Пред прву седницу Скупштине општине у овој години: ПРОГРАМ РАДА ЈЕ МОГУЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ

  06 februar 2018

Од 2009. ни један Програм рада Скупштине општине, који су сами одборници усвaјали, није испоштован. Овај сазив готово да је у потпуности реализовао планирано у 2017.години. Овогодишњи се неће много разликовати. O чему се, ипак, не радо прича?

Све до прошле године могла су још од 2009.године бити постављена готово иста питања кад је реч о понашању одборника и односу према Програму рада који се, изузев за 2015. и 2016.годину редовно усвајали али ни једном није и реализован. Могла су се поставити и још нека питања. Зашто се седнице Скупштине општине одржавају ретко? Зашто се прибегава хитним седницама? Зашто заказане трају месецима? Зашто је толико неефикасности у раду? Зашто Скупштина општине доноси тако мало обавезујућих одлука, а бројна питања решава узак круг чланова извршне власти, а да јавност о томе уопште није информисана јер су седнице Општинског већа „иза затворених врата“, а често имају и по педесет тачака дневног реда? Не ретко на седницама Скупштине општине јавност стиче утисак да не одговарају чланови Општинског већа за свој рад одборницима, већ да су они ти од којих зависи свака одлука у овој општини. Зашто одборници немају повратне информације о ономе што је урађено, о свим закључцима Општинског већа, о реализацији сопствених одлука? Ово су само нека од питања која се могу поставити о раду и деловању Скупштине општине као законодавне, као примарне у доношењу свих одлука о животу једне самоуправе и локалне заједнице. Код нас jе тај рад претворeн био у афере, непримерена понашања, инсценирања, недоласке одборника, уцене за кворум. То су облици политичког и друштвеног ангажмана који су у доброј мери лишени одговорности актера. Као да имамо посла са (лошим) глумцима чије је шмирање прилично дилетантско, а свака копија је лошија од оригинала који је сам по себи неприхватљив облик понашања.

Програми рада су годинама „преписивани“, нереализовани, а бројна питања до данас нису стављена на днавни ред седница. Наиме, од 2009. неке од врло важних тема гурају су под тепих и од тада почиње Скупштина општине да функционише као телевизијска серија, са бројним наставцима, драмолетима пред камерама, вербалним вратоломија несвиклих на микрофон али њиме импресионираним.

Годинама у одборничким клупама седели су исти, само је разлика била у томе да ли су били део власти или опозиције.

Због великог броја одборника, организовање седница било је „исцрпљујуће“ а уместо суштине, а то су одлуке које се доносе, носиоци власти су се исцрпљивали на обезбеђивању кворума, а коалиције су се „надгорњавале“ како би свако добио свој део „колача“ и довољно минута за камере и јавност. Резултат је био оно што је већину грађана „одбило“ да прати рад Скупштине општине, иако су директни преноси годинама скупо плаћани, а то је значило да губе и интересовање за саму Скупштину општине, што је врло озбиљна негативна тенденција која урушава углед и суштину „дома“ у коме седе представници грађана који су их бирали да штите њихове интересе и доносе одлуке које ће унапређивати квалитет живота у локалној средини.

РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОГРАМА РАДА

Овај засив Скупштине општине, који је конституисан после избора 2016.године има предност јер је смањен број одборника, а тиме је повећана могућност да се ради брже, ефикасније али и одговорније. На крају те године усвојен је Програм рада за 2017.годину са 30 тема. Наравно, неке су законски обавезујуће, па не зависе ни од инвентивности, ни од воље одборника. Иако је прва прошлогодишња седница одржана тек у марту, дакле на крају првог тромесечног периода, све што је планирано је и остварено. Исто се догодило и у периоду од априла до јуна. Ипак, једна тема, која се налазила у свим Програмима рада, а о којој се веома не радо говори, није имала већу пажњу. Реч је о инфрормацији о функционисању приградског и градског саобраћаја. Од јула до септембра било је планирано да се на седницама Скупштине општине нађу неке теме које су такође непопуларне. Једна од њих је незапосленост, друга је стање у урбанизму, а трећа се односи на активности и рад месних заједница. Иакао је реч „само“ о информацијама оне већ годинама недостају. Није тешко погодити и зашто. Управо по месним заједницама се годинама чинило свашта, својевремено су пред одборнике стигли и извештаји Комисије коју је формирала Скупштина општине шта се све радило и није радило, али после тога је изостао епилог: да ли је уопште неко сносио одговорност за то што је било наведено у извештају споменуте комисије. За разлику од неких претходних година, када су доминирале инфоремације, а инфрормације су углавном необавезујуће, донето је и неколико одлука. Једна од њих је о такси превозу. Да ли су одлуке и реализоване ,за очекивати би било да се то нађе на седницама Скупштине општине у 2018.години јер је једно од најважнијих питања: да ли се одлуке које доноси Скупштина општине, а које предлаже Општинско веће, уопште реализују, шта бива са тим одлукама, да ли се примењују, да ли су примењиве, да ли су неке нанеле штету и коштале општину, доводећи у питање буџет. О томе се, на жалостм, не разговара. Но, пошто је овај сазив донео и одлуку да се новчане надокнаде одборницима са 2000 по седници повећају на 10.000 динара као месечна примања, требало би да се и таква питања поставе и да одборници захтевају да сазнају шта се дешава са одлукама и ко сноси одговорност ако оне нису ваљане или ако нису релизоване или се, због неких административних пропуста ( или политичког волунтаризма, уцена или комотности) и не могу реализовати. Свакако је за похвалу што је овај сазив скупштине општине готово испунио свој Програм рада. Рекосмо-готово, јер је проценат реализације у односу на неке друге сазиве, респектабилан. Но, има тема о којима се не радо или никако не разговара.

До данас не знамо шта је општинска имовина и ко њоме располаже, ко је штити, ко је расипа? До данас су многе работе остале тајна јер је укинут управо одлуком одборника Фонд за солидарну стамбену изградњу, иако је Државна ревизорска институција констатовала да много тога није законски урађено, да се кредитна средства општине нису вратила, да су спискови дужника заташкавају, а реч је вишемилионским износима. Ни речи више не проговарају одбирници о мусали о којој су многи за говорницом потрошили мноштво квалификација и оптужби и свој национални идентитет сервирали пред камерама као неодвојиви и неотуђиви део личног им интегритета у свим правцима деловања, мишљења и поступања. Показало се да је интегритет растегљив појам кад је лична фајда у питању. То се овде назива „комромис“. Политичка надгорњавања, уцене и нагодбе у други план су, годинама, ставили свако „планирање“ и обесмислиле сваки програм деловања. Намиривања страначких активиста и незајажљивост појединаца, изостанак критичне масе која би се успротивила таквом понашању, омогућава да се без икаквих скрупула огољује похлепа и јагма и девиза: ако ниси са нама, ти си или луд или будала. Превише времена већ годинама „партнери“ троше, а проблеми остају. Скупштина општине као законодавна власт постаје нужност која се заобилази колико је год то могуће, а јавност која је схваћена „на наш“ начин, а то је телевизијско сликање као потврда личне важности, допринела је да се седнице претворе у „риалити“ програм за забаву и „ибрећење“ доконих. Нико се не стиди чак и ако себе препозна у оним коментарима по друштвеним мрежама.

Програм рада за ову годину Скупштина општине је усвојила на децембарској седници на којој је усвојена и Одлука о буџету. До марта требало би, према планираном, да се пред оборницима нађу и исте теме и исти број. Иако је прошле године усвојена, планира се измена и допуна Одлуке о такси превозу. Шта ће садржати не знамо али знамо да је реализације донете наишла на бројне проблеме. Биће измењена и одлука о месним заједницама. Оно што ће свакако бити занимљиво јесте предлог Антикорупцијског плана општине који би пред одборнике требао да буде на седницама од априла до јуна. Очекује нас именовање директора Дома здравља, информација о стању привреде, актуелним проблемима пољопривреде и извештаји о раду Општинског већа, Општинске управе и Општинског правобранилаштва. Неће изостати бављење свим виталним питањима из домена рада, сада јединог јавног пртедузећа, ЈКП“Лим“. Овога пута није ни предвиђено да одборници имају било какав увид у стање у урбанизму општине. Какво је стање? Голим оком је видљиво. На жалост. Очекује нас именовање директора Библиотеке и Музеја.

Наравно, Програм рада који усваја Скупштина општине није нешто што је строго, нефлексибилно, већ је само оквирно. Тако га ваља и посматрати јер на седнице Скупштине општине долазе многа актуелна питања, што је или везано за усклађивање са законским актима вишег реда или се намећу током године и захтевају брзо реаговање.

Најављено је да ће ова година бити веома динамична, да ће се многи проблеми решавати, да ће се градити, улагати, да се очекују значајна средства из европских фондова, као и са нивоа државе. Да ли ће одборници захтевати макар једном да пред њих дође инфрормација о судбини одлука које су донели и које имају законодавну важност на нивоу локалне заједнце, како се и да ли се спроводе? Биће прилике да направимо анализу шта се стварно десило са неким одлукама донетим претходних година и где су завршиле и у чијим „фиокама“ .

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

soko

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

januar 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4337755
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2503
5661
25824
127672
145111
4337755

Vaš IP: 18.206.12.79
2020-01-25 19:41