Почетна КУЛТУРА Jusuf  Hadžifejzović u filmu: „POSLEDNJA YU DOKUMENTA“

Jusuf  Hadžifejzović u filmu: „POSLEDNJA YU DOKUMENTA“

16
0

Jusuf Hadžifejzović, umetnik rođen u Prijepolju,  bio je pre 40 godina pokretač ideje koja će prerasti u najveću izložbu moderne umetnosti u SFR Jugoslaviji. Danas u sarajevskoj Vjećnici biće  prikazan dokumentarni film „ Poslednja Yu dokumenta“ reditelja Jasmina Durakovića koji govori o ovom fenomenu

Dugometražni dokumentarni film „Posljednja YU dokumenta“ bavi se pričom o ideji  da se organizuje jedna velika izložba moderne umetnosti na prostoru ondašnje Jugoslavije, a pokretači cele priče bili su umetnici koji su tada stvarali u Sarajevu Jusuf Hadžifejzović, Saša Bukvić i Radoslav Tadić. Njih trojica ulaze zajedno u avanturu koja će, pokazat će se, obeležiti likovnu scenu Jugoslavije, jer će sve kulminirati velikim bijenalom ( 1987. i 1989.) u Sarajevu. Prostor im daje čuvena sarajevska galerija Collegium Artisticum. Bio je to samo jedan zid u cafe klubu galerije ali i to je dovoljno kad se zna šta se hoće jer će 25.maja 1984. na likovnu  scenu stići novi i sveži pristup  umetnosti. Jusuf  Hadžifejzović priča da su imali ukupno 126 izložbi i art događaja u periodu od otvaranja do 1987. godine. Gledano iz današnje vizure, tu su izlagali ili nastupali gotovo svi najznačajni  savremeni umetnici. Neki od njih su već bili priznati, mnogi ne, ali su danas oni i njihovi radovi istorija umetnosti na nekadašnjim jugoslovenskim, ali i svetskim prostorima. To i jeste bila jedna od ključnih odlika umetnika  koji su pokrenuli „YU dokumenta“:prepoznavali su nova imena i moderne tendencije koje su se dešavale od Slovenije do Makedonije.

Film je nastao u produkciji CKA Charlama i DEPO-a,  svetsku premijeru imao je ove godine na Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma u Beogradu, a danas je  bosanskohercegovačka premijera. Takođe, večeras, u Klubu Collegium Artisticum biće otvorena izložba  čiji je kustos  Jusuf  Hadžifejzović, a koncept izložbe isti je kao i kada je pre 40 godina započet projekat “Yu dokumenta”. Tako će radovi izabranih umetnika biti postavljeni na zid Kluba Collegium Artisticum i na taj način povezati tradiciju i recentnu umetničku scenu.

I.Hadžagić

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име