Друга седница Скупштине општине по хитном поступку: УЗ ОБЕЗБЕЂЕЊЕ УСВОЈЕН ЗАВРШНИ РАЧУН БУЏЕТА

  27 jun 2016

„Хитност“ је пролонгирана скоро цео дан, све док није стигло обезбеђење како би био удаљен грађанин који је инсистирао на одборничком мандату иако се предомислила одборница са листе Двери која је на конститутивној седници имала намеру да врати мандат.Може ли то све тако?

Дневни ред са само четири предложене тачке за другу седницу Скупштине општине Пријепоље, која је заказана у петак, 24.јуна по хитном поступку, уместо у 10, усвојен је тек у 17 сати, када је и почела расправа, после бројних пауза и немилих сцена које су обележиле овај скупштински дан, који је завршен тек у 21 сат.

Видно не задовољан одборник Б.Пушкић (Двери) одбијао је да прихвати било какво објашњење председнице Скупштине општине Стане Марковић која је на самом почетку захтевала да се грађанин који није затражио да присуствује седници, удаљи из сале како би заседање почело. Тај грађанин је кандидат за одборника са листе Двери, који је очекивао верификацију мандата пошто је одборница са ове листе Данка Цвијовић одмах пошто јој је верификован мандат, на прошлој седници поднела писану оставку. Међутим, између две седнице, како је објаснила председница Скупштине општине, утврђено је да оставка није дата на начин који предвиђа Закон о изборима, јер је одборница није усмено јавно саопштила, нити ју је валидну, односно уредно оверену, поднела између два заседања. Када је одборница позвана да поднесе писану оставку на начин како то предвиђа закон, она се предомислила и опозвала оставку, желећи да настави свој одборнички стаж. Међутим, Покрет Двери није прихватио објашњење, па је преостало је да се прибегне већ уобичајеној пракси у пријепољској Скупштини општине, уследиле су бројне паузе, док не стигне лиценцирано обезбеђење. Долазак обезбеђења значио је и излазак из сале грађанина, односно кандидата са листе Двери за одборника.

У обраћањима одборника нису изостале ни политичке конотације, вербална надмудривања, увредљива добацивања, подсећања на изборне резулатете, начин конституисања власти, подсећање на прошли сазив и „отимање“ одборница опозиције како би се „појачала“ већина, пребројавани су или су се самопребројавали Бошњаци. Било је и честитки и то „Србима на позицијама“ и извињења због недостатка честитки Бошњацима јер њих „нема на позицијама“. Представа за замишљену телевизијску публику почела је поново, у новом циклусу истог серијала, са нешто промењеним улогама већ знаних актера. Мало се ликовало, мало се ламентирало, било увређених, узбуђених, нервозних, алегоријама и сатири склоних, проценитеља осмеха од киселих, преко саркастичних до циничних.

ПРИМЕДБЕ И ОДБРАНА ЗАВРШНОГ РАЧУНА БУЏЕТА

Председник општине Драгољуб Зиндовић је указао да је већ истекао рок за усвајање завршног рачина буџета општине и да је због тога сазвана седница по хитном поступку, нагласивши да је предлагач ове одлуке претходна власт, да се садашња са тим сагласила али да има доста примедби. Зиндовић је апострофирао чудно третирање „суфицита“, имао примедбе на нереализацију предвиђених средства за капиталне инвестиције, што се понавља из године у годину. То би могло, нагласио је Зиндовић да определи надлежно министартво да смањи уступљена средства пријепољској општини јер јој очигледно нису неопходна, пошто не може да их утроши. Указао је на велике расходе за службена путовања и лоше планирање трошкова за рад Општинског већа. Није му најјаснија ни ставка везана за субвенције одређеним предузећима и по ком основу су их добијала. Истакао је да се и као одборник љутио због одлуке да се грејање повери Комуналном предузећу, да су субвенције огромне и да је из буџета издвојено чак 25 милиона динара за те намене, више него за Дом здравља. Извршење Дирекције за изградњу од само 57 одсто назвао је „катастрофалним“, као и чињеницу да је буџет остао без сталне резерве пошто су средства утрошена у кампањи, односно за санирање последица „мало снега“ због чега је уведена ванредна ситуација и утрошено 20 милиона динара. Тражио је објашњење како је и ко „спржио“ сталну и текућу буџетску резерву.

Е.Хашимбеговић (СДП) истакао је да је као председник општине у прошлом мандату задовољан што је извештај ревизије потврдио да је све рађено у складу са прописима и да је због тога поносан. Хашимбеговић је појаснио да су са извођачима склапани уговори за одређене инвестиције, да су средства увек била обезбеђена али да он, као налагодавац, није плаћао ништа што није завршено.

Л.Ћатовић (ДПС) сматра да је најважније да ли су средства наменски трошена јер народ прича разне приче. Питао је ко је и из којих средстава платио хеликоптер за кампању јер је он као опозициони одборник дигао руку за доделу средстава за систем наводњавања, а сада сумња да су паре отишле за прелетање хеликоптера и бацање летака, а не за наводњавање. Одборник С.Грбовић (СПС) имао је примедбе на високе износе за казне и изгубљење судске спорове општине јер кад се све сабере то досеже до цифре од невероватних 25 милиона динара. Е.Хоџић (СДП) је оценио да је Зиндовић политикантски у више наврата употребљавао квалификацију „катастрофа“, а ни у чему, по мишљењу Хоџића, нема катастрофе јер је иза претходне власти добар и предан рад.

Индира Хаџагић

(Oпширније у штампаном издању „Полимља“, 1.јула)

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Bajramske čestitke

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2020
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4888671
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1651
2962
4613
112342
123834
4888671

Vaš IP: 34.204.193.85
2020-05-26 14:37