Intervju: Nedžad Hodžić, član Opštinskog veća

  22 Mart 2016

MORA SE OPŠTINAMA OMOGUĆITI VIŠE SAMOSTALNOSTI

 

Ih Nedzad Hodzic

Nadžad Hodžić, kao član Opštinskog veća, u protekle tri i po godine mandata bio je u obavezi da se bavi obrazovanjem, komunalnom delatnošću i urbanizmom, da ukazuje i doprinosi rešavanju problema u ovim oblastima koje su veoma bitne za svaku opštinu. Naime, lokalna vlast, svojom politikom, može i direktno da utiče na poboljšanje kvaliteta u tim oblastima. Razgovor smo počeli od obrazovanje jer je Nedžad Hodžić dugogodišnji profesor fizike.

Kako bi ste ocenili stanje u prosveti, odnosno u obrazovanju u Prijepolju?

-Kada je ova koalicija došla na vlast 2012.godine zatekli smo veliki dug prema školama i da ne ulazimo u detalje ali je trebalo taj dug izmiriti. Iz budžeta se izdvaja 94 miliona dinara za predškolsko, 112 miliona za osnovno i 42 miliona za srednje obrazovanje. Ono što je meni ostalo nelogično je da predškolske ustanove podnose finansijske izveštaje ali ne i škole, iako je svaki budžetski korisnik dužan da obavesti lokalnu samoupravu kako troši namenska sredstva. Više puta sam postavljao to pitanje na Opštinskom veću ali ja sam samo pojedinac i ne mogu sam donositi odluke, pa, iako je bilo podrške, nije doneta odluka kojom bi se škole obavezale da dostave finansijske izveštaje o trošenju budžetskih sredstava.

Kako objašnjavate pojavu da škole ne uspevaju da utroše sredstva koja im se opredeljuju iako se stalno govori da su neophodna investiciona ulaganja?

-Zato što moraju da podnesu program na osnovu kojeg se prebacuju sredstva, dok su se ranije školama samo prebacivala sredstva i trošilo se prema nahođenju. Sada škola mora da proceni prioritete, da planira radove, nabavke i da tako troši sredstva. Da bi se uradili takvi programi treba vremena i truda ali i prekid sa dugogodišnjom lošom praksom.

Koliko Opštinsko veće može objektivno da utiče?

-Opštinsko veće, kao izvršna vlast bi trebalo da ima više ingerencija za pojedine lokalne oblasti jer iako izdvajamo sredstva, nemamo načina da nekim merama obezbedimo i realizaciju zaključaka. Da imamo mehanizam koji bi obezbedio da se odluke moraju sprovoditi, škola u Kaćevu bi bila izgrađena, a škola u Zalugu bi imala odavno upotrebnu dozvolu, a ne da nove učionice stoje zaključane, škole bi imale bolja učila, inventar, kvalitetnije sanitarne čvorove, stolariju, fasadu.

 Vama, kao članu Opštinskog veća, u nadležnost je raspoređena i za lokalnu samoupravu jedna od vitalnih oblasti kao što je komunalna. Šta se objektivno moglo više uraditi za jedan mandat?

-Objektivno mislim da više nije moglo jer mi ne možemo doneti nama trenutno najvažniju odluku, a to je dislociranje deponije. Zato smatram da možda jeste neuspeh što Stanjevine nisu zatvorene, ali s druge strane, znam, kao član Opštinskog veća, da smo sve učinili da taj problem rešimo.Mislim da je problem broj jedan u gradu parking i to je teško rešivo jer nismo pronašli lokaciju za garažu ili javni parking. Prijepolju preti saobraćajni kolaps i žao mi je što to nismo rešili u ovom mandatu.

Urbanizam je značajna oblast, donet je Generalni plan regulacije ali su nikli objekti preko noći u sred grada, nije rešeno pitanje parkinga ispred njih, očigledno je da nešto nije ispoštovano, odnosno ili su investitori ignorisali uslove na osnovu kojih im je data dozvola za gradnju ili inspekcija nije radila svoj posao?

-Nije samo to, nikli su i objekti bez ikakve dozvole, nije se na vreme reagovalo, pa imamo narušavanje urbane celine. Drugo je pitanje što su građeni objekti za stanovanje u centru grada bez da je ispoštovana projektna dokumentacija i dozvole koje su uključivali zakonsku obavezu da se obezbedi parking prostor za stanare tih objekata. To je propust lokalne vlasti.,

Kako bi ste ocenili svoj rad u Opštinskom veću?

-Mislim da sam dao veliki doprinos u radu ali koliko god ste dobro radili, može više jer niko nije idealan. Ovo Opštinsko veće sa svojim kapacitetom uradilo bi više da je imalo zakonske mehanizme kojima bi uticalo da se spovode donete odluke i zaključci. Mislim da se upravo novim zakonskim rešenjima mora lokalnoj samoupravi omogućiti da ima više ingerencija i samostalnosti, kako bi zaista rešavala bitne probleme svojih građana, u svojoj sredini. Bez toga, mi samo tapkamo i čini se da nema velikih pomaka, da se samo ljudi menjaju. Zato je i teško dati lični doprinos da se te oblasti kvalitetnije tretiraju i da se vidi napredak.

Pošto je SDA bila prvi put od osnivanja u vlasti u Prijepolju, imali ste čak tri člana u Opštinskom veću, da li ste mogli uticati na neke odluke za koje ste smatrali da su veoma važne za vašu stranku, a koje ste zagovarali tokom opozicionog delovanja ili ste se uverili da Opštinsko veće, odnosno izvršna vlast, ipak drugačije funkcioniše?

-Mi rad u Opštinskom veću nismo doživeli kao sprovođenje stranačkih interesa već smo gledali interese većine građana ove opštine. To što smo stranački bili najbrojniji nije imalo presudnog uticaja na donošenje odluka i bili smo kooperativni baš kao i ostale kolege. Možda je izostao jedino taj dogovor i zajedničko nastupanje Opštinskog veća prilikom donošenja odluke o grbu i simbolima opštine jer se mi zaista nismo mogli složiti sa predloženim rešenjem.

Indira Hadžagić 

(Opširnije u štampanom izdanju „Polimlja“, petak,25.marta)

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

Januar 2019
NPUSČPS
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

2830990
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1873
2661
4534
55512
88793
2830990

Vaš IP: 54.234.114.202
2019-01-22 16:24