Сутра наставак:СКУПШТИНСКИ МАРАТОН

  30 novembar 2020

У фокусу одборника данас били депонија и пси луталице. Остварење буџетског плана за девет месеци у приходима око 50, али у расходима једва 40 одсто.

Преко тридесет тачака дневног реда, уз усвојене четири допуне које је предложило Општинско веће, односно председник општине, учиниле су трећу седницу Скупштине општине маратонском, јер су многа питања неопходна за решавање, односно доношење одлука због истицања рокова.

Информацију о епидемиолошком стању у пријепољској општини предочио је епидемиолог др Изет Ђурђевић не скривајући да је она тешка али и истичући, баш као и председник општине Бабић да је неопходно да се грађани што доследније придржавају прописаних мера, јер број заражених указује да се ипак не поштују све мере, пошто не опада број инфицираних.

Због венредног стања награде најбољим ученицима, односно студентима у прошлој школској години нису додељене јер по Одлуци о наградама та признања се додељују на Дан општине, 7.јула. Да би се избегле сличне ситуације, измењена је одлука. И одлука о обављању делатности зоохигјене претрепеће измене и допуне како би се што ефикасније, а на законом предвиђен начин општина бавила проблемом паса луталица, пре него се трајније реши ово стање. Зулкефил Садовић (СДП) предочио је последице које настају уједом паса пошто је у кратком временском интервалу имао две хирушке интервенције у Болници пошто су пси ујели најпре дечака од 11, а нешто касније и девојчицу од 6 година. Обоје ће имати трајне последице, па је апеловао да се стриктно примењује одлука о држању домаћих животиња, да се пси који су кућни љубимци држе „под контролом“ јер су учестале појаве да родитељи набављају деци штенце али кад порасту, због превелике одговорности, обавеза, трошкова које изискују, ти пси се пуштају на улицу. Са овим су се сложили сви учесници у дискусији, не занемарујући чињеницу да је скоро хватање и одвожење паса, од стране за то лиценциране фирме из Новог Сада, уследило после уредног тендера који је расписан како би се овај посао,а који је у надлежности локалне самоуправе , урадио строго по слову закона.

У складу са законским обавезама, разматран је степен усклађености реализованих активности ЈКП“Лим“ у односу на план за првих пола године и опет су се чуле похвале за рад директора Мемишаховића, али у први план су стављени будући проблеми с обзиром на капацитете овог предузећа коме недостаје људство, механизација и простор у контексту новог приступа депоновања смећа после затварања Стањевина. Наглашено је да је много урађено за претходне четири године али да без стратегије и решености општине да комуналне послове подигне на виши ниво уз финансијску помоћ, неће бити значајнијег и видљивијег помака за грађане. Без законских аката, пројеката и фабрике за прераду отпадних вода нема решавања питања канализације, односно газдовања, цене воде и изношења смећа су и даље међу најнижим а исказана добит од 14 милиона динара овог предузећа само је показатељ домаћинског пословања. Пројекти су спремни, ово је предузеће међу ретким које их има спремне и ваља их буџетски подржати. Колико ће то бити и каква се политика спрема према ЈКП“Лим“ и комуналним проблемима уопште видеће се управо на основу средстава која ће бити планирана за наредну годину у Одлуци о буџету.

Проблем Стањевина јесте решен за сада затварањем ове локалције и одвожењем смећа на прибојску депонију али је то привремено решење јер следи низ радњи које су неопходне да би се питање квалитетнијег односа према депоновању смећа решило у наредних неколико година. Прво што следи је потписивање уговора између три комунална предузећа о обавезама везаним за одржавање прибојске депоније. Треба очекивати да ће највише средстава уложити пријепољска општина јер је њен број становника већи него у обе друге општине заједно. Следи дефинисање обавеза три општине у обезбеђивању средстава за почетак радова на Регионалној трансфер станици, а потом и рекултивацији Стањевина. Реч је о вишемилионским износима које треба обезбедити буџетом али оно што је најважније је да су Влада Србије, односно надлежно министарство показали коначно веће интересовање и дали одређена уверавања да ће овај проблем бити решаван што пре и уз помоћ државе и њених средстава.

Одборничке дискусије су махом биле у оквирима дневног реда али је „запињало“ кад је требало да се „истакиње“ ко је више, а ко више од тог више чинио у решавању неких проблема. За говорницом су се редали изливи захвалности заслужнима, неки су сматрали да заслужнији заслужни нису довољно „иментовани“, па је то доводило и до реплике на реплику. Најважније је, како је то истакао председник општине Владимир Бабић да се променио однос државе према пријепољској општини и да се крупно закорачило у решавање највећег проблема, а то је депонија.

Оно што је такође апострофирано је врло слабо остваривање буџетских и прихода и расхода у девет овогодишњих месеци у односу на план. Приходовало се са око 50 одсто, али расходи су били испод 40 одсто што се само делимично може оправдати пандемијом, ванредним стањем и тешким економским приликама али је податак да се инвестирало са једва 3 одсто заиста забрињавајући. Помак је начињен од како је формирана нова власт, од августа, па је за очекивати да се и проценти промене али и да буде поново велики суфицит због немогућности да се утроше планирана средства.

Седница Скупштине општине се наставља сутра.

И.Х.

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

april 2021
npusčps
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6535823
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1616
3276
1616
111806
192867
6535823

Vaš IP: 18.204.2.190
2021-04-19 08:04