Општинско веће у прошлој години: РАД ИЗВРШНЕ ВЛАСТИ

  17 jul 2018

Таксативно набрајање закључака, одлука и решења из домена извршне локалне власти није довољно да се сагледа обим послова и деловања али се такав приступ понавља јер су седнице већ годинама „затворене“ за јавност.  

Информацију о раду Општинског већа у 2017.години разматрали су одборници Скупштине општине на јунској седници и прихватили је као такву. Одборницима али и јавности приближен је рад извршне власти која доноси веома важне одлуке и решења, односно закључке и директно утиче на укупни живот и рад локалне заједнице.

Овај сазив Општинског већа чине представници врло „разнолике“ коалиције али, по речима самих чланова, рад се одвија без проблема, партнерски, а одлуке се доносе усаглашавањем. Шта и како предлажу поједини чланови, да ли има издвојених мишљења по неким питањима, јавности није познато јер су седнице Општинског већа већ годинма затворене, а познате су само предлози који стижу пред Скупштину општине на усвајање.

А ингеренције Општинског већа су веома велике, дефинисане Законом о локалној самоуправи и Статутом општине Пријепоље, док су организација и начин рада и одлучивања утврђени правилником који доноси само Општинско веће.

Општинско веће предлаже буџет, статут и друга најважнија акта која усваја Скупштина општине. Непосредно извршава и у обавези је да спроводи одлуке Скупштине општине и друга акта. Општинско веће има и надзор над радом Општинске управе.

Током прошле године Општинско веће је одржало 29 седница на којима је разматрано чак 535 тачака дневног реда, донето је 515 закључака, 36 решења, 10 другостепених решења, 56 одлука и 8 правилника.

Током прошле године донето је неколико важних програма и планова, међу којима су: Програм развоја пољопривреде, Локални акциони план за запошљавање, Локални акциони план за унапређење положаја особа са инвалидитетом, план и програм рада Локалног центра за подршку малим и средњим предузећима, те Програм коришћења средстава за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима у општини.

Општинско веће је током прошле године донело и неколико веома битних правилника међу којима су: Правилник о критеријумима за остваривање права на финансијску помоћ за вантелесну оплодњу брачним паровима, Правилник о подстицајима за подрушку инвестицијама пољопривредним газдинствима, равилници о одобравању и финансирању програма за задовољавање потреба грађана у области спорта и јавног информисања, Правилник о изгледу и садржају такси исправа, Правилник о инвестирању у побољшање квалитета стада, односно приплодних јагњади као и вештачком осемењавању, Правилник о категоризацији спортских организација, а донети су и правилници о унутрашњој организацији и систематизацији у Дому културе, Општинској управи и Општинском правобранилаштву.

Поред тога, Општинско веће је доставило више значајних предлога одлука на усвајање Скупштини општине. Међу њима су и предлози одлука о буџету и три ребаланса буџета током 2017.године, максималном броју запослених у систему локалне самоуправе, предлог одлуке о покретању ликвидације јавног предузећа за одржавање локалних и некатегорисаних путева као и предлози одлука везаних за утврђивање основица пореза на имовину за непокретност и такси превозу и висини цена комуналаних услуга. Сви програми рада и пословања као и извештаји о раду јавних установа такође су били предмет разматрања, а Општинско веће је утврдило и предлог средњорочног плана пословне стратегије и развоја ЈКП“Лим“ до 2024. Скупштина општине разматрала је и план и остваривање прихода и расхода и коришћење средстава текуће буџетске резерве током године који је доставило Општинско веће два пута годишње.

И како стоји на крају информације о раду Општинског већа током 2017.године, поред рада на седницама, чланови Општинског већа су предузимали активности усмерене на унапређење пољопривреде, комуналне и саобраћајне инфраструктуре, унапређење рада и развоја у области образовања, културе, спорта, социјалне и здравствене заштите као и ублажавања последица елементарних непогода.

Оваква информација, а она је слична пређашњим које су почеле да стижу пред одборнике тек од 2013.године, свакако упућује на закључак да чланови Општинског већа раде „пуном паром“ с обзиром на број тачака дневног реда али остаје још увек недовољно транспаретан рад сваког члана појединачно, који је задужен за одређене области, у који би одборици Скупштине општине требало више да имају увида јер је Скупштина општине та која именује састав локалне извршне власти и они су Скупштини општине одговорни за рад и резултате постигнуте у свакој од области рада и деловања која је битна за грађане, а у оквиру су ингеренција локалне самоуправе.

И.Х.

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

avgust 2020
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5254484
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3425
3572
9183
51317
161456
5254484

Vaš IP: 3.226.245.48
2020-08-12 22:56