Пета седница Општинског већа: МУКЕ ПО ПРЕВОЗУ

  09 oktobar 2020

Да ли ће се, пошто је на септембарској седници Скупштине општине усвојен, концесиони уговор за јавни превоз поново писати јер не одговара једином превознику који се јавио на тендер? Пољопривредно државно земљиште даваће се у закуп на петнаест година.

Пету седницу Општинског већа обележило је разматрање неколико озбиљних комуналних проблема који су у ингеренцији локалних самоуправа. Иако се чинило да ће се усвајањем концесионог уговора о превозу путника на септембарској седници Скупштине општине аутобуски превоз путника решити за наредних десет година, пошто се на поновљени јавни позив јавио само један превозник који ту услугу обавља већ годинама, изгледа да ће се ипак морати писати нови уговор. Процедура траје већ скоро целу годину, ванредно стање и избори су свакако пролонгирали рокове али, како је то предочио председавајући, председник општине Владимир Бабић, превозник није задовољан ценама и појединим путним правцима јер је смањен број путника и неке линије су нерентабилне. Како је навео превозник, који још није потписао уговор али обавља делатност, губици су и до пола милиона динара месечно. Шта је решење? Ићи ће се на варијанту да се током наредна три месеца још једном прецизирају неке уговорне ставке, па ће све то поново морати да прође процедуру, ново усвајање документа на седници Скупштине општине, али ће се, поред разумевања које општинска власт има за превозника, захтевати квалитет услуга као и опремљеност аутобуса. Реч је о концесији на десет година и врло је важно да се уговором обе стране обавежу кад је реч о овој виталној услузи. Како је нагласио Бабић, ситуације са превозом је тренутно „стабилна али није решена“.

121081642 335674234323231 3888405896183994022 n

И ученици из бродаревског краја имају проблем са превозом. Решиће се расписивањем тендера. Према сазнањима чланова Општинског већа, има превозника који задовољавају врло строге критеријуме кад је реч о превозу ђака, тако да се може очекивати решавање и овог проблема.

Иначе, како је анализирано, за субвенционисање превоза ученика и наставника из буџета се исплаћују велика средства. Реч је о десетинама милиона динара.

Из буџета ће се издвојити и 500.000 динара како би општина учествовала у трошковима превоза воде за пиће до села која су погођена сушом. Наиме, они којима се допрема вода, плаћаће половину од цене транспорта воде док траје сушни период.

Родитељима ученика првог разреда, према усвојеној одлуци, биће исплаћено по 8000 динара за набавку уџбеника. У буџету за ову годину планирано је 3,5 милиона динара за ове намене, а ове године 374 првака пошла су у школу.

Државно пољопривредно земљиште даваће се у закуп под прописаним условима али је новина да се први пут оно даје у закуп на петнаест година и то је утицало да већ постоји више заинтересованих. До сада, када је ово земљиште уступано на годину, три или пет, број заинтересованих био је незнатан али са могућношћу да се инвестира на дуже и да се започне неки озбиљнији пољопривредни посао, очигледно је порастао и број оних који виде економску исплативост улагања.

Следе изложбе стоке у шест сточарских села, које ће одржати по 43.пут, уз одређене новчане износе за награде.

Један од закључака на седници Општинског већа решиће, барем привремено, један од највећих комунални проблема пријепољске општине, а то су пси луталице.Како је речено, трајно решење јесте свакако азил и то за три општине али се на присутан проблем мора што пре реаговати, онако како је то тренутно могуће . Једини начин за сада је да се распише јавна набавка како би се јавиле лиценциране фирме и предузећа која би, у складу са законским прописима, хватала псе луталице и одвозила у прихватилишта. То је једини хуман начин да се са улица склоне пси луталице који угрожавају грађане, а истовремено се њихово неконтролисано присуство и злоупотребљава, о чему сведоче и наплате казни по основу уједа паса по решењу судова у споровима грађана против општине, што сваке године односи огромна средства из општинског буџета.

Такође ће бити припремљена адекватна Одлука о држању домаћих животиња и кућних љубимаца која ће садржати све важеће законске одредбе и прописе и одредити понашање власника. Постојећа одлука, која се примењује, донете је још 1994.године.

Оно што је и до сада била пракса је да се Општинско веће затрпава захтевима и молбама грађана. Махом се ради о новчаним помоћима али има и других захтева. До сада их је пристигло 1700. Одлучено је да се таквим захтевима баве појединачно чланови Општинског већа задужени за поједине области и да их прослеђују надлежним службама и установама.

И.Х.

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2021
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

7022917
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
8926
8480
17406
179037
233803
7022917

Vaš IP: 3.80.5.103
2021-06-22 18:01