MUAMER ZUKORLIĆ, NARODNI POSLANIK: "UVEŠĆU ETIKU U POLITIKU"

  13 mart 2017

Mi smo koalicioni partneri sa SNS, pa je logično da u prvi plan stavljamo nastavak saradnje koja se ogleda i kroz predsjedničke izbore ali uz jasan dogovor sa Vučićem, pa se ne može očekivati da se utrkujemo u “blanko” podršci , već će ta podrška počivati na interesima Bošnjaka u Srbiji. Sandžak je taoc dvije politike koje su formalno ekstremno zavađene ali koje žive na tom antagonizmu na štetu građana. SDA spašava od Ljajićeve izdajničke politike, a Ljajić od Ugljanininovog ekstremizma i primitivizma. Tako su se oni godinama međusobno hranili. Pojava BDZ je poremetila idealnu ravotežu.

Muamer Zukorlić, narodni poslanik i predsednik Odbora za obrazovanje i nauku Narodne skupštine Srbije stalno je u žiži javnosti i sveprisutan je na medijskoj sceni Srbije i ovih dana kada se spekuliše o kandidatima za predsednika Republike Srbije. Ponovo se postavlja pitanje: da li će podržati Aleksandra Vučića ili će se sam kandidovati, kao što je to učinio i na prethodnim izborima. Sandžak, pak, ponovo je u fokusu posle potpisivanja sporazuma o saradnji druge dve bitne političke ličnosti Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića.

Kako sa pozicije narodnog poslanika ocenjujete politički trenutak u Srbiji?

-Za 25 godina tranzicija nije ni blizu dala očekivane rezultate jer je trebalo da dovede do promjene svijesti naroda ali i političkih elita, da višepartijski sistem predstavlja takmičenje političara koje bi dalo kvalitet. Na žalost, prve generacije višepartijskih političara nisu bile dorasle ulozi, te tako nisu doprinijeli unapređenju politčke svijesti gdje različitost ne bi bila shvaćena kao neprijateljstvo. Nedorasla politička svijest doprinosi legalizaciji moralnih devijacija, politička moć i vlast postaju privilegija i šansa za lično bogaćenje i partijsku koncentraciju moći. Tako se krađa ne smatra negativnom pojavom već svojevrsnom sposobnošću. Zato u prvi plan postavljam uvođenje etike u politiku i ma koliko to bila utopija, bez politike sa ljudskim vrijednostima nema budućnosti. Stanje u privredi je nagativno i dalje, uprkos izvjesnim pomacima koji su rezultat ove vlade ali je to daleko od pozitivnog trenda.

Zašto bi ste podržali Aleksandra Vučića kao predsedničkog kandidata?

-Mi smo koalicioni partneri sa SNS, pa je logično da u prvi plan stavljamo nastavak saradnje koja se ogleda i kroz predsjedničke izbore. To je varijatna ali uz jasan dogovor sa Vučićem, pa se ne može očekivati da se utrkujemo u “blanko” podršci , već će ta podrška počivati na interesima Bošnjaka u Srbiji. To nije nikakav hir već je to profil glasača koji su nam dali povjerenje, a to nisu glasači koji se određuju usko interesno već koji vjeruju da smo mi kao stranka drugačiji od ostalih i da nećemo trgovati zbog ličnih ili partijskih interesa. Čak i kad bi ih pozvali da glasaju bez jasnog argumenta zašto da to učine, naši glasači nas ne bi poslušali.

A kakav bi to bio dogovor, šta tražite od Aleksandra Vučića da ispuni pa da pozovete Bošnjake da daju glas kandidatu SNS?

-Mora biti konkretno rješavanje problema u Sandžaku, interesa i prava naroda koga predstavljam.

Šta je to konkretno?

-Puna afirmacija prava Bošnjaka kako bi Bošnjaci mogli osjećati Srbiju kao svoju domovinu u kojoj bezbjedno i jednako pravno mogu živjeti i raditi. Implementacija bosanskog jezika, zaštita kulturne baštine Bošnjaka, promjena odnosa javnog medijskog servisa prema Bošnjacima kao i na polju obrazovanja. Takođe rješavanje problema Islamske zajednice jer osim lijepih riječi oni se ne rješavaju. Rezultat povraćaja vakufske imovine je –nula, iako je zakon usvojen prije 11 godina. Očekujem prestanak opstrukcije rada Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru. Zastupljenost Bošnjaka u državnim institucijama je još uvjek na izrazitu štetu Bošnjaka. Putna infrastruktura je na nivou prve polovine 20.vijeka.

A ako ne dođe do dogovora?

-Imaćemo svog kandidata za predsjednika države. Ako pitate ko je to, vjerujem da ću to biti ja.

Vi ste jedan od tri lidera koji predstavljaju Sandžak i njegove građane i daju sudove o stanju u ovom delu Srbije. Krizne situacije, odnosno bitni događaji kao što su izbori, dovode do žestokih verbalnih i ne samo verbalnih sukoba ali i koalicija, odnosno političkog zbližavanja. Kako tumačite potpisivanje strateškog partnerstva Sulejmana Ugljanina i Rasima Lajića?

-Sandžak je taoc dvije politike koje su formalno ekstremno zavađene ali koje žive na tom antagonizmu na štetu građana. SDA spašava od Ljajićeve izdajničke politike, a Ljajić od Ugljanininovog ekstremizma i primitivizma. Tako su se oni godinama međusobno hranili. Pojava BDZ je poremetila idealnu ravotežu. Naša izbalansirana i autentična politika postaje ključna opasnost za njihove štetne politike koje, iako različite, uvjek su podređene interesima lidera i partija. Kao rezultat tog straha od nas, imamo ponovno zbližavanje kroz potpisivanje   partnerstva.

Kako se Vi osećate zbog toga, šta to donosi novo?

-Osjećam se dobro jer se time pojednostavljuje sandžačka politička scena, sad se očito vidi da su to dva lica jedne monete. A ako bih bio maliciozan rekao bih da je njihovo zbližavanje jedan od prvih rezultata moje politike pomirenja.

Bošnjačko nacionalno vijeće je od osnivanja dobilo negativnu konotaciju. To je jedino telo neke nacionalne manjine koje je imalo “tehnički mandat”. Vi niste prihvatili ni prethodne ali ni sadašnje rezultate izbora. Kako se to reflektuje na mogućnost boljeg ostvarivanja prava Bošnjaka?

-BNV je kidnapovano od Ugljanina i drži ga kao taoca uz blagoslov Beograda. To je grijeh ove vlade koja toleriše krađu izbora. To je jedino vijeće preko koga je diskriminisana zajednica koju treba da štiti. Država godinama koristi Ljajića i Ugljanina kao mehanizam za držanje Sandžaka i Bošnjaka u drugorazrednom statusu jer se obojici sve tolerisalo, čak i otvorena kršenja zakona.

Zašto se manipuliše Bošnjacima u Sandžaku?

-Mislim da je to uticaj faktora koji sve nesrpske zajednice ,a posebno Bošnjake tretiraju kao antirspke elemente. To je politika koja datira od 19.vijeka ali je ostala primarna u crkveno-akademskim krugovima ali i političkim strukturama.

Kada se govori o ovom području sinonim je Novi Pazar. Kako bi ste vi u jednoj rečenici prokomentarisali stanje u ostalim opštinama?

-Novi Pazar jeste ključna arena, pa od uticaja ove tri političke opcije ovisi i stanje u Sandžaku. Tutin i Sjenica su “crne rupe” zbog kontrole koju sprovodi Ugljanin bez skrupula. Uz blagoslov Lajijića i Beograda on ove dvije opštine drži kao taoce. Prijepolje ima pozitivnu dinamiku jer činjenica da su smjene vlasti uobičajene govori o napretku političke svijesti. To je jedina opština gdje je BDZ izborila uticaj u vlasti i pokazuje se da je moguća vlast koja radi u korist građana a ne političara. Priboj i Nova Varoš su opštine sa dominantnim srpskim stanovništvom i kroz stranke se reflektuje politička slika Srbije, uz minimalno učešće Bošnjaka u Priboju.

Šta Vas je opredelilo da iz udobnosti verskog okruženja gde ste imali ogroman uticaj uđete direktno u politiku, odnosno zašto ste se opredelili za parlamentarno delovanje?

-Uvjerenje da ogromni rezultati koje smo postigli na polju vjere, obrazovanja i kulture postaju ugroženi bez političke zaštite. Na žalost živimo u vremenu dominacije politike i kapitala, a ne vjere i morala. Narod koji nema autentične predstavnike u strukturama odlučivanja dovodi svoju budućnost u pitanje.

Kakve su bile Vaše emocije kad ste skinuli ahmediju?

-Kod pravoslavnih je odjeća velikodostojnika sastavni dio vjere. Kod nas u islamu je to službena odjeća, svečana uniforma. Islam je duhovno-svjetovna vjera. Po našem učenju glava je važnija od kape,a vrijednost kape raste sa vrijednošću glave. Kroz decenije su muslimani imali jako mnogo nečasnih ahmedija koje su nošene za nečasne radnje protiv islama i muslimana. Osim toga, htio sam dokazati i sebi i drugima da ono što sam podizao 23 godine nije privatno vlasništvo, ni institucija jednog čovjeka, već zreo sistem koji može funkcionisati i bez mene. Mislim da je moj postupak dao pozitivne moralne refleksije jer su rijetke pojave da ljudi sa tako važnih pozicija odlaze dobrovoljno. Po svom karakteru sam kreativac i ne snalazim se najbolje u održavanju sistema. Sada je to najbolje organizovana Islamska zajednica na Balkanu, sa mladim i sposobnim timom koji će je voditi i razvijati.

Vaše dalje ambicije u politici?

-Nemam formalne ciljeve koji bi se ticali sopstvenog pozicioiranja. Moja ambicija je suštinski uticati na afirmaciju autentične politike koju odlikuje dobročinstvo i pomirenje svih naroda i zajednica u užem i širem okruženju jer je to nužna pretpostavka za prosperitet. Ne vidim se na uticajnoj državnoj poziciji već kao glavnog promotera educiranja narodnih masa u duhu pomenutih vrijednosti.

Da li je za napredak Sandžaka neophodna ta politika saradnje, a ne sukobljavanja?

-Potrebne su dvije strane za saradnju. Mi smo dosljedni ali od druge dvije strane nemamo pozitivne signale za političku saradnju. Razumljivo je to jer falsifikat postoji dok se ne pojavi original i zato će uvjek falsifikat nastojati da izbjegne susret sa originalom.

Indira Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4914240
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2452
4117
6569
6569
131342
4914240

Vaš IP: 18.208.132.33
2020-06-02 17:28