Почетна ПРОЈЕКТИ КОМУНАЛНИ ПП БОНТОН У СЛИЦИ И РЕЧИ SAOBRAĆAJNI PP BONTON – KOLAPS

SAOBRAĆAJNI PP BONTON – KOLAPS

36
0

Svako ko je pokušao da se kao pešak ili vozač kreće prijepoljskim ulicama u centru grada, zna šta su „Tantalove muke“. Svako ko je pokušao da nađe parking kako bi došao na posao ili obavio neku obavezu u javnim službama, bankama, apotekama, pijaci… u periodu od 08 do 17:00, zna šta je „Sizifov posao“. Svak ko je pokušao da makar uredi ako ne i da reši ovaj proble-nije uspeo.

KOLAPS 1

 VIDEO VOŽNJU  PRIJEPOLJSKIM „GLAVNIM“ ULICAMA MOŽETE POGLEDATI : OVDE  https://youtu.be/_1M7PULYVVI

Najlakše je za evidentni saobraćajni kolaps u Prijepolju okriviti nekoga, prosto je toliko kompleksan problem koji rapidno ekskalira, da koga god da spomenete, kriv je. Soc-realističke urbaniste i planere koji su hteli od čaršijske tri ulice nešto kuća i imanja da naprave radnički grad od Vakufa do Šarampova preko Podvaroši. Lovce u mutnom 90-ih koji kreću u rušenje svega prethodnog i postavljaju nove standarde gradnje, izdavanja lokacija i  saobraćajno infrastrukturnih rešenja u gradu. Nove „tajkunsko-biznismenske elite“ nakon 2000-ih koje su završile ili upravo završavaju megalomanske projekte u gradu bez ikakve logike i iole moguće razdelnice sabraćajnih i građevinskih linija, propisanih normi ili bilo kakvog minimuma odgovornosti ka drugima i zajednici koja u saobraćajnom kolapsu gubi i poslednje atribute grada i urbanog mesta. Generacije političara, urbanista, planera novih „stručnih digitalnih kadrova“ . Pešaka, vozača ……. I tako godinama, decenijama….

Konstatacija kojom započinje dokument koji je sačinila nadležna služba Opštinske uprave 2013.godine, deo je svakodnevice svih  Prijepoljaca.Kako je navedeno u spomenutoj  informaciji, na području opštine Prijepolje, posebno u užem centralnom delu, u poslednjih nekoliko godina sve su izraženiji problemi parkiranja vozila, naročito putničkih automobila. Najveći problemi  za korišćenje parking prostora „ uzrokovani su najvećom gustinom atraktivnih urbanističkih sadržaja. Zato se u ovoj zoni prepliću interesi stanovnika zone i stanovnika područja“.

Već podatak da je od 2009. godine do 2012.godine  za skoro  1000 porastao broj registrovanih vozila zvuči alarmantno. Ako se zna da na području opštine postioji  300 registrovanih taksista, onda to još više usložnjava situaciju.

U spomenutoj informaciji se konstatuje da u periodu od 2009 do 2012.godina nije izgrađeno ni jedno novo parkiralište, niti je rekonstrukcijom ulica poboljšano stanje. No, ni jedno jedino novo parkiralište nije izgradjeno već 30 godina, a nije ni posle usvojene informacije Skupštine opštine. Nije u planu ni izgradnja garaže. Bar ne skoro.

Odluka o javnim parkiralištima ipak je bila „nešto“ od čega se „moralo početi“ kako je govorilo rukovodstvo opštine 2015.godine i kako bi se barem onemogućilo da vlasnici svoja vozila „na prodaju“ drže duž glavne ulice mesecima, zauzimajući i ono malo parking mesta. Šta sadrži ova odluka čija se primena očekivala, ali do danas nije ni počela. 

Odlukom se uređuju upravljanje, uslovi i način organizovanja poslova na uređenju i održavanju javnih parkirališta  i uređuje način  plaćanja cene usluga  za korišćenje javnih  parkirališta.  Da bi se to realizovalo, kako odluka kaže,  moraju se stvoriti „uslovi za korišćenje  javnih  saobraćajnih površina i posebnih  prostora određenih  za parkiranje motornih  vozila kao i uklanjanje i premeštanje  parkiranih vozila“. Prema vremenu korišćenja  javna parkirališta mogu birti stalna, privremena i povremena. Šta će biti javno parkiralište odrediće Opštinsko veće na predlog Opštinske uprave. Odlukom su predviđene i zone, pa će u „ekstra zoni“  vreme parkiranja biti ograničeno na 60 minuta, a u prvoj zoni  sat duže. Predviđeni su i posebni uslovi za parking mesta invalida, kao i za stanare zgrada u zonama naplate parkinga. 

KOLAPS 2

Prema Odluci o javnim parkiralištima, koju je usvojila Skupština opštine,  delatnost  upravljanja, korišćenja  i određivanja  janih  parkirališta  poverena je JKP“Lim“  ali kao „poverene poslove“ mogu obavljati i privredna društva i druga pravna lica  ili preduzetnik“.

Član 26. ove odluke  predvideo je i zabrane, a jedna od njih je i da  je „zabranjeno parkiranje napuštenog ili havarisanog vozila ili priključnog vozila, ostavljanje poslovnih  objekata“.Nadzor nad primenom odredbi ove odluke  obavljaće Opštinska uprava  i inspekcijska služba.  Novčane kazne su takođe predviđene. Kreću se od 2500 do 250.000 dinara.

Tako pisalo, rečeno, bila raspisana i javn anabavka. Naime, JKP“Lim“ je tada trebalo da sklopi ugovor sa novosadskom firmom koja s ebavila ovim poslom. Trebalo. Ali pred izbore 2016.sve stalo. I prestalo do danas. Odluka je, vele, neprimenjiva. Što? Pa, JKP“Lim“ nema uslove da obavlja zadatu mu delatnost, a klada se raspiše javna nabavka za uklanjanje vozila (havarisana, neregistrovana, na prodaju…) ne javlja se niko.

Prijepolje raspolaže sa nešto više od 200 obeleženih parking mesta ……

U video vožnji kroz grad, koja prati ovaj tekst,  želeli smo još jednom da alarmiramo javnost i ukažemo da decenijski problem saobraćajne infrastrukture, multipliciran povećanjem broja automobila i smanjenja saobraćajne kulture, preti da u gradskom jezgru Prijepolja izazove potpuni saobraćajni kolaps.

G.R. & I.H.

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име