Уместо некролога - Марко Думић: „НИЈЕ НАИВНО КАД СЕ НЕЧЕМУ НЕ ВИДЕ ГРАНИЦЕ“

  20 april 2017

Мој свет? У овим околностима он је само у машти. Ови који долазе лако се прилагођавају јер другачије размишљају. Наше генерације то чине тешко и због принципа јер смо васпитавани да будемо радни и одговорни и сматрали смо то за квалитет. Нове генерације то неће тако схватати и очекује нас, бојим се, морални крах“, говорио је мој изванредни саговорник, дипломирани математичар на смеру рачунарство и информатика, у емисији „Мој свет“ Радио Полимља. Била је 1998. година

Мене су стално сврставали у кибернетичаре јер је то било популарно осамдесетих година, покушавало се тада све објаснити кибернетиком, а то нема смисла јер је то наука о управљању системима и процесима, свим и свачим али као да је она, одједном, требало да објасни оно што је човек одувек покушавао да схвати: ко је, одакле, куда иде. За старе Грке, ученике Питагоре, све је било рационални број. Био је смак света кад су открили да постоје и бројеви који нису рационални. И то је био начин да се објасни свет. Лајбниц и Декарт су били велики филозофи али и математичари, па су математичком формулом покушавали да објасне живот. Нису успели, јер је живот већа тајна.

Кад сам на математици уписао смер рачунарство и информатика била је велика конкуренција, а било ми је и логично јер сам прва генерација „усмереног образовања“ и био сам у разреду најбољих ученика генерације. Мислио сам да имам снаге, другачија су времена била. Ми смо веровали да ако будемо добри, вредни, ако учимо и радимо да ће читав свет бити наш. Из садашње перспективе се види да од тога нема ништа. Ипак, мислим, да смо живели у много срећнијим временима. Имали смо мотиве, имали смо очекивања, будућност је изгледала на дохват руке јер се чинило да само од нас зависи. Касније смо схватили да од нас не зависи много тога.

Не мислим да стварам о себи слику да сам скроман. Али мислим да нисам постигао много да бих наступао са неких других позиција.

То што кажеш да си чула како је неко из мог колектива рекао:“Сам нам га је Бог послао“, мислим да је то само зато што сам ја једини програмер у „Ливници“. Исто би рекли и да је неко други на мом месту. Нисам ја имао неке велике амбиције али још верујем да ће и овај систем бити једном велики. Нисам много бирао ни радно место. Ипак, волео сам више да будем професор, јер је јаз између професора и ученика који се определе за овај смер много мањи него код других предмета. Информатика је невероватна и оно што ће се десити за десетак година промениће све. То ће бити тако невероватан развој у технологији да морам рећи да ме понекад страх од свега тога. Могућности су фантастичне. Интернет ће драстично променити свет и сва наша схватања. Тешко је замислити докле се може отићи. Какве су шансе човека у тој трци? То је скоро филозофско питање. Није наивно кад се нечему не виде границе.

Програмирање јесте креативан посао али нису сви креативни ни у креативном послу. Ја на жалост имам све мање маште. Сувише је практичних ствари, нема времена. А кад има времена онда одабирам шах јер је то за мене најважнија споредна ствар на свету. То је такође велика тема. Тешко је дефинисати да ли је наука, спорт или уметност. Ипак, мислим да је то игра, а у свакој игри има маште. Наравно, за мој ниво шах је игра, за велемајсторе је наука, а за највеће као што су Таљ, Фишер или Каспаров то је уметност. Интересантно је то твоје размишљање да и програмирање и шах траже гледање, гледање, седење, седење... Да, седим, седим, гледам, гледам али нико не зна шта размишљаш док играш. У ствари, концентрација је моје најјаче оружје.

Не знам које бих своје особине истакао, а које бих заменио. Какав је, човек најбоље види у очима других. Није важно шта ја мислим о себи већ већина. Ако пет људи каже да сте ви магарац, купите седло. Да ли држим баш толико до мишљења других да бих купио себи седло?! Ха, ха!! Ипак, бих много повећао тај број људи!

Аутор емисије „Мој свет“

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

april 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4677988
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
7646
5270
35064
25493
151646
4677988

Vaš IP: 34.239.172.52
2020-04-05 22:34