donacija

Stalna tema – Deponija: PITANJE DANA KADA ĆE SMEĆE OSTATI U SMEĆARAMA

  29 decembar 2016

Javno komunalno preduzeće „Lim“ kroz svoju delatnost obuhvata neke od najvitalnijih oblasti za svaku lokalnu zajednicu i zbog toga je taj rad vidljiv, odvija se pred očima svih građana, pa kao takav podleže i pohvalama i kritici tih istih građana koji plaćaju za javne usluge koje unapređuju život ukoliko sve funkcioniše kako treba.

Posle izbora 2012. godine za direktora je imenovan Aziz Hadžifejzović koji je do jeseni 2016.godine ostao na ovoj funkciji. Deponija je bila jedno od nezaobilaznih tema ali o njoj je upravo ovo javno preduzeće imalo najmanje šta da govori. Zašto? Sam direktor Hadžifejzović negde na početku mandata insistirao je da se otkupe privatni placevi oko deponije u Stanjevinama kako bi se kapaciteti proširili jer je vodotok Lima bio već prilično ugrožen od brda smeća koje više nije imalo kud. Ali rešavanje ovog ozbiljnog problema nije u ingerenciji preduzeće, ali jeste rešavanje svakodnevnih problema oko deponije, njenog održavanja u barem podnošljivom stanju, što je često bilo veoma teško. Na ovu temu Hadžifejzović je mogao gotovo tri i po godine da ponavlja isto. Nemogućnost da se problem reši. Pitanje smo postavili pred ulazak u „izbornu“ godinu.

Problem deponije je ostao nerešen. Šta će biti?

-Ne znam ni u ovom trenutku šta će se dogoditi. Ne znam ni koliko će se brzo rešavati ovaj ogroman problem. Pre samo nekoliko meseci imali smo čvrsta obećanja ali evo na kraju 2015. godine rešenja nema i sa neizvesnošću dočekujemo 2016.godinu. Bojim se da će zaista jednog dana stati smećare pune smeća jer nećemo imati gde da ih istovarimo. To bi bila katastrofa ne samo za komunalno preduzeće, već i za građane ove opštine, lokalnu vlast, sve opštine nizvodno od Lima ali i državu. Mi kao preduzeće ne možemo da predlažemo, ne možemo da odaberemo lokaciju jer odluku donosi lokalna samouprava, uz saglasnost nadležnih ministarstava.

Neposredno posle izbora pitanje Stanjevina postaje ponovo alarmantno. Kao da je sve slao, kao da lokalna vlast i svi funkcioneri nemaju obaveze sve dok su na tim mestima, odosno dok ih ne zamene novoizabrani. Nekako s jeseni, izgledalo je da će grad biti zatrpan đubretom, a Stanjevine su dovedene u nikad gore stanje. Prošle godine saniranje divlje deponije, odnosno smetlišta na ulasku u Prijepolje bila je jedna od prioritetnih komunalnih akcija ne samo JKP“Lim“ već i lokalne samouprave. Uložena su i sredstva, smetlište ograđeno, nasuto, samo još ostalo cveće da se posadi, pa da se zaboravi da je ikada i bila ta sramota na ulasku u Prijepolje. Svi su tada rekli da u Stanjevinama više nama mesta, da je pitanje dana kada će prikupljeno smeće ostati u vozilima koja neće imati više gde da se prazne. Kad, ono, posle nekoliko meseci, usledilo je „međutim“. Šta se događa? Pa, izgleda da je kod nas i hitnost i urgencija pitanje procene određenih aktera koji učestvuju u sagledavanju problema i potrebi da se oni rešavaju, a ne odlažu. Tako barem izgleda Prijepoljcima pred kojima se, eno, opet dole u Stanjevinama, smeće deponuje u punom kapacitetu, pa je naraslo pravo brdo od đubreta za samo nekoliko meseci. Kako to, pitali smo u oktobru direktora JKP“Lim Aziza Hadžifejzovića.

-Slažem se da je deponije u strahovitom stanju ali mi nemamo izbora. Razgovarali smo, dobili smo garancije pre pola godine da će se problem rešiti odvoženjem smeća u Duboko. Očekivali smo svakodnevno, da u skladu sa dogovorima, budu dopremljeni specijalni kontejneri gde bi se smeće odlagalo, a potom specijalnim vozilima odvozilo na užičku deponiju. To su obećali iz nadležnog ministarstva. Bilo je više sastanaka, tadašnje rukovodstvo opštine išlo je u više navrata u Beograd ali, eto, ništa se do sada nije pomerilo, kazao Hadžifejzović. I još dodao:

-Naš problem je zaista veliki jer mi smo bili primorani da već saniranu deponiju aktiviramo i zaista ste u pravu: brdo smeća raste svaki dan, mi nemamo više gde sa smećem. Ja procenjujem da imamo prostora za još mesec dana, a onda će se sve to pretvoriti u veliko smetlište, naglasio Hadžifejzović.

Posle ovog razgovora, Skupština opštine je imenovala novog v.d.direktora kome je prenet problem, ali sa višestruko naraslom količinom smeća u Stanjevinama. Oktobar se bližio kraju.

Indira Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

septembar 2021
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kursna lista

Broj poseta sajta

7936892
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
9373
15730
70398
190405
348118
7936892

Vaš IP: 3.238.95.208
2021-09-19 13:26