Почетна ПРОЈЕКТИ OPŠTE DOBRO LIST POLIMLJE ИНКЛУЗИЈА У ПРЕДШКОЛСКОМ ОБРАЗОВАЊУ УЧИТИ КРОЗ ИГРУ

ИНКЛУЗИЈА У ПРЕДШКОЛСКОМ ОБРАЗОВАЊУ УЧИТИ КРОЗ ИГРУ

37
0

Кроз различите активности на радионицама стимулше се  пажња, мишљење, фина моторика, говор и комплетан моторни и психосоцијални развој  деце. 

МЦ ИНКЛУЗИВНО 01

Пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ је покренуло Министарство просвете Републике Србије уз подршку Светске банке и има за циљ унапређење доступности, квалитета и једнакости предшколског васпитања и образовања за свако дете од његовог рођења до 6,5 година, а нарочито за децу из друштвено осетљивих група.

Предшколска установа „Миша Цвијовић“ у сарадњи са Центром за социјални рад, Домом здравља и локалном самоуправом, налази се на половини активности везаних за реализацију овог важног пројекта.   

Његов основни циљ је да у васпитно образовни и инклузивни рад укључи малишане од 2,5 до 6 година, из осетљивих друштвених група које немају могућности да учествују у редовним програмима ове установе. Специфичност овог пројекта је што са децом из осетљивих социјалних група васпитно инклузивни рад похађају и малишани који имају одређене проблеме у физичком и психосоцијалном развоју.

У полудневни боравак смештене су две мешовите групе малишана са којима раде педагог,  дефекторлог и васпитачи а рад  се реализује по редовном   програму и  потребама малишана.

МЦ ИНКЛУЗИВНО 1

Према речима директорице ПУ „Миша Цвијовић“, Виолете Тошић, рад у оквиру групе која  „делује“при вртићу „Валтер“, се одвија сваког дана у седмици али у поподневној смени. У овој групи су укључена 24 малишана  док  скоро исти број деце из вртића „Срце“ у Бродареву, борави у  вртићу 3 дана у седмици.

Васпитачица Марина Цмиљановић, која ради са овом групом каже да су родитељи итекако заинтересовани да своју децу упишу у ову групу, али да простор представља проблем. Што се тиче  самог рада  она истиче да је прилагођен свима а да се деца са психосоцијалним и говорним сметњама полако укључују у рад.

„Поједина деца су на почетку рада групе била доста повучена, незаинтересована, бежала су у самоћу и избегавала дружење, међутим полако се, уз нашу пажњу укључују у активности. То зависи и од радионица које реализујемо. Јуче смо рецимо имали радионицу „Рука пријатељства“ и сва су била живо заитересована. Посебно им је драго када могу нешто да лепе и боје, каже Марина Цмиљановић. Она наводи да некада није лако проценити да ли дете има неки поремећај или је просто размажено али зато редовно имају посете и консултације са дефектологом, логопедом и педагогом.

На место психолога, који је од почетка био укључен као стручни консултант, и чији рад се сматра нужним у овако деликатним пројектима,  однедавно је  ангажована педагошкиња Емина Јоновић, која два пута седмично ради са децом. Она каже да се у односу на почетак рада већ виде мали помаци код деце са сметњама а сама реч инклузија наводи на закључак да је најважније њихово укључивање.

„Када је реч о деци са сметњама, социјализација иде полако и често, поред свих других фактора,  зависи од њиховог личног расположења. Али, свака радионица у томе помаже, као и сваки вид укључивања. Тек смо почели са педагошким радом али ја планирам да током реализације пројекта укључим и родитеље кроз индивидуалне разговоре али и кроз радионице како би деца заједно са њима уживала у заједничком раду“, каже Емина Јоновић, сматрајући да је за овакву децу полудневни боравак у вртићу, права мера.

Елвиса Вељовић, од почетка пројекта ангажована као дефектолошкиња, реедукаторка психомоторике,  спроводи радионице које имају за циљ стимулацију целокупног развоја код  деце од 3 до 6 година.

„Кроз различите активности на радионицама за децу , које подразумевају примену начела да је учење кроз игру једино право учење,  спроводи се стимулација  пажње, мишљења, фине моторике, грубе моторике, говора…

Према динамици рада дефектолога и педагога деца 2 пута недељно, у васпитној групи у Пријепољу, бораве на радионицама које воде дефектолог, психолог или педагог као консултанти, где се, кроз разне активности и вежбе  стимулише дечији говорно-језички, моторни и социоемоционални развој. Једном недељно смо консултанти у васпитној групи у Бродареву где радимо и са децом типичног развоја и са децом код којих постоји неразвијен говор, успорен психомоторни развој. Такође кроз радионице се  спроводе разне вежбе и активности у циљу стимулације детета“, наводи Елвиса Вељовић.

Поред групних радионица, дефектолог пружа услуге саветодавног рада  родитељима деце код којих постоји ризик од јављања поремећаја  говора, пажње, моторике а таквих је  скоро трећина од уписаног броја малишана.

МЦ ИНКЛУЗИВНО 2

„Веома је битно праћење развоја детета које је било изложено пренаталним, перинаталним, постнаталним факторима  ризика који доводе до настанка поремећаја у развоју. Сада је на пројекту, у делу саветодавног рада, 14-ро деце и њихових родитеља који се јављају због одступања у говору.Кроз различите радионице и трибине,  спроводимо едукација родитеља о фазама развоја деце.  До сада смо спровели неколико радионица за родитеље чија је тема била:  „Рани развој“, „Породица-стилови родитељства“ , „Утицај екрана на развој детета до 3 године“, „Стратегије за развој говора и језика“ …, истиче Елвиса наводећи да ужива у реализацији овог изузетно вредног и корисног пројекта јер је то место где родитељи  могу добити  различите видове подршке.

Она додаје да је веома важно да са децом раде стручне особе и да су деца у окружењу са малишанима типичних развојних особина. Последице на ментално и физичко здравље деце често оставља и оријентисаност родитеља на решавање егзистенцијалних проблема и недостатак времена за породицу што неретко може довести до почетка менталних проблема. Такође и неселективно коришћење дигиталних уређаја ремети  комуникацију код потпуно здравог детета и  може се полако развити у друге психофизичке поремећаје, зато су радионице и консултације  са родитељима битан део овог пројекта.

Имплементацијом овог пројекта значајне користи ће имати сва деца предшколског узраста, њихове породице и локалне заједнице кроз повећање броја објеката и броја места у педшколским установама, као и унапређење пружања услуга од стране предшколских установа и институција државне управе у чијој надлежности је предшколско васпитање и образовање.

МЦ ИНКЛУЗИВНО 3

За спровођење пројекта Министарство је општини Пријепоље доделило грант из средстава ЕСЕС Пројекта у износу од 5.493.175,00 динара. Пројекат суфинансира општина у износу од 1.241.354,00 динара.

Укупно трајање имплементације пројекта, који је почео да се реализује од марта 2021. године,  је 34 месеца. То је период у ком би требало да се  унапреди сарадња релевантних учесника у пружању холистичких и квалитетних предшколских услуга, укључујући и оне у области здравствене заштите, здраве исхране, раног откривања промена у понашању, заостајања у развоју, стимулације и учења у периоду раног развоја, не само деци већ и родитељима.

М.Цмиљановић

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име