Завршена једанаеста седница Скупштине општине Пријепоље: ЈКП“ЛИМ“ МОРА СТАТИ НА „ЗДРАВЕ НОГЕ“

  15 Septembar 2017

 

Врло опширна, детаљна, са пуно полемика и реплика водила се обједињена расправа о пословању ЈКП“Лим“ у прошлој и овој години. Дубиозе настајале годинема у „политичком“ предузећу. Да ли се спрема први озбиљан програм „оздрављења“ или стварање новог јавног предузећа?

 

Како се и очекивало, једанаесту седницу Скупштине општине обележила је расправа о тачкама дневног реда које су се односиле на ЈКП“Лим“ чији је оснивач локална самоуправа  јер су се чак четири од 12 предложених тачака односиле управо на ово предузеће, његово пословање, тренутно стање и будуће планове који укључију и избор директора.

ЈКП“Лим“ није пословало с губицима у 2016.години, остварен је позитиван биланс али иза „рачуноводствене коректности“ крију се бројни проблеми и стање које је далеко од оног које омогућава стабилно и успешно пословање без губитака. То поткрепљује чињеница да потраживања износе чак 215 милиона динара, а од тога половина се односи на предузећа која више практично и не постоје или су кроз процес власничке трансформације била заштићена од државе, а којима су редовно испоручиване фактуре што је доприносило да на крају године  пословање формално увек буде „позитивно“.  Први пут, како су то рекли поједини одборници, пред Скупштину општине је стигао детаљан извештај, са свим објашњењима, а она доводе у питање опстанак „комуналаца“ барем кад је реч о досадашњој организацији рада. Наслеђене дубиозе, велики број запослених у администрацији , а недовољан у оперативи, застарела механизација, наслеђени трошкови  и отплате кредита и мазута, довели су ЈКП“Лим“ у ситуацију да се мора што хитније учинити нешто конкретно и озбиљно, како то тврди општинско руководство.  Првих шест месеци ове године, пак, указали су на многе „рупе“ и „закрпе“. Оштра зима довела је до великих трошкова због набавки мазута чија је цена расла али не и цене испоручене услуге, а средства за ове намене више се не могу очекивати, по закону, да буду субвенционисана из општинског буџета. Такође, није као претходних година, склопљен уговор на име одржавања јавне расвете, па су изостала и ова средства. А зашто није, објаснили су представници општинског руководства. Наиме, била је пракса да се из буџета за одржавање расвете издваја око 10 милиона динара али  формално ЈКП“ЛИм“ које би та средства прослеђивало приватној фирми јер „комунално“ нема услова да се бави овом делатношћу већ је само имало од тих пара новац за исплату плата  тројици електричара.   Поједини одборници и чланови Општинског већа нису пропустили да за овакво стање окриве бившу власт али са друге стране, одборници који су некада били власт а сада су опозиција тврде да се ЈКП“Лим“ свесно води у губиташа како би се поједини послови поверили приватницима, а овом предузећу оставиле само слабо рентабилне делатности  везане за водоснабдевање, одржавање канализације и јавну хигјену. Такође су били изразито против повећања цена услуга, иако ове цене нису мењане годинама, а далеко су најниже у Србији.

Ih so 2

Председник општине Драгољуб Зиндовић сматра да садашња власт први пут јавно износи све чињенице јер је до сада фингирана успешност овог предузећа, а сада се може видети да је стање“катастрофално“, а први пут и један директор, који није страначка личност, презентује чињенице јер има добре намере. Дуг овог предузећа био је 105 милиона,  а смањен је на 75 динара, што је такође огромна сума. Реорганизација је неопходна јер је комунално у претходном периоду било „политички полигон“. Зато ово предузеће мора стати на „здраве ноге“, мора се направити рационализација, утврдити систематизација радних места и кренути са новим кадровима. Цене услуга се морају повећати, иако тих нових 10 милиона динара годишње неће много помоћи, а стандард неће бити угрожен јер су то по домаћинству рачуни мањи од 3 литра бензина. Зиндовић је, такође, нагласио да је развој приватно –јавног партнерства управо правац којим треба ићи и да је то одавно европски стандард.

Ih So 3

Вршилац дужности директора ЈКП“Лим“ Енис Мемишаховић је указао на озбиљност стања у предузећу, да сваког месец треба обезбедити 11 милиона динара прихода, а само за плате треба толико, што доводи у питање рентабилност. Постоји вољ а, истакао је Мемишаховић, да се крене у другом смеру, да је он заговореник става да се услуга грејања измести из комуналног предузећа, јер је калкулација више него јасна,  и да је повећање цена услуга, иако минимално, крајње нопходно, да с ене би довео у питање квалитет чак и водоснабдевања. Колико је то минимално, говори податак да је цена воде са 23 повећана на 35 динара, адок је та цена у срединама које  имају исти водоводни систем, дупло већа. Очигледно је да више „папирнатих извешата“а" неће бити јер за њих нема простора.

Остале тачке дневног реда нису изазвале толико полемика, жустрих, па на тренутак и непријатних реченица које су упућиване с говорнице и усмераване на обе стране скупштинске сале.

Индира Хаџагић

Опширније у извештају у штампаном издању „Полимља“ у петак, 22. септембра

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

Oktobar 2018
NPUSČPS
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

2539652
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
905
3352
21637
61254
87180
2539652

Vaš IP: 54.224.56.126
2018-10-21 06:17