Почетна ПРОЈЕКТИ КОМУНАЛНИ ПП БОНТОН У СЛИЦИ И РЕЧИ KO NE NAUČI NA MOSTU, PLATIĆE NA ĆUPRIJI: OŠTEĆENJA NA MOSTU U...

KO NE NAUČI NA MOSTU, PLATIĆE NA ĆUPRIJI: OŠTEĆENJA NA MOSTU U ŠARAMPOVU UPOZORAVAJU

22
0

Još tokom poplavnog talasa, građani su postavljali pitanje koliko su stope mosta uticale na suženje i usmeravanje toka Lima ka ORSI, a već sa prvim povlačenjem vode postala su vidljiva oštećenja na mostu ka levoj obali.

KOMPLETAN VIDEO PRILOG MOŽETE POGLEDATI :  OVDE https://youtu.be/xMJFqjwuPpk

Obrušena oplata stope mosta i oštećenja ograda u svom metalnom i betonskom delu, iznedrile su pitanja (nakon svega godinu dana korišćenja), o kvalitetu radova i bezbednosti na mostu u Šarampovu, koji je nakon višegodišnje „epopeje“ tokom koje je punio stranice medija, napokon svečano pušten u saobraćaj na Dan opštine prošle godine.

N 1

Kako nije bili reagovanja izvođača radova i nadzornog organa, pitli smo predsednika opštine Prijepolje Vladimira Babića o stanju mosta, ko je zatajio i kakvi su planovi i mogućnosti sanacije nastalih šteta: –  Što se tiče ograde mislimo da je nemoguće da niko ne zna ko je taj, koji je imao saobraćajnu nezgodu, nama ga je žao naravno, saosećamo se sa štetom koji je pretrpeo, ali jednostavno i nama je naneta šteta. Mislimo da ukoliko postoji volja, a konačno bi bio red da postoji, prvo da se građani sami javljaju, kao što imamo slučaj kod nekih stubova ulične rasvete, gde su se građani sami javili imenom i prezimenom i rekli jeste ja sam kriv, napravio sam štetu, mi i u ovom slučaju i dalje imamo izveštaj da je to počinilo NN lice. Što se tiče same stope, koji je izliven kao nešt što treba da učvrsti stope od samog mosta, još kada su rađene, smatrali smo da su one visoko, rađene su na suvom u vremenu niskog vodostaja Lima. Smatramo da su morale biti armirane što na ovim slikama ne vidimo, ispada da su one rađene na pesku, ali nismo ni stručni, ni kadri da procenjujemo to, jednostavno možemoo da kažemo da je kriv način njihovog izvođenja za odnošenje dela stadiona „Orsi“ na našem igralištu. Obaloutvrda i sve je bilo kao i uvek do sada, jedino su one bile neka novost, čak šta više, one su proizvoljno proširene sa obe strane stuba nekih metar i po, dva, što znači da sama plažica oko stuba zauzima neka 3-4 metra, i ako dodamo tri stuba, znači, da je naš vodotok sužen za nekih 10-12 metara, što smatram da na onakvom delu, gde Lim ima ogroman protok, nije smelo da se uradi i jednostavno mi sad imamo dvojnu štetu. Prvo što su utrošena sredstva za učvršćivače stopa i drugo što nam je deo stadiona odnešen. Na svu sreću, nismo još uvek ukinuli vanrednu situaciju i ako imamo nameru, pa će biti dobro da to negde pribeležimo kao štetu nastalu za vreme povećanog vodostaja Lima.- izjavio je Babić za naš list.

N 2

Logična pitanja pri saniranju ove štete koja se namuću, i koje građani isvakodnevno na šetalištu pored mosta u Šarampovu postavljaju, jesu ona od „jel bolje sprečiti nego lečiti“ i kako i kada sanirati oštećenja kada se do leta ne očekuje manji vodostaj i moguća skupa rešenja? Pitanje obrušene obaloutvrde i dela terena ORSI je već dovoljno komplikovan zadatak koji će podrazumevati multisektorski pristup ( koji je uvek spor i kombinovan između nadležnih republičkih organa koji gazduju vodama i priobaljem i lokalnih vlasti i službi) i koji će podrazumevati sem sanacije same obale i terena i podzemnu infrastrukturu, odvoda sa magistrale, škola i objekata sa leve obale koja u tom delu vodi ka Limu.

N 3

„Komunalno-infraastrukturni bonton“ koji bi morao da postoji i striktno poštuje, podrazumevao bi da od planske dokumentacije, preko tendera i finansiranja do izvođenja radova i nadzora mora da se poštuje, Zakon, struka, rokovi, kvalitet, garancije i osnovni bonton poslovanja i dobrog upravljanja! Na osnovu viđenog, bonton nam nije jača strana……

G.R.

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име