Интервју „Полимља“:Стана Марковић, председница Скупштине општине Пријепоље - ДОСЛЕДАН ОДНОС ПРЕМА ОДБОРНИЦИМА

  23 april 2018

„Мислим да сам толерантна и пре изрицања опомена више пута сам током седница добронамерно указивала одборницима да ускладе своје понашање са Пословником и опомену изричем кад се та упозорења не уваже. Пословник дозвољава и ригорозније мере него што их ја изричем“.

Кад би оцењивали рад пријепољске Скупштине општине само на основу реализације програма рада могло би се рећи да је прошла година била ефикасна. Наравно да није само то довољно. А шта је све карактерисало скупштински рад, шта је утицало на квалитет, разговарали смо са председницом Станом Марковић.

-Слажем се да је Скупштина општине била ефикасна у 2017.години пошто су план и програм реализовани са преко 90 одсто, а поред планираних тачака, на дневном реду су се нашла и сва друга питања битна и од интереса за функционисање локалне самоуправе. Седнице су трајале један радни дан чиме је створена уштеда у буџету, па и услови да се омогући да одборници добијају значајнији износ новчаних накнада за свој рад.

Седнице се одржавају свака два или три месеца, а одборничке накнаде су месечне и знатно су увећане у односу на претходне које су биле на нивоу дневница. Та одлука је изазвало полемике и међу одборницима, посебно опозиције. Како је Ви коментаришете?

-То је вид стимулације јер одборнички рад није само на седницама Скупштине општине и мислим да су то неки на погрешан начин протумачили. Одборници раде са грађанима, у радним телима, у својим одборничким клубовима, кроз манифестације које се одржавају не само у њиховим срединама већ и у општини у целини.

Неки од одборника опозиције јавно су изјављивали да ће вратити ове накнаде које износе 10.000 динара месечно, да ће их уплатити у хуманитарне сврхе. Имате ли сазнања да се то и догодило током претходних месеци јер је у овој години одржана само једна седница Скупштине општине, а накнаде се уредно примају?

-Само један одборник је желео да усмери та средства у фонд али у коме је он председник, што не сматрам да је баш гест хуманог ангажмана на шта се позивао за говорницом. Није ми познато да је неко од одборника уплатио средства неким хуманитарним организацијама. Чак су се неки бунили и питали зашто им је накнада умањена, иако знају да свака опомена на седници Скупштине општине повлачи новчано умањење.

Кад сте споменули опомене, као председавајућа сте их користили током прошле године као дисциплинску меру. Да ли мислите да сте били толерантни или сте престроги у изрицању тих мера?

-Мислим да сам толерантна и пре изрицања опомена више пута сам током седница добронамерно указивала одборницима да ускладе своје понашање са Пословником и опомену изричем кад се та упозорења не уваже. Пословник дозвољава и ригорозније мере него што их ја изричем. Рецимо, добацивање са места би требало да се санкционише, што ја не чиним. Свако удаљавање од теме, прекорачење времена за дискусију, добацивање, урушавање интегритета институције и одборника, повлачи удаљавање са седнице што ја нисам чинила, иако то Пословник дозвољава. Зато мислим да сам била толерантна и да је свака изречена мера била у складу са Пословником и оправдана.

Опозиција се вероватно с тим не би сложила јер сте мере изрицали углавном одборницима опозиције, а тек по неку и одборницима који чине скупштинску већину. Да ли то указује да сте толерантнији према једнима и да им „гледате кроз прсте“ или да је опозиција агресивнија у наступима?

-Не бих се сложила да кажњавам само одборнике опозиције јер, ако се сетимо, прва изречена опомена у Скупштини општине била је одборнику моје партије, дакле СНС. Можда су се због таквог мог поступка одборници коалиционе већине самодисциплиновали, па нема драстичних понашања која би захтевала изрицање мера.

Опозиција је указивала и на манир чланова Општинског већа, односно појединих представника служби Општинске управе да полемишу са одборницима, односно да за њих не важи временско ограничење за говорницом. Да ли сматрате да је то Пословником пропуштено да се боље дефинише?

-Дискусије чланова Општинског већа, односно предлагача, трају онолико колико им то Пословник дозвољава, а тај Пословник је усвојила претходна власт, дакле и они одборници који су сада у опозицији. По њему, чланови Општинског већа могу добити реч кад је затраже, а само предлагач има право на 10 минута у уводној и завршној речи кад образлаже тачку дневног реда. Уколико то време прекорачи, ја увек упозорим.

Ипак, присутно је, попнекад и пренаглашено, полемисање са одборницима.

-Ако неко од одборника прозове јавно члана Општинског већа наравно да има право да каже и он у своју одбрану, односно дискутује или појашњава одборницима и јавности неке чињенице. Када оде од теме или се то претвори у личну полемику, тада реагујем и било је ситуација када сам ускраћивала право на даљу дискусију и члановима Општинског већа или их усмеравала на тему која је на дневном реду.

Током 2017.године Скупштина општине је донела неколико важних одлука. Да ли можете да пратите њихову реализацију?

-Све одлуке које је Скупштина општине донела су реализоване, осим једне. То је изградња трансфер станице за прикупљање отпада у Струговима јер реализација те одлуке директно зависи од виших инстанци односно министарства Владе Србије. Али ми и даље радимо на томе да се та одлука која је од великог значаја заиста и реализује.

Да ли сте као председница Скупштине општине сматрали да су неке теме заслуживале да се нађу на дневном реду али су изостале?

-У суштини, све битне тачке су се нашле на дневном реду. Можда не када их је, на пример, предлагала опозиција али су биле уврштене када су се стекли услови.

Опозиција пре усвајања дневног реда предлаже на десетине тема на почетку сваке седнице Скупштине општине. Да ли сматрате да то често чине „зарад јавности“ односно свог политичког деловања јер да би се уврстиле потребно је, што одборници знају, да одређене службе припреме материјале или коалиција на власти сматра да не треба да се уврсте у дневни ред зато што их предлаже опозиција? Питам то јер за две године ни један предлог опозиционих одборника за допуну дневног реда није усвојен.

-Задатак опозиције је да предлаже, критикује, да се представља бирачима, да утиче на јавно мњење. Међутим, велики број тих предлога се кроз неке друге теме нашао на седницама. Сви ти предлози које опозиција доставља су углавном информације, а Скупштина општине не усваја информације. Ти предлози су најчешће полигон за дискусије и полемике, а информације могу добити кроз форму одборничких питања. Ви сте као новинар сведок да у овом сазиву Скупштине општине одборници велики број одговора на постављена питања добијају одмах на седници. Тиме је и јавност упућена јер се седнице директно преносе.

Да ли Вам се између седница обраћају одборници, да ли долазе са идејама, да ли су врата отворена и за одборнике опозиције?

-Долазе. Истина, одборници опозиције у мањој мери али врата су отворена за све. Заиста.

Констатовали смо да је могуће остварити програм и план рада Скупштине општине. Ипак, једна тачка се није нашла на дневном реду, иако је била предвиђена, као што није ни током претходног сазива. Реч је о стању у урбанизму. Такође, било је предвиђено и да се разговара о месним заједницам али је изостало. Зашто?

-Када Општинска управа, односно Одељење за урбанизам припреме све што је неопходно за расправу, свакако да ће се та тачка наћи на дневном реду. Мислим да се о месним заједницама причало кроз друге теме, кроз дискусије о инвестицијама, у расправо о Одлуци о буџету. Месне заједнице немају више оне ингеренције, пре свега финансијске јер се инвестиције реализују преко општинског буџета и у оквиру Одељења за инвестиције.

Током претходне две године колико председавате седницама шта Вам је било најтеже?

-Најтеже је избалансирати однос између опозиције и позиције али и појединих одборника који приватне сукобе покушавају да преместе у Скупштину општине. Трудим се да седнице Скупштине општине не буду „риалити“, ни телевизијске „сапунице“ већ место где се доносе најважније одлуке за једну локалну заједницу, тако да дискусије треба да буду у духу парламентаризма и на том нивоу.

Да ли сматрате да сте вратили озбиљност седницама својим понашањем као председавајућа?

-Мислим да сам успела у томе и мислим да сада заседања личе на рад најзначајније институције. Нема вређања, нема физичких насртаја, нема блокаде рада, нема интервенција службе обезбеђења. Све то указује да се ипак дискутује у складу са дневним редом и у оквиру ингеренција.

Тече 2018.година. Имали смо једну седницу до сада у марту. Програм рада који је усвојен сличан је прошлогодишњем. Колико је уопште могуће померити се ван таквог програма рада?

-Помак је већ направљен и треба само наставити, бити доследан у приступу седницама и у односу према одборницима. Задовољна сам радом служби Општинске управе и сарадњом, однос је врло коректан и професионалан. Наравно, верујем да увек може и боље и зато ћу се трудити и да сопствени рад унапређујем.

У ком правцу мислите да би требало да га унапређујете као председавајућа седницама Скупштине општине?

-Можда да будем иницијатор да се више тема нађе на седницама, мада мислим да је за оптималан рад за одборнике и за квалитет дискусија најприхватљивији дневни ред који има између десет и петнаест тачака. Ближи се и обележавање 8 векова манастира Милешеве и мислим да ће се током наредних седница наћи теме које су директно или индиректно везане за обележавање овог великог јубилеја не само за нашу општину већ и за државу.

Индира Хаџагић

 

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

decembar 2019
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4135277
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
649
5699
32381
70305
136558
4135277

Vaš IP: 100.26.176.182
2019-12-14 07:41