Šta je ostvareno iz Strategije održivog razvoja opštine od 2011-2015-godine: GLADAC I JADAC

  28 jun 2016

Misija je bila da tokom prethodnih pet godina Prijepolje eliminiše status nejnerazvijenijeg područja. To se nije dogodilo. Prema proceni ostvarenost Staregije održivog razvoja je oko 70 odsto. Najslabiji rezultati vezani su za zaštitu životne sredine i korišćenje prirodnih resursa, a najbolji u poljoprivredi. Veliki je pomak i u infrastrukturi. Smanjena stopa nezaposlenosti

Svakako najvažniji opšti cilj je unapređenje ekonomskog razvoja kroz razvoj malih i srednjih preduzeća. Od 2011. do 2015.godine povećan je broj zaposlenih za 15 odsto, što je odličan podatak, s obzirom da je na nivou Zlatiborskog okruga zabeležen rast zaposlenosti od svega 1,81 odsto, a na nivou države je došlo do pada zaposlenosti od 2,2odsto. I nezaposlenost beleži pad u ovom periodu i to za 16,4 odsto, što znači da je stopa nezaposlenosti sa 41,34 smanjena na 34,5 odsto. Međutim, broj privatnih radnji i preduzeća se smanjuje. Da je neuspešna privatizacija donela katastrofalne posledice već je konstatovano pre deceniju ali se gotovo ništa nije promenilo. Samo nekoliko preduzeća je uspešno privatizovano, što znači da imaju zaposlene radnike koji obavljaju delatnost, dok ostali čekaju privatizaciju ili su neuspešno privatizovani pa ne rade i nemaju radnika, a većina je u stečaju ili u procesu likvidacije.

U izveštaju o ostvarivanju Strategiji održivog razvoja opštine od 2011-2015.godine navode se promene kad je reč o privlačenju stranih investitora. Reč je o nekoliko ljudi koji su poreklom iz ovog kraja i koji su pod povoljnim uslovima koje je ponudila opština, pokrenuli određene poslove. Zaposlili su 500 radnika, a kako se navodi, ukupni efekti dosadašnjeg ulaganja su 12 mililona evra.

Svakako da je jedan od kapitalnih projekata bio Industrijska zona na Kolovratu. Cilj je bio da se stvore infrastrukturni uslovi kako bi se omogućilo investitorima da kroz dugogodišnji, više nego povoljni zakup, pokrenu proizvodnju. Infrastrukturno opremanje zone počelo je ulaganjem sredstava USAID kroz program MEGA. Odobreno je 97.000 dolara. Potom je nastavljeno uređenje kroz finansijska sredstva Evropske komisije od čak 643.000 evra. Za sada sedam od 12 parcela je stavljeno u funkciju ali plan nije ostvaren. Proizvodnje nema u Industrijskoj zoni, reč je pre svega o uslužnim delatnostima. No, ono što je najporaznije je činjenica da je bilo ugovorom obavezujuće da svi, koji su pod povoljnim uslovima dobili parcele sa urađenom infrastrukturom, zaposle tačno određen broj radnika za tri godine. Umesto 119, do kraja 2015.godine zaposleno je samo 52 radnika ali nema informacija kakve će konsekvence biti preduzete za preduzetnike koji nisu ispoštovali uslove iz ugovora.

MALINE ILI POLJOPRIVREDNI BUM

Razvoj poljoprivrede baleži najbolje rezultate u prethodnom petogodišnjem periodu. Malinarstvo je postalo najvažnija grana poljoprivrede. U 2014.godini malina je zasađena na 286 hektara, a 2015.godine udvostručene su površine pod zasadom ovog voća (520 hektara). Otkup se povećao sa 1200 tona na 3250 tona, pa su prihodi sa milion i 800 hiljada, porasli na čak pet i po miliona evra. Porastao je i broj otkupljivača voća sa hladnjačama za zamrzavanje i skladištenje malina.

INFRASTRUKTURA MENJA KVALITET STRUKTURE

Izrada prostorno planske i tehničke dokumentacije u poređenju sa planom za period od 2011-2015.godine je ipak na samo“zadovoljavajućem nivou“. Za projektno teničku dokumentaciju uloženo je preko 53 miliona dinara. U ovom periodu konačno je usvojen Prostorni plan opštine kao i Plan generalne regulacije što je bilo neophodno za ubrzano izdavanje građevinskih dozvola, sprečavanje „procena“, zaustavljanje nelegalne gradnje ali je i dalo podlogu za izradu detaljnih planova regulacije. Do sada, ipak, nije urađen Geografsko informacioni sitem za opštinu jer je potrebno izdvojiti 15 miliona dinara.

Značajno je uloženo u komunalnu infrastrukturu, posebno u gradu i prigradskim naseljima, moglo bi se konstatovati - više nego u nekoliko proteklih decenija. U razvoj infrastrukture u proteklih pet godina uloženo je oko 608 miliona dinara. Većinu sredstava obezbedila je opština.

Ono što kvari sliku koja bi mogla da se nazove zadovoljavajućom je ne rešeno pitanje deponije i ne rešeno pitanje parkirališta. Naravno, Stanjevine su pitanje svih pitanja kad je reč o elementarnoj zaštiti životne sredine i ne nazire se rešenje.

U ovom periodu značajnije je modernizovan i unapređen rad Opštinske uprave ali na žalost centralna zgrada za svaku opštinu, zgrada Opštinske administracije, ostala je ruglo centra grada jer nije ušla u prioritete kad je reč o njenoj adaptaciji.

Tokom prethodnih pet godina uložena su značajna sredstva u Dom zdravlja čiji je osnivač odlukom Skupštine opštine postala opština Prijepolje. Reč je o preko 20 miliona dinara.

Rekonstruisani su i brojni sportski objekti. Samo za sanaciju gradskog stadiona i uređenje savremene atletske staze izdvojeno je preko 25 miliona dinara. Nije se štedelo ni na obnovi velike i male sale Doma kulture sredstvima Turske razvojne agencije. Reč je o čak 20 miliona dinara.

Da li je moglo više, da li su prioriteti dobro procenjivani i određivani, da li opština ima dovoljno projekata kako bi konkurisala za sredstva sve otvorenijih evropskih fondova, a samim tim i realizovala kapitalne investicije, da li su politički interesi ponekad izbijali u prvi plan i favorizovali određena rešenja, putne pravce, sanacije - ostavićemo to za neku drugu analizu ali je činjenica da je tokom prethodnih pet godina mnogo toga pokrenuto i Prijepolje deluje daleko „optimističnije“. No, bez industrije i kapitalnih ulaganja u privredne grane koje bi omogućile zapošljavanje armije nezaposlenih, kvalifikovanih ljudi, posebno mladih, teško će biti postignute rezultata uzdignuti iznad skromne ocene „zadovoljavajuće“.

Prijepolje je i dalje jedna od najnerazvijenijih opština, sa velikom migracijom i ima status devastirane opštine. Živimo pod senkom onog tužnog mota:“Napolju gladac, unutra jadac“.

Indira Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4925993
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3531
3050
18322
18322
131342
4925993

Vaš IP: 18.207.254.88
2020-06-05 22:19