За само три сата, јуче завршена осамнаеста седница Скупштине општине: МОЖЕ ДА СЕ ГРАДИ НОВО ПРИЈЕПОЉЕ

  27 septembar 2018

Усвојен План детаљне регулације за Шеховића Поље којим је овај део града дефинисан као мултифункционални простор. Ребаланс буџета и због великих новчаних износа који се исплаћују после изгубљених судских спорова у којима је тужена општина. Пси „тресу“ сваки буџет већ годинама. Нови Статут општине до априла следеће године. Коалиција, кажу, стабилна

Свега двадесет четири од четрдесет једног одборника остало је у сали за гласање после расправе о једанаест тачака дневног реда колико их је било на првом јесењем заседању Скупштине општине. Као и на претходних седамнаест седница, ни један предлог опозције да се допуни дневни ред, није усвојен.

Заменик председника општине С.Кијановић образложио је зашто је неопходна Одлука о покретању поступка за доношење новог Статута општине као најзначајнијег документа сваке локалне самоуправе. Наиме, као последица доношења великог броја нових закона, измењен је терминолошки али и суштински Закон о локалној самоуправи, тако да је неопходно донети и нови Статут, а међу значајнијим су нове ингеренције Општинског већа кад је реч о раду месних заједница, као и новине које се односе на број одборника и чланова извршне власти у локалним самоуправама. Ова процедура која захтева и јавну расправу требало би да буде окончана до априла наредне године.

Иако је рок за доношење био шест месеци, после четири године, колико је требало да се коначно заврши, јуче је усвојен План детаљне регулације за Шеховића Поље, којим је овај део града дефинисан као мултифункционални простор. Шта то конкретно значи, објаснио је Лазар Мандић, одговорни урбаниста ЈП“Урбанизам“ из Крагујевца коме је била поверена израда овог планског документа који је од прворазредног значаја за Пријепоље. Зашто? Јер су тек сада обезбеђени законски оквири који омогућавају издавање адекватних дозвола за градњу на овом простору. То значи да на ред долази уређење саобраћајница, изградња јавне гараже и паркинга, топлане на биомасу али и да се очекује уређење бициклистичких стаза, зелених површина, обалоутврде и шетнице крај Лима, односно изградња стамбених и пословних објеката.

-Овим документом постигли смо мирење конфликта у простору и зато је процедура трајала дуже, рекао је Мандић. А да је било врло озбиљног „конфликта“ дало се закључити и после дискусије одборника О.Ћатића (СДП) који је био лично заинтересован за градњу у овом делу града, добио је и дозволу, која, тврди садашња власт, није смела бити издата од стране службе Општинске управе јер није био донет План детаљне регулације. Планирајући градњу пре десет година, Ћатић је навео да је платио све дажбине уредно али да је на крају део његовог плаца „одузет“ за зелену површину, због чега ће он, како је најавио, поднети тужбени захтев да му се штета надокнади у висини од милион евра, што ће платити грађани ове општине.

Ih sept. SO Lazar Mandic

                            Лазар Мандић, одговорни урбаниста ЈП“Урбанизам“ из Крагујевца

С.Кијановић је изразио жаљење због острашћености одборника коме су повређени лични интереси али је навео да су битне предрадње и да дозвола коју је добио није била у складу са прописима, што је потврдило и надлежно министарство. Нагласио је да је за овај План детаљне регулације најважније да је директно спроводив и да ће бити спречене било какве субјективности запослених у службама Општинске управе.

Председник општине Драгољуб Зиндовић изразио је задовољство што ће усвајањем Плана детаљне регулације бити коначно омогућена изградња и инвестирање, те да политика није ни на који начин утицала на струку приликом његове израде. Позвао је све инвеститоре да приступе увиду у овај плански документ и инвестирају, јер су створени услови за изградњу „новог,модерног Пријепоља“.

И.Фазлић (СДА) је изразио уверење да је овај план заиста урађен без политичких притисака, да грађани неће бити оштећени, да ће им бити исплаћене накнаде за земљиште, истичући да смо „подобро закаснили са доношењем овог плана јер Пријепоље убрзано остаје без грађана и младих“. Но, ово би могао да буде и добар повод да се све то заустави кроз нова улагања.

З.Садовић (ДПС) сматра да су коначно овим планом скинуте кочнице са развојних амбиција јер се омогућава изградња саобраћајница и објеката од великог јавног интереса за све грађане Пријепоља.

Ih sept. So 2

                                                  Председник општине Драгољуб Зиндовић

Врло кратко трајала је расправа о остваривању прихода буџета у првих шест месеци, односно извршење буџета у односу на план, као и ребалансу буџета. Како је образложио председник општине Д.Зиндовић, ребаланс је био потребан јер се очекује и већи приход за око 50 милиона динара у односу на план за ову годину али и да су судске пресуде допринеле да се увећа расход везан за ставку која се односи на трошкове изгубљених спорова општине. Највећи проблем постали су огромни износи који се исплаћују на име „уједа паса“.Колико је то „у парама“? Па, са предвиђених 33, повећано је на 50 милиона динара! За пут Коловрат Сељашница ставка у буџету је значајно промењена ребалансом. Са око 51 милион на око 118 милиона динара.  Зиндовић је истакао да се очекује већа реализација расхода у наредном извештајном периоду, после дискусија опозиционих одборника који сматрају да се улагање у капиталне инвестиције не остварује ни приближно у односу на амбициозан план. Зиндовић тврди да ће реализација буџета до краја године бити ипак преко 90 одсто у односу на план. Иначе, за првих шест месеци приход буџета остварен је са 48одсто, односно укупно остварен приход је 543 милиона динара, док су расходи досегли свега 350 милиона динара.

Колико кошта ликвидација предузећа које је само неколико месеци пре покретања овог процеса основано као ЈП „Дирекција за изградњу“? Па, кошта преко 11 милиона динара иако предузеће никада није ни заживело јер није имало ни минимум услова за обим послова због којих је основано. Како и зашто је оснивано уопште и да ли је то била скупа последица коалицијског договарања, где је компромис изостао упркос рачуници, говорили су протеклих месеци на седницама одборници опозиције. Донета је Одлука о успостављању сарадње са градовима и општинама у сливу Дрине како би се стекли услови за потписивање протокола који омогућава и заједничко конкурисање за средства из бројних фондова.

Приходи су расли брже него трошкови током првих шест месеци пословања ЈКП“Лим“. Инвестира се око 40 милиона динара у водоснабдевање и средства су обезбеђена управо захваљујући врло интензивном залагњу општине. Већ је пословање без губитака добра основа за наду да ће се након враћања вишегодишњих дугова ово предузеће моћи похвалити да је уложило и своја средства у модернизацију рада. Барем се тако нада директор Енис Мемишаховић.

Досадашња директорица Библиотеке „Вук Караџић“ Садија Хоџић именована је и за наредни четворогодишњи период.

Индира Хаџагић

АНТРФИЛЕ

„КОАЛИЦИЈА ЈЕ СТАБИЛНА“

То је казао Зулкефил Садовић, председник ДПС, наглашавајући да ова странка не стоји иза иступа Бахрије Бегановића и да он има право да износи своје личне ставове.

Ово је уследило после захтева одборника Бегановића да се на дневни ред стави и начин избора надзорних органа који прате и примају изведене радове који се финансирају буџетским средствима. Бегановић упорно понавља да му се изведени радови не плаћују и да му општина дугује 12 милиона динара. Том приликом Бегановић је изрекао и низ врло оштрих квалификација усмерених према одборнику Самиру Тандиру (Странка правде и помирења), спомињући и „покретно тулбе“. Тандир је одбацио све инсинуације да он „не излази из општине“ и да утиче на све што се догађа, захтевајући од председавајуће С.Марковић да изрекне строже мере од опомене одборнику Бегановићу.

И.      

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4912399
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
611
4117
4728
4728
131342
4912399

Vaš IP: 34.204.168.209
2020-06-02 04:53