Завршена шеста седница Скупштине општине Пријепоље: БУЏЕТ ПЛАНИРАН РЕАЛНО

  25 decembar 2016

Усвојен буџет за 2017.годину од милијарду и 97 милиона динара, а преко 50 одсто средстава предвиђено за инвестиције. Власт сматра да је свака ставка реално испланирана јер ће бити могуће то и реализовати. Уместо ЈП Дирекција за изградњу донета одлука да се формира ново јавно предузеће које ће се бавити одржавањем локалних путева.

 

Пошто већина није прихватила десетак предлога опозиције да се допуни дневни ред који је предложила председница Стана Марковић, у суботу, 24.децембра у оквиру шесте седнице, одборници Скупштине општине разматрали су шест тачака, од којих је најважнија усвајање Одлуке о буџету за 2017.годину. Но, пре тога, било је неопходно решити статус ЈП Дирекција за изградњу „Пријепоље“. То предузеће, у складу са законским прописима донетим још пре годину дана, као такво више није могло да егзистира од 1.децембра ове године. Иако су имали више опција, а једна од њих је била и распоређивање запослених у ЈКП“Лим“ и Општинску управу, коалициона власт се одлучила да ипак формира ново јавно предузеће које ће се бавити одржавањем локалних путева.

Усвојен је ребаланс буџета за 2016.годину, а један од разлога је управо реорганизација, одосно престанак постојања Дирекције за изградњу, тако да је приход мањи од планираног за 20 милиона динара, а ребаланс је био неопходан и због прерасподеле буџетских средстава по ставкама. Овде је реч о озбиљној суми од чак 152 милиона динара. У оквиру ове тачке покренуто је и низ питања везаних за неостварене инвестиције током 2016.године, а опозиција је навела изградњу трафостанице у Великој Жупи, обзиром на привредне капацитете, што може утицати на привредни замах овог подручја. Што се тиче трафостанице, председник општине Д. Зиндовић је упознао одборнике да је контактирао Елетропривреду Србије и речено је да трафостаница у Каћеву никада није прикључена на систем и да је могуће да она буде премештена у Велику Жупу. Такође је нагласио да су велики проблем направили они који су градили без грађевинске дозволе, што је искомпликовало стање, а у Индустријској зони се прекомерно троше капацитети јер су неки „привукли“ више струје него што им припада да би се „обезбедили“ када се дају у закуп празни плацеви који су преостали, тако да цела ситуација захтева озбиљну анализу, како би се све што је везано за Индустријску зону преиспитало, а пре свега запошљавање радника што је био услов за давање плацева под повољним условима који су инфраструктурно опремљени. Тако, како рече Зиндовић, све има и лице и наличје, власт је једно, опозициони статус друго али ваља наћи суштину.

БУЏЕТ ЈЕ ВАЉАН АКО СЕ ОСТВАРИ ПЛАН

Предлог одлуке о буџету општине за 2017.годину представио је оборницима председник општине Драгољуб Зиндовић који је нагласио да је планиран приход на нивоу прихода за 2016.годину, односно да се очекују средства од милијарду и 97 милиона динара и да ће преко 50 одсто тих средстава бити намењено инвестицијама. Он је овај буџет назвао „реално планираним“ и изразио задовољство што је пријепољска власт већ годинама водила рачуна о запошљавању тако да се за плате запослених издваја само 15 одсто средстава буџета, што је права реткост јер је у већини општина, посебно овако сиромашних, тај проценат и до 50 одсто.

Опозиција је мишљења да се овако конципиран буџет не може сматрати развојним. Е. Хоџић (СДП) га види као политички и сматра да је нереалан. Самир Тандир (БДЗС) је казао да је ово пример добро избалансираног буџета и да су се грађани током претходних 12 година наслушали квалификација „развојни“ буџет, а да мало тога развојног можемо сагледати у реалности. Лако је причати кад си у опозицији, а лако и кад си неодговорна власт, додао је Тандир, али је битно да се сагледају реалне могућности ове сиромашне општине у глобалној кризи. Покушај опозиције да се поново пред одборнике Бродарево стави у фокус нерешених проблема, није дао очекивани ефекат јер је скупштинска већина указала да ће се и даље много уложити у бродаревски крај али у ширем смислу, а М. Бојовић члан Општинског већа навела је озбиљне примере који указују на чудан начин рада у овој месној заједници, пошто лице које је запослено за одржавање хигјене и курирске послове прима плату од 42.000 динара, скоро као Шеф службе за буџет Општинске управе, да недостаје конкурс за пријем радника, да недостаје обавештење о приходима ове месне заједнице које свакако има, утрошак горива и слично. Именовани су и чланови изборне комисије општине у сталном саставу, као и нови чланови школских одбора које предлаже локална самоуправа. Сви предлози су усвојени гласовима одборничке већине, док су пре гласања салу напустили одборници СДП и Двери.

Индира Хаџагић

(Шта су говорили поједини одборници и чланови Општинског већа детаљније у новогодишњем броју „Полимља“, 30.децембра)

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4914251
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2463
4117
6580
6580
131342
4914251

Vaš IP: 18.208.132.33
2020-06-02 17:30