РЕБАЛАНС БУЏЕТА У СЕНЦИ РЕПЛИКА И ОПТУЖБИ

  19 novembar 2018

И други ребаланс буџета неопходан због пристиглих обавеза на основу изгубљених судских спорова што кошта општину предко 90 милиона динара. Приходи у буџету за девет месеци према плану, али расходи не прате приходе јер се не остварују инвестицони планови. Опозиција није добила одговор зашто је седница заказана по хитном поступку. Одборник Бегановић упутио мноштво оптужби на рачун појединих одборника и општинског руководства. На реплике потрошено више времена него на расправе за пет тачака дневног реда.

Због сазивања деветнаесте седнице Скупштине опшине у понедељак, 19.новембра, по хитном поступку, што искључује могућност да се предложи допуна дневног реда, опозициони одборници су тражили објашњење од председнице Стане Марковић сматрајући да ништа није било хитно од предложених пет тачака дневног реда. Нису изостале инсинуације и тврдње које су „захтевале“ оштре демантије, па је седница почела са опоменама које је председавајућа изрекла као меру, упозоравајући одборнике и већине и опозиције да ће стриктно примењивати Пословник, те да Скупштина општине није „портал“ на коме „можете причати и писати шта хоћете“. Потом је било речи о томе ко је поднео кривичне пријаве за клевету и ко је и да ли је изгубио спор на релацији члан Општинског већа-одборник. Није било на одмет „придодати“ и оно што се дешавало за говорницом у Народној скупштини Србије.

Председавајућа није давала „накнадна објашњења“ већ је саопштила да је Демократска партија Санџака доставила обавештење да је шеф одборничке групе ове партије одборник Рахим Ровчанин. На то је реаговао Б.Бегановић тврдећи да је то „фалсификат“ и да је он шеф ове одборничке групе. Но, то је био почетак.

Пошто је преброђена почетна „нервоза“ („Видим да сте нервозно ушли у седницу и молим вас да водите рачуна о комуникацији“, С.Марковић), одборници опозиције су имали примедбе на предлоге две одлуке које се односе на порез на имовину (Одлука о просечним ценама квадратног метра непокретности на основу којих је утврђена основица пореза на имовину за непокретности које се налазе у најопремљенијој зони за обвезнике који не воде пословне књиге и Одлука о коефицијентима за утврђивање пореза на имовину за непокретности истих обвезника). Сматрали су да се треба изаћи у сусрет привредницима те смањити обавезе. Далмир Козица, руководилац одељења пореске администрације је подсетио да се ове одлуке буквално „преписује“ и да се оптерећења, односно пореска задужења по овом основу не мењају од 2015.године када су управо привредницима смањене обавезе за 20 одсто и тако су повлашћени у односу на грађане.

Потом су одборници опозиције имали примедбе што је обједињена расправа о најважнијим тачкама, а оне се односе на остваривање буџета за девет месеци ове године и други ребаланс буџета јер немају довољно времена да прозборе о овако важним питањима која захтевају анализу.

iH so 2

Да анализу захтева чињеница да се расходи не остварују према плану, односно не прате приходе током девет месеци ове године сложио се и председник општине Драгољуб Зиндовић . Но, он разлог види у томе што законска регулатива везана за јавне набавке и тендере није најбоља јер долази до опструкција, пошто је рок жалбе свих 100 дана, односно практично се губи грађевинска сезона. Навео је да се приходи остварују у складу са планираним, односно 80 одсто на годишњем нивоу али расходи су знатно мањи. Други ребаланс, истакао је Зиндовић је неопходан због пристиглих обавеза које проистичу из изгубљених судских спорова. Потрошено је до сада 40 милиона динара, а ставка је увећана на 90 милиона како би се све исплатило и не би дошло до блокаде рачуна. Пристигле су за наплату и неке обавезе из 2015. и 2016.године, нерешени статус Дирекције за изградњу такође је стигао на наплату. Но, приходна ставка се ребалансом не мења већ је реч само о прерасподели средстава са ставки које неће бити извршене до краја године. Једна од оних везана је за пут Коловрат-Сељашница за шта је из буџета исплаћено до сада само 7 милиона динара. Значајна планирана средства преносе се у наредну годину.

Е.Хоџић (СДП) сматра да је вредност планираних радова на овој деоници 23милиона динара али да су изведени радови вишеструко премашили планирани износ, што је проблем јер закон дозвољава да вредност изведених радова у односу на план буде до 15 одсто већа, а да су накнадни радови на овом путу већи и за 100 посто. Истакао је да је највећи проблем што нема инвестиција, што нема средстава која стижу у општину са нивоа европских фондова јер нема пројеката. А нема их, сложио се са Зиндовићем, јер нема довољно стручних кадрова у Општинској управи што је озбиљан проблем.

Одборник Б.Бегановић је јавно упутио оптужбе да се на незаконит начин плаћа неким предузећима за радове које обављају и да је поднео кривичне пријаве, те да је „ребаланс подметнут“. Навео је и да је „рекетиран“ његов син од стране неких одборника, да неки нису платили радове које је фирма његовог сина „одрадила“. Реаговао је одборник В.Зиндовић (СНС) наводећи да је он лично тражио донацију и од те фирме као и од других за фудбалски турнир у Бродареву, те да никоме није претио, да то није „његов манир“ већ да Бегановић хоће да добије све послове у општини кад је реч о путевима. Председница Скупштине општине Стана Марковић је веома емотивно реаговала кад је споменут и „дуг“ њеног оца, подсећајући Бегановића да му је све плаћено, питајући га „какав је то човек“ када не спомиње како је њена покојна мајка кухала ручак и доносила његовим радницима. Бегановић је остао при тврдњи, уз сво поштовање, да „није све плаћено“, те да они стално говоре како „Лутка свашта прича“ али „ви свашта радите“. И члан Општинског већа М.Гачевић је тражио од Бегановића да „ не обмањује јавност“ и да за говорницом не наводи да је „чуо о нелегалним парама“ које се „преносе с рачуна на рачун“. Због мноштва реплика и неадекватних речи које су поједини одборници упућивали за говорницом једни другима председавјућа је изрекла мере опомене неколицини, а удаљила с говорнице одборника Бегановића.

О детаљима везаним за трошење буџета, (не)реализацију планираних капиталних инвестиција у овој години, веома мало се говорило јер се „потрошило време“.

Уколико буде спречен, директор Дома културе моћи ће да овласти особу да уместо њега потписује све што је неопходно. То садржи измена Статута ове установе на шта су реаговали одборници опозиције сматрајући да се тиме крше законски прописи који тако нешто не предвиђају, те ако је директор спречен да обавља своје обавезе, да се именује други, а не да се доносе незаконите одлуке . Такође је опозиција искористила да још једном проговори о бизарности именовања др Сеада Поровића за вршиоца дужности по пети пут, не оспоравајући да је реч о изузетним резултатима које је постигао од када је на челу Дома здравља.

Седница је завршена у преподневном радном дану.

Индира Хаџагић

АНТРФИЛЕ

ДА ЛИ ЈЕ УГРОЖЕНА ЈАВНА БЕЗБЕДНОСТ?

Неколицина одборника се осврнула на трагични догађај, односно недавну тучу на Мејдану у којој је тешко страдао млади фудбалер „Полимља“. Затражено да се о стању јавног реда и безбедности у граду разговара и на овом нивоу јер су учестали озбиљни преступи, некарактеристични за Пријепоље. Да ли је повећана стопа тешког криминала?

Председник општине Д.Зиндовић је затражио од одборника да не злоупотребљавају трагедије за говорницом, да својим примером, начином обраћања, међусобном комуникацијом лишеном клевета, увреда и бахатости шаљу поруку јавности   и утичу на понашање. Дао је подршку свакој иницијативи да се о овој озбиљној теми, која захтева озбиљан приступ разговара на свим нивоима, кроз округле столове, трибине и јавне расправе. Сматра да је брзо проналажење и привођење починилаца неких казнених дела охрабрујуће.

И.

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4913528
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1740
4117
5857
5857
131342
4913528

Vaš IP: 18.232.38.214
2020-06-02 14:13