Почетна ПРОЈЕКТИ КОМУНАЛНЕ СЛИКЕ И (НЕ)ПРИЛИКЕ Комуналне слике и (не)прилике: ТРЕБА ЛИ ПРИЈЕПОЉУ ЈАВНИ ПАРКИНГ?

Комуналне слике и (не)прилике: ТРЕБА ЛИ ПРИЈЕПОЉУ ЈАВНИ ПАРКИНГ?

44
0

Прође цела деценија од како су доношене одлуке да се реши проблем јавног паркирања у Пријепољу. Прође седам година од како је био потписан и уговор са новосадском фирмом о уређењу и наплати паркин простора у Пријепољу.  Шта су говорили  председници општине? За то време, сведочимо, да је Пријепоље један од ретких градова који нема јавну гаражу, нема наплате паркинга, град  у коме се може паркирати на најневероватнијим местима. Иначе, решавање проблема јавног паркинга је искључиво у надлежности локалне самоуправе.

„ЈКП“Лим“ коме је према Одлуци о јавним паркиралиштима, поверено управљање, коришћење и одређивање  јавних паркиралишта на подручју Пријепоља, потписало је уговор вредан скоро пола милиона динара са ЈП“Паркинг сервис“ из Новог Сада којим су утврђене и обавезе око уређења паркинг простора. Према речима директора ЈКП“Лим“ , сада би требало да се потпише тројни уговор са  неким од предузећа која пружају услуге мобилне телефоније и посао би након тога могао да почне. Тако ће Пријепоље бити једна од 26 општина у Србији у којој ће се примењивати  наплату паркинга путем СМС. ЈП Дирекција за изградњу „Пријепoље“ у обавези је да обележи паркинг места, а њих је једва око 200, за преко 7000 регистрованих возила, док ће  комунално предузеће  из сопствених извора обезбедити средства за набавку рачунарске опреме. Наплаћивање и контролу паркинг простора обављаће два или три радника комуналног предузећа. Општинско веће требало би да утврди цене паркинга по зонама, а Одлуком о јавним паркиралиштима  предвиђено је да у екстра зони време паркирања аутомобила  буде ограничено на један сат, а у првој зони један сат дуже.  Превиђени су и посебни услови за паркинг места инвалида, као и за станаре  зграда у зонама наплате паркинга. Наџор над применом  одредби из ове одлуке има Општинска управа, односно инспекцијска служба, уз предвиђене и новчане казне.

Према предвиђањима примена Одлуке о јавним паркиралиштима могла би почети у фебруару наредне године, односно скоро годину дана од када су је одборници Скупштине општине усвојили, а према којој је било предвиђено да цео посао почне још крајем лета“. Био је новембар 2015.године.

ОВДЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ВИДЕО: https://www.youtube.com/watch?v=cWM04rA1uvI

У марту 2022.године, први пут после седам година, помиње се „јавни паркинг простор“

„Општина Пријепоље добиће нових 50 паркинг места. Нова паркинг места која ће се градити на земљишту код зграде Електродистрибуције колико-толико олакшаће паркирање .У циљу решавања проблема недостатка паркинг простора, руководство општине Пријепоље замолило је Електропривреду Србије да им стави на располагање земљиште код зграде Електродистрибуције“.

Их Паркинг 2 Комуналне слике и неприлике

Као један од ургентних урбаних и комуналних проблема  које ваље решити, председници општине Пријепоље током целе деценије истицали су управо недостатак паркинг простора.

„Немамо много простора за дефинисање јавног паркинга и решавање тог проблема али ће бити неопходно да се уради урбанистички пројекат, нека локација ће свакако морати да се нађе.  Мислим да је за сада важно да почнемо да уносимо ред у ову област јер се слажем да је стање са паркирањем прилично хаотично“, рекао је председник општине Емира Хашимбеговић у разговору за „Полимље“ 2015.године.

„Слажем се да је стање хаотично и да је алармантно али добра вест је да смо убрзали израду Детаљног плана регулације за Шеховића поље која је започета пре две године. Приводи се крају  и то ће решити питање приступних саобраћајница и паркинга. У оквиру нових саобраћајница биће нових паркинг места, а планирана је и изградња  јавне гараже. До краја лета биће завршен тај урбанистички документ и кад имамо плански документ имамо и могућност да одмах приступимо  откупу земљишта“, рекао је председник општине Драгољуб Зиндовић у разговору за „Полимље“ 2017.године.

Их Паркинг 4 Комуналне слике и неприлике

„Имамо подршку струке али морамо понудити локацију. Имамо две али ни једна не задовољава потребе. Свакако да проблем морамо решавати и чини се да је до сада најбољи предлог везан за локацију Пијаца. То ћемо решавати кроз приватно-јавно партнерство. Али саобраћајна слика града свакако мора да се измени и култивише. Ту нема дилема. Наћи ћемо начин“, рекао је председник општине Владимир Бабић, у разговору за „Полимље“ 2020.године.

Их Паркинг 5 Комуналне слике и неприлике

„Залагаћемо се за јавно-приватно партнерство које ће донети изградњу паркинг простора јер је опција подземних гаража на простору Пијаце веома реална“, рекао је председник општине Драго Попадић, у разговору за „Полимље“ у марту 2023.године.

Их Паркинг 6 Комуналне слике и неприлике

A у информацији коју је урадила служба Општинске управе 2013.године јер после тога ни једна слична до данас није стигла пред сазиве Скупштине општине Пријепоље, у циљу „решавања проблема  паркирања возила“ општина Пријепоље  је урадила „студију  мирујућег саобраћаја у градској зони“ која је, између осталог, обухватила  и „пројектне стандарде и елементе  паркиралишта као и предложене локације“. Студија је урађена 2010.године. Наведене су и локације преко Лима, где је планирана и етажна гаража, па би могло да се паркира преко 100 возила, а иста је планирана и поред  Полицијске управе, са 200 паркинг места, као и дефинисање паркинг простора код католичке капеле.

У споменутој информацији се констатује да у периоду од 2009 до 2012.година није изграђено ни једно ново паркиралиште, нити је реконструкцијом улица побољшано стање. Но, ни једно једино ново паркиралиште није изграђено на подручју града већ 30 година, а није ни после усвојене информације Скупштине општине, ако се изузме споменутих 50 места код Електродистрибуције.

 Одлука о јавним паркиралиштима ипак је била „нешто“ од чега се „морало почети“ како је говорило руководство општине 2015.године. Шта садржи ова одлука чија се примена очекивала, али до данас није ни почела. 

Одлуком се уређују управљање, услови и начин организовања послова на уређењу и одржавању јавних паркиралишта  и уређује начин  плаћања цене услуга  за коришћење јавних  паркиралишта.  Да би се то реализовало, како одлука каже,  морају се створити „услови за коришћење  јавних  саобраћајних површина и посебних  простора одређених  за паркирање моторних  возила као и уклањање и премештање  паркираних возила“. Одлуком су предвиђене и зоне, па ће у „екстра зони“  време паркирања бити ограничено на 60 минута, а у првој зони  сат дуже. Предвиђени су и посебни услови за паркинг места инвалида, као и за станаре зграда у зонама наплате паркинга. 

Према Одлуци о јавним паркиралиштима, коју је усвојила Скупштина општине,  делатност  управљања, коришћења  и одређивања  јаних  паркиралишта  поверена је ЈКП“Лим“  али као „поверене послове“ могу обављати и привредна друштва и друга правна лица  или предузетник“.

Надзор над применом одредби ове одлуке  обављаће Општинска управа  и инспекцијска служба.  Новчане казне су такође предвиђене. Крећу се од 2500 до 250.000 динара.

Тако писало, речено, била расписана и јавна набавка.

Али пред изборе 2016.све стало. И престало до данас. Одлука је, веле, непримењива. Што? Па, ЈКП“Лим“ нема услове да обавља задату му делатност.

Их Паркинг 3 Комуналне слике и неприлике

СИТУАЦИЈА НА ТЕРЕНУ

Од споменуте Одлуке која се не примењује,а друга није ни донета, нити је у процедури, стање се још усложњавало. Наиме, за око 15.000 регистрованих возила  на располагању је наводно 235 паркинг места. Увидом „на терену“, уместо прописаног  паркинг простора  користе се, без ознаке за ту намену, простори у центру града, дуж сокака и улица, у свим правцима, злоупотребљавају се и приватни поседи, тротоари, улази испред кућа, паркови, травнате површине, паркинг простори који су одређени за станаре зграда.

 Иако је стање алармантно и хаотично годинама, несхватљиво је да су управо надлежни дозволили да у најужем центру града у последњих неколико година буду изграђени стамбено-пословни објекти без гаража или паркинг места за аутомобиле станара, што је допринело наглашавању хаоса, односно „упућена је порука“ да надлежни, стручне службе и политичке структуре на власти и не сматрају да је овај проблем толико важан, озбиљан и ургентан за решавање како би  било омогућено функционисње града у оквирима правила урбанитета и потреба грађана.  Замимљиво би било направити и анализу колико је нових стамбених објеката подигнуто, како су издате одговарајуће дозволе за њихову изградњу и под којим обавезујућим условима, а шта је реализовано и зашто се не инсистира да се  испоштују одредбе по којима се могу градити објекти? Којим инвеститорима су и под којим условима издата акта од стране службе Општинске управе да граде стамбене зграде на потезу од вакуфске махале до Шарампова? Да ли је пројектна документација испоштована? Ако није, ко сноси санкције? А гради се и даље. Иако стално планирана, информација о урбанистичким питањима није стављена на дневни ред Скупштине општине годинама. Тек недавно, саграђена је прва гаража у новоизграђеној згради, где је некада био хотел „Полимље, односно чувена самопослуга „Врачар“.

Констатација стања кад је реч о недостатку паркинга траје већ годинама. Једна коалициона гарнитура на власти „пинг-понгира“ проблем следећој. Локална самоуправа није направила ни најмањи помак у овој области, иако је то искључиво њена надлежност. Зашто је то тако ако сви тај проблем видимо као један од најизраженијих у овој средини? Зашто баш ТО, онда, није приоритет међу нашим бројним приоритетима?Да ли је барем у мислима оним који долазе на посао свакодневно, да имамо и јавни градски превоз који се субвенционира? А да се јавни превоз прилагоди потребама бројних запослених по администрацијама институција? Зар сви морају доћи на посао сопственим  аутом?

Индира Хаџагић

LOGO KOMUNALNE SLIKE I NE PRILIKE 2023
Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име