Завршена двадесета седница Скупштине општине: „БУЏЕТ ЈЕ РЕАЛАН“

  25 decembar 2018

То је рекао председник општине Драгољуб Зиндовић представљајући општински буџет за 2019.годину који ће износити милијарду и 251 милион динара што је за 70 милиона више него 2018.  Опозиција сматра да је „неуравнотежен“. Основан Савет за међунационалне односе. Много полемика око квалификација Звонка Мандића који је одлуком већине именован за в.д. директора Музеја.

Као ни на претходних 19, ни на овом скупштинском заседању у уторак, 25.децембра, ни један предлог опозиције за допуну дневног реда није усвојен, па су одборници имали прилику да расправљају о 14 тачака дневног реда које је предложила председница Стана Марковић.

Донета је Одлука о формирању Савета за међунационалне односе. Ускоро ће јавност моћи да се увери у квалитет рада чланова јер ће баш овај савет давати сагласност на предлог имена улица у општини. Да ли се овај озбиљан и веома деликатан посао може урадити квалитетно за кратко време и то у кругу малог броја људи, политички јасно опредељених, веома је дискутабилно. На то су указали и неки одборници.

Расправа о предлогу Одлуке о буџету за 2019.годину овога пута је трајала како и доликује значају документа. Основне карактеристике апострофирао је председник општине Пријепље Драгољуб Зиндовић који је најпре подсетио да се често говорило за претходне буџете да су „ развојни и социјални“ а он је овај назвао једноставно „реалним“.

48415461 315971432364226 3911331900769173504 n

-Није у потпуности развојни јер не обухвата средства која ће ова општина добити за бројне инвестиције из других извора. Планиран је приход од милијарду и 251 милион динара што је за 70 милиона више него у овој години. Кад је реч о буџетској структури и даље најзначајнији приход чине трансферна средства, 427 милиона динара, док се од пореза на зараде очекује 305 милиона и пореза на имовину око 60 милиона динара. Из ове године преноси се 111 милиона динара неутрошених средстава, рекао је Зиндовић.

Планирано је да 315 милиона динара буде утрошено за саобраћајну инфраструктуру, 77 милиона за основно и 43 милиона за средње образовање, социјалну и дечју заштиту око 65 милиона, културу и образовање око 100 милиона динара. Зиндовић је објаснио да значајна средства планирана за капиталне инвестиције нису реализована у претходне две године због процедуре за извршење буџета, односно тендера јер постоје различите могућности за опструкцију због чега је изгубљено значајно време. Но, обећао је Зиндовић, то ће бити све надокнађено у 2019.години.

Опозиција је буџет оквалификовала као „политички“, „неуравнотежен“ и „нереалан“. Е. Хоџић (СДП) је нагласио да је планирано да се из буџета уложи нових 112 милона динара за пут Коловрат-Сељашница, подсећајући да је већ уложено 40 милиона, те је питао да ли је то неопхдно и да ли је рационално правити „ауто пут „ на подручју које има мање од 1000 становника, сматрајући да је било сасвим оптимално за наше услове да се уради пут сличан оном ка Залугу за који је уложено само 24 милиона динара. Такође је питао зашто није наведено за које ће се то пројекте издвојити 36 милиона динара јер је реч о београдским пројектантским кућама и да ли су то „футуристичка решења“ неких објеката који никад неће бити реализовани.

Члан Општинског већа З.Садовић је констатовао да сви хоће да направе своју улицу, свој водовод, своју канализацију, а кад се изађе у сусрет, исти траже још и још. Хоџићу је казао да није добро што лицитира са бројем људи јер је својевремено, кад је он био на власти, инвестирано у испоснице изнад кањона Милешевке 14 милиона динара, а у њима нико не живи. Оштру полемику водили су одборници из Ивања Д.Љујић (СПС) и О.Ћатић (СДП) шта се ради по Ивању, има ли пројеката, куда иду све оне силне површинске воде, ко је шта прокопавао и шта је са канализацијом и путем који никако нису у приоритетима. Е.Хашимбеговић (СДП) је питао зашто је планирано само 20 милиона динара за измиривање обавеза које проистичу из изгубљених судских спорова кад су у овој години ребалансом два пута повећавани буџетски износи који су премашили 90 милиона динара баш по овом основу.

Р.Ракоњац (Двери) је изнео став да се свакако залаже за улагање у сеоске путеве али да постоји реална могућност да млади одлазе у свет „барем без каљаве обуће јер ће путеви бити асфалтирани“ алудирајући на чињеницу да је миграција веома велика.

Председник општине Зиндовић је нагласио да ће у 2019.години бити много директних инвестиција за неке објекте мимо буџета оштине и да се он залаже за квалитетну, трајну и савремену изградњу сваког објекта као оставштину за будућност.

48416502 229043101350781 6100224574010425344 n

Неке комуналне одлуке су допуњене и измењене јер су поједини послови који су били у ингеренцији бивше Дирекције за изградњу сада прешли у ЈКП“Лим“. Да ли и паре, то ће бити питање за 2019.годину. Одборници су се сложили да је рад ЈКП“Лим“ значајно побољшан, али опозиција је искористила још једном прилику да подсети власт да баш ништа ни у овој години није учинила да реши проблем Стањевина и да Пријепоље коначно реши трајно питање депоније. Енис Мемишаховић, директор ЈКП“Лим“ је предочио финансијско стање предузећа, истичући смањење дугова, коректно обављање основних послова, улагања у побољшање водоснабдевања, куповину основних средстава за рад од сопствених прихода што се дуго није догодило. Такође је казао да је најбоље да одборници питају запослене како им је било и како је сада. Истакао је да свесно није желео да ради као претходници, односно да се купује земља испод пута и проширује простор за смеће у Стањевинама, већ је сматрао да ће овакав, реалан изглед сметлишта бити најбољи аларм за све, па и државу, да је крајње време да се реши ова пријепољска агонија.

Усвојен је и Програм рада Скупштине општине за наредну годину. Гласање је протекло без опозиције.

Индира Хаџагић

Полемика око избора Звонка Мандића за в.д.директора Музеја

АРХЕОЛОГ ИЛИ ОПАНЧАР

Много полемика изазвао је предлог да се за в.д.директора Музеја именује Звонко Мандић, музички уредник у Дому културе. Е.Хоџић(СДП) сматра да нема квалификације, нити компетенције за то место и да музичар нема баш много додирних тачака са Музејом који ужива највећи углед у бранши, те да није приложио ни програм рада, нити радну биографију, а у оскудним подацима остаје нејасно шта подразумева он и они што су га предложили („извукли ниоткуда“) под појмовима „формално“ (Виша кожарска школа) и професионално образовање (Мизичка академија). Реаговали су одборници СНС који су навели да они не „извлаче“ своје чланове, на шта је Хоџић приметио да није знао да је Мандић члан СНС јер зна да је био члан ДС која га је својевремено и запослила у Дом културе. З.Деспотовић (СРС) је подсетио на углед Музеја и да је награда за Музеј године 2012.поништена предлогом да кожарски инжењер буде директор, а Музичку академију је завршио 2014.године, те да су му препоруке организовање манифестација Дечурлијада и Бум фест. Пошто је испред предлагача Мандића представио Љ. Васојевић (ПУПС) истичући да га познаје јер су годинама заједно свирали и да је млад и полетан, Р.Ракоњац (ДВЕРИ)   истакао да је неозбиљно како је написана биографија и да неко ко има 55 година може можда бити подмладак али ПУПС-а. Д.Зиндовић је нагласио да је реч о именовању за вршиоца дужности и да ће се видети квалитет, а да у Музеју „нема ништа спектакуларно“ да се ради. Одборник Б.Бегановић (ДПС) сматра да нема потребе да се полемише ако је све по закону, наглашавајући да не зна да ли је за место директора Музеја потребно да неко буде археолог, али да је чуо да је Мандић „опанчар“.

И.Х.

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5096578
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
815
4064
815
54867
134040
5096578

Vaš IP: 34.239.167.74
2020-07-13 07:35