Почетна ПРОЈЕКТИ SUDI PREDRASUDI СУДИ ПРЕДРАСУДИ (5): СВИ ЗАЈЕДНО ТРЕБА ДА СЕ МЕЊАМО

СУДИ ПРЕДРАСУДИ (5): СВИ ЗАЈЕДНО ТРЕБА ДА СЕ МЕЊАМО

28
0

Шта о предрасудама, толеранцији, суживоту, утицају политике на превазилажење неразумевања кад је реч о другом и другачијем кажу пријепољски политичари: Драгољуб Зиндовић, Едиб Кајевић, Есад Хоџић и Лазар Шпица

Формирање ставова је пресудно за суживот у средини у којој живе припадници две доминантне нације и религије али и они који имају другачије ставове и према нацији и према религији. Толеранција се учи јер како би казао Волтер:„Толеранција је плата људскости“. Због утицаја на јавно мњење, важно је да ли је политичко деловање странака довољно видљиво кад је реч о превенцији говора мржње и разбијању предрасуда, посебно међу младима.

Едиб Кајевић, председник ГО СДА и члан Општинког већа:

Да ли је Пријепоље толерантна средина?

-Ако знамо да толеранција значи прихватање и уважавање нечијег права на различитост сматрам да је Пријепоље данас толерантна средина, и за то постоји безброј доказа који су видљиви у односу становника различитих вјерских, националних или неких других припадности који живе у Пријепољу. Пошто се толеранција развија и учи кроз живот потребно је на томе радити како би и будуће генерације сачувале овај степен толеранције који данас постоји и свакако га још више унаприједиле.

Да ли Пријепољци робују предрасудама и које су најчешће?

-Сматрам да већина нас, не само становника Пријепоља, робују одређеним предрасудама и то свакодневно. Колико само пута чујемо или изговоримо – ма сви су они исти? Робовање предрасудама је најчешће из незнања или неинформисаности. Оно што је за нашу средину јако битно јесте чињеница да те предрасуде нису толико изражене између припадника различитих вјера или нација, више је то према неким друштвеним појавама, појединцима, групама, па чак и према неким догађајима.

Шта утиче на „неговање“ предрасуда према другачијим(нација, религија, полови, политичка опредељеност)

-Незнање, неинформисаност, одбијање туђег мишљења, све то утиче на неговање предрасуда према другачијим. У данашње вријеме када су информације доступне свима и у сваком тренутку скоро да нема оправдања за тако нешто.

Да ли је присутно неповерење у односима?

-Неповјерења свакако има, посебно је оно било изражено током ратних сукоба у бившој Југославији у периоду од 1991.године па до краја бомбардовања 1999.године. У том периоду велики број наших суграђана, посебно оних Бошњачке националности, из страха или објективне опасности по живот заувјек су отисли из наше општине и настанили се од Новог Зеланда, Немачке, до Канаде. Данас је ситуација свакако боља, неповјерење није толико изражено, упућени смо једни на друге и само тако можемо доприњети напретку у свим областима које су битне за развој једне средине.

Ко највише утиче на ширење или учвршћивање предрасуда и стереотипа?

-Породица, јавне личности, утицајни појединци, политичке странке, медији, свако у свом дјеловању може утицати на ширење одређених предрасуда и стереотипа. Уз постојање интернета тај процес је доста тешко контролисати или зауставити.  

У којој мери утиче политика?

-Политика, на жалост, утиче на све сегменте друштв,а па и на ширење предрасуда и стереотипа. У оној мјери у којој се процјени да ће одређени ставови позитивно утицати на рејтинг политичке странке у тој мјери се и инсистира на томе без обзира да ли ће се на тај начин учврстити одређене предрасуде, стереотипи или не.

Зашто у Пријепољу доминирају једнонационалне партије?

-Не бих ја рекао само у Пријепољу, у свим национално мјешовитим срединама доминирају једнонационалне партије. И то је један од примјера стереотипа, постојање једнонационалних партија се у старту узима као нешта лоше. Странка демократске акције Санџака која је регистрована као Странка бошњачке националне мањине, а чији сам ја функционер, заступа и штити права Бошњака у Санџаку и Србији. Али, то је само један од сегмената нашег ђеловања, други се односи на све оне проблеме и потребе које су заједничке за све грађане који живе у нашој општини.

Да ли се може говорити о суживоту или је ипак присутнији живот „једних поред других“?

-Све док се живи у миру и међусобном поштовању и уважавању апсолутно је свеједно да ли се говори о суживоту или животу једних поред других . По мени, суживот и значи живот једних поред других.  

Да ли постоји „двоструки живот“: један приватно и други јавно због чега је отежана комуникација која омогућава брже решавање проблема у заједници?

-Ако говоримо о Пријепољу мислим да се сви ми толико добро познајемо да у јавном дјеловању та разлика приватног и јавног обраћања скоро па и није могућа. Ако желите успјех морате личним примјером дјеловати како би се проблеми у заједници брже рјешавали. Свакако да одређени степен „двоструког живота“ постоји али он брзо исплива на површину.

Како политичке партије могу утицати на смањење предрасуда, на разбијање стереотипа и тако спречити говор мржње и да ли то чине, посебно кад су млади у питању?

-На политичким партијама је велика одговорност и јако је битно како се политичке партије обраћају грађанима и које поруке упућују. Као представник политичке партије која заступа интересе бошњачке мањине, ја или било који други функционер или члан странке често смо изложени неразумјевању и нападима због ставова које заступамо. Ми то радимо пуних тридесет година кроз институције система, у складу са домаћим законима и међународним стандардима. Дакле, ако хоћете да смањите предрасуде, да разбијете стереотипе, да спрјечите говор мржње, морате бити упорни и јасни код дефинисања ставова. Најбољи примјер за то јесте увођење наставе на босанском језику у нашој општини. Иако то закон омогућава ми као Странка смо се годинама борили за то, и у том периоду били изложени најгорој могућој кампањи. Данас имамо ситуацију да се цјелокупна настава на босанском језику изводи у основној школи у Бродареву а да је учитељица која ове године учи први разред припадница Српске националности. Упорношћу разбили смо стереотипе и предрасуде, зауставили говор мржње који је био присутан и постигли успјех.

Да ли доминира изрека:“Свака птица своме јату…“

-Донекле је то и природно, свака птица заиста лети своме јату али боље услове за живот свих грађана наше општине можемо постићи само кроз међусобно уважавање, сарадњу и заједништво на свим пољима како у средини у којој живимо тако и са нашим окружењем.

Индира Хаџагић

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име