korektno držanje tokom potupka, činjenicu da je porodičan čovek, otac troje dece. Otežavajućih okolnosti nije bilo. Sud je zato zaključio da se svrha kažnjavanja može ostvariti izricanjem uslovne osude, odnosno upozorenjem uz pretnju zatvorskom kaznom.

Dejan DIMIĆ

Nikola LAZIĆ

antrfile

DIREKTAN UMIŠLJAJ

Pravnom analizom činjeničnog stanja, sud je našao da se u radnjama okrivljenog N.S. stiču sva obeležja krivičnog dela „nasilničko ponašanje“ iz člana 344, stav 2, u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika. Sud je takođe zaključio da je krivično delo počinjeno sa tzv. direktnim umišljajem (bio je svestan svog dela i hteo njegovo izvršenje) jer je N.S. bio svestan da upotrebom nasilja prema oštećenom, na mestu gde je okupljen veći broj ljudi, „značajnije ugrožava spokojstvo građana“.

Članak je objavljen u okviru projekta Nezavisno novinarstvo za nezavisno sudstvo kojifinansira Evropska unija (preko Delegacije EU u Srbiji) u okviru Medijskog programa 2014. Objavljivanje ovog članka omogućeno je uz finansijsku pomoć Evropske unije. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost nedeljnika Vranjske, Polimlje, Kikindske, Lozničke i YUCOM-a i ne odražavaju mišljenja i stavove Evropske unije.

eu

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".