Завршена тринаеста седница Скупштине општине Пријепоље: УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА

  08 decembar 2017

Прва два су била техничка, а трећи ребаланс буџета уследио је због потребе да се финансира пројектна документације како би се обезбедила средства са вишег нивоа, намирили огромни трошкови судских спорова које је општина изгубила, као и обавезе које су проистекле ликвидацијом предузећа које је основано уместо Дирекције за изградњу. Из општинског буџета биће опредељено и 20 милиона динара ЈКП“Лим“ како би се коначно ово предузеће ослободило кредита који су  доводили у питање опстанак.

Обједињена расправа прве две тачке дневног реда осветлила је низ питања везаних за остваривање прихода, расхода и текуће резерве буџета у односу на план за девет месеци и ребаланс који је уследио после претходна два. И ако су прва два била техничка,  ово је био прави ребаланс који је био неопходан како би се омогућило обезбеђивање средстава за израду пројектне документације неопходне за конкурисање за средства државне Канцеларије за јавна улагања, а односе се на реконструкцију моста у Шарампову, сеоске водоводе  и базен.  Намиривање трошкова који су настали судским пресудама после спорова које је општина изгубила постали су алармантни толико да угрожавају буџетске планове. Ове године они су невероватних скоро 70 милиона динара. Односе се на фамозне уједе паса али и  пресуде о самовласном заузећу земљишта тамо где је општина пропустила да укњижи путеве који су прошли кроз приватна имања. Ребаланс је неопходан био и због трошкова ликвидације Јавног предузећа за одржавање локалних путева које је основано одлуком исте Скупштине општине  крајем 2016.године, да би одлука била опозвана у јуну ове године, односно донета је Одлука о ликвидацији јер предузеће није имало ни кадрова, ни средстава да би могло обављати делатност, а осам запослених није ни радило, ни примало плате, што ће им бити надокнађено, пошто су пребачени у новоосновану службу при Општинској управи. Опозиција је управо највише потенцирала ово питање јер је указивала при доношењу одлуке о оснивању да такво предузеће не може опстати, а коалициона већина тврди да је трансформација дирекција за изградњу била обавеза али новина и да су многе општине у Србији слично поступиле, али су увидели грешку, ипак,  на време.

Ih So 2

Доста полемике водило се око Спортског савеза и трошења средстава али и за намиривање судских спорова јер су запослени у овом савезу тужили Спортски савез и тако ће средства бити надокнађена опет из буџета општине. Шта се радило у овом савезу свакао би требало да буде посебна тема.

Проблеми у ЈКП“Лим“ поново су се нашли пред одборницима и изазвали бурне коментаре, реплике, па и неприлична оптуживања, у зависности од статуса одборника, односно да ли су опозиција или коалициона већина.  Пре годину дана новоименовани вршилац дужности директора Енис Мемишаховић предочио је јавно да је „комунално“ у проблему, да има огромна потраживања, да има рокове за измиривање обавеза везаних за набавку мазута из робних резерви пре неколико година , као и отплату кредита. Проблеми са ниском ценом грејања довели су до губитака ове године од око 8 милиона динара и тек недавним повећањем цена стекли су се минимални услови да се не иде барем у губитак. Кредити су посебно оптеретили рад, тако да ће се из буџета овом предузећу пребацити  20 милиона динара буџетских средстава за намиривање кредита и тако ће коначно бити стављена тачка на овај проблем. Та средства и оно што је намењено ЈКП“Лим“ буџетским планом за ову годину, биће и даље на нивоу оних средстава која су претходних година редовно из буџета издвајана за рад ЈКП“Лим“ а то је око 60 милиона динара.  Шта је ко радио током директоровања од 2010.године и како је власт  третирала ЈКП“Лим“ изазвало је заиста невероватне дискусије али  су се чули и подаци које до сада нико није изнео пред јавност.

Ih so 3 a

Одборници су  усвојили и извештај о инвестицијама  и функционисању свих образовних установа. Констатовано је да су школе добиле више средстава него претходних година, да се доста урадило на санацији објеката али да је на жалост све мање ђака.

Питање јавних набавки и реализација планираних капиталних инвестиција били су део посебне расправе јер је чињеница да се каснило са јавним набавкама управо због проблема везаних за нестанак Дирекције за изградњу, па су бројни радови почели практично у јесен што отвара питање квалитета али је то већ, сложили су се сви, питање надзора и контроле.

Ih SO 4 a

Свих осам тачака усвојено је без присуства опозиције која је напустила седницу пре гласања.

Индира Хаџагић

(Опширно  у штампаном издању „Полимља“, 15.децембра) 

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

soko

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

januar 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4341846
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
611
2848
611
131763
145111
4341846

Vaš IP: 3.227.240.143
2020-01-27 04:09