ИНКЛУЗИЈА У ПРЕДШКОЛСКОМ ОБРАЗОВАЊУ: УЧИТИ КРОЗ ИГРУ

ИНКЛУЗИЈА У ПРЕДШКОЛСКОМ ОБРАЗОВАЊУ: УЧИТИ КРОЗ ИГРУ

 

Кроз различите активности на радионицама стимулше се  пажња, мишљење, фина моторика, говор и комплетан моторни и психосоцијални развој  деце. 

 

Пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ је покренуло Министарство просвете Републике Србије уз подршку Светске банке и има за циљ унапређење доступности, квалитета и једнакости предшколског васпитања и образовања за свако дете од његовог рођења до 6,5 година, а нарочито за децу из друштвено осетљивих група.

Предшколска установа „Миша Цвијовић“ у сарадњи са Центром за социјални рад, Домом здравља и локалном самоуправом, налази се на половини активности везаних за реализацију овог важног пројекта.   

МЦ ИНКЛУЗИВНО 1

Његов основни циљ је да у васпитно образовни и инклузивни рад укључи малишане од 2,5 до 6 година, из осетљивих друштвених група које немају могућности да учествују у редовним програмима ове установе. Специфичност овог пројекта је што са децом из осетљивих социјалних група васпитно инклузивни рад похађају и малишани који имају одређене проблеме у физичком и психосоцијалном развоју.

У полудневни боравак смештене су две мешовите групе малишана са којима раде педагог,  дефекторлог и васпитачи а рад  се реализује по редовном   програму и  потребама малишана.

Према речима директорице ПУ „Миша Цвијовић“, Виолете Тошић, рад у оквиру групе која  „делује“при вртићу „Валтер“, се одвија сваког дана у седмици али у поподневној смени. У овој групи су укључена 24 малишана  док  скоро исти број деце из вртића „Срце“ у Бродареву, борави у  вртићу 3 дана у седмици.

Васпитачица Марина Цмиљановић, која ради са овом групом каже да су родитељи итекако заинтересовани да своју децу упишу у ову групу, али да простор представља проблем. Што се тиче  самог рада  она истиче да је прилагођен свима а да се деца са психосоцијалним и говорним сметњама полако укључују у рад.

МЦ ИНКЛУЗИВНО 01

„Поједина деца су на почетку рада групе била доста повучена, незаинтересована, бежала су у самоћу и избегавала дружење, међутим полако се, уз нашу пажњу укључују у активности. То зависи и од радионица које реализујемо. Јуче смо рецимо имали радионицу „Рука пријатељства“ и сва су била живо заитересована. Посебно им је драго када могу нешто да лепе и боје, каже Марина Цмиљановић. Она наводи да некада није лако проценити да ли дете има неки поремећај или је просто размажено али зато редовно имају посете и консултације са дефектологом, логопедом и педагогом.

На место психолога, који је од почетка био укључен као стручни консултант, и чији рад се сматра нужним у овако деликатним пројектима,  однедавно је  ангажована педагошкиња Емина Јоновић, која два пута седмично ради са децом. Она каже да се у односу на почетак рада већ виде мали помаци код деце са сметњама а сама реч инклузија наводи на закључак да је најважније њихово укључивање.

„Када је реч о деци са сметњама, социјализација иде полако и често, поред свих других фактора,  зависи од њиховог личног расположења. Али, свака радионица у томе помаже, као и сваки вид укључивања. Тек смо почели са педагошким радом али ја планирам да током реализације пројекта укључим и родитеље кроз индивидуалне разговоре али и кроз радионице како би деца заједно са њима уживала у заједничком раду“, каже Емина Јоновић, сматрајући да је за овакву децу полудневни боравак у вртићу, права мера.

Елвиса Вељовић, од почетка пројекта ангажована као дефектолошкиња, реедукаторка психомоторике,  спроводи радионице које имају за циљ стимулацију целокупног развоја код  деце од 3 до 6 година.

„Кроз различите активности на радионицама за децу , које подразумевају примену начела да је учење кроз игру једино право учење,  спроводи се стимулација  пажње, мишљења, фине моторике, грубе моторике, говора...

МЦ ИНКЛУЗИВНО 2

Према динамици рада дефектолога и педагога деца 2 пута недељно, у васпитној групи у Пријепољу, бораве на радионицама које воде дефектолог, психолог или педагог као консултанти, где се, кроз разне активности и вежбе  стимулише дечији говорно-језички, моторни и социоемоционални развој. Једном недељно смо консултанти у васпитној групи у Бродареву где радимо и са децом типичног развоја и са децом код којих постоји неразвијен говор, успорен психомоторни развој. Такође кроз радионице се  спроводе разне вежбе и активности у циљу стимулације детета“, наводи Елвиса Вељовић.

Поред групних радионица, дефектолог пружа услуге саветодавног рада  родитељима деце код којих постоји ризик од јављања поремећаја  говора, пажње, моторике а таквих је  скоро трећина од уписаног броја малишана.

„Веома је битно праћење развоја детета које је било изложено пренаталним, перинаталним, постнаталним факторима  ризика који доводе до настанка поремећаја у развоју. Сада је на пројекту, у делу саветодавног рада, 14-ро деце и њихових родитеља који се јављају због одступања у говору.Кроз различите радионице и трибине,  спроводимо едукација родитеља о фазама развоја деце.  До сада смо спровели неколико радионица за родитеље чија је тема била:  „Рани развој“, „Породица-стилови родитељства“ , „Утицај екрана на развој детета до 3 године“, „Стратегије за развој говора и језика“ ..., истиче Елвиса наводећи да ужива у реализацији овог изузетно вредног и корисног пројекта јер је то место где родитељи  могу добити  различите видове подршке.

Она додаје да је веома важно да са децом раде стручне особе и да су деца у окружењу са малишанима типичних развојних особина. Последице на ментално и физичко здравље деце често оставља и оријентисаност родитеља на решавање егзистенцијалних проблема и недостатак времена за породицу што неретко може довести до почетка менталних проблема. Такође и неселективно коришћење дигиталних уређаја ремети  комуникацију код потпуно здравог детета и  може се полако развити у друге психофизичке поремећаје, зато су радионице и консултације  са родитељима битан део овог пројекта.

МЦ ИНКЛУЗИВНО 3

Имплементацијом овог пројекта значајне користи ће имати сва деца предшколског узраста, њихове породице и локалне заједнице кроз повећање броја објеката и броја места у педшколским установама, као и унапређење пружања услуга од стране предшколских установа и институција државне управе у чијој надлежности је предшколско васпитање и образовање.

За спровођење пројекта Министарство је општини Пријепоље доделило грант из средстава ЕСЕС Пројекта у износу од 5.493.175,00 динара. Пројекат суфинансира општина у износу од 1.241.354,00 динара.

Укупно трајање имплементације пројекта, који је почео да се реализује од марта 2021. године,  је 34 месеца. То је период у ком би требало да се  унапреди сарадња релевантних учесника у пружању холистичких и квалитетних предшколских услуга, укључујући и оне у области здравствене заштите, здраве исхране, раног откривања промена у понашању, заостајања у развоју, стимулације и учења у периоду раног развоја, не само деци већ и родитељима.

М.Цмиљановић

Изградња  санитарне депоније „Бањица“ за четири општине почела је 2007.године. Тада је најављено да ће бити завршена „до јесени“. Петнаест година касније имали смо најаву да ће Трансфер станица, као увод у будућу санитарну депонију, бити завршена „до јесени“. А онда је постало извесније „пролеће“.

Baner oglasavanje

ezgif.com gif maker 1

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

decembar 2022
npusčps
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

12044711
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
247
3944
24126
4191
245093
12044711

Vaš IP: 3.238.118.80
2022-12-02 00:35