ЗАВРШЕНО 17. СКУПШТИНСКО ЗАСЕДАЊЕ: НЕ СЕКИРАЈТЕ СЕ, ПОТРОШИЋЕМО МИ ПАРЕ!

  30 jun 2018

Ово је на седници СО поручио одборник Бахрија Бегановић опозицији која је, дискутујући о завршном рачуну буџета општине Пријепоље за 2017. годину, изразила забринутост због огромног суфицита на буџетским ставкама.

Реч је о средствима у износу од 99,940.000,00 динара која нису утрошена у прошлој већ су пренета у текућу годину. То су одборници опозиције окарактерисали као недопустиво јер средства нису искоришћена за добробит грађана. А грађани, рекао је одборник Есад Хоџић, очекују бољи живот, очекују напредак у свим областима. Одборник Борко Пушкић је навео да се суфицит не може остваривати на штету интереса грађана док је Изудин Шантић закључио да се ради о нереално испланираним средствима.

Председник општине Драгољуб Зиндовић, је међутим, веома детаљно образложио како је дошло до разлике између остварених прихода и расхода у прошлој години, наводећи низ околности које доводе до овакве буџетске слике.

„Иако знамо да инвестиција неће бити реализована у једној буџетској години ми морамо унапред пружити гаранције да смо обезбедили средства на тој позицији.Тако се ствара та нереална слика, рекао је председник Зиндовић, наводећи и друге разлоге који настају због компликоване процедуре јавних набавки и жалби, због којих у буџетској години није могуће завршити уговорену инвестицију:

„Док траје жалбени поступак не могу да се доносе одлуке и решења а рок за одговор надлежних институција траје и до сто дана. Знате шта значи сто дана за једну буџетску годину, за једну грађевинску сезону?“

Он је такође навео да постоји тенденција да се иста ствар догоди и у текућој години јер планирана средства на неким позицијама која се односе на капиталне инвестиције дефинитивно неће моћи да буду искоришћена а због непотпуне пројектне и планске документације још увек нису расписани тендери.

„Углавном, ми имамо сагласност суфинансијера да ће сви пројекти бити до краја исфинансирани, што је важно“. У завршној речи по овој тачки он је констатовао :„Све што се почне заврши се! Општина није компанија да банкротира“.

Као изузетно позитивну страну рада општинских власти навео је бројне уштеде које су остварили сви општински органи Скупштина, Општинско веће, Општинска управа и он као председник, кроз смањене трошкове путовања, дневнице и планирана запошљавања у Општинском већу која се нису догодила јер су се изнашли начини да се посао расподели у оквиру већ постојећег кадра.

so 1

Друга тачка дневног реда, разматрање Предлога одлуке о доделама награде општине Пријепоље, захвалница и новчаних награда, није одузела много времена за дискусију, уз опаске опозиције да се више папира потрошило на правну форму него на суштину, то јест на опис разлога и заслуга због којих појединци или установе завређује општинска признања.

ЕВРОСКЕПТИЦИ

Замерке опозиције ,Двери, која се декларисала као евроскептик, су се односиле и на разматрање следеће тачке, Предлога Антикорупцијског плана општине Пријепоље који је донет, како су истакли под притиском Европске уније а не због насушне потребе.

У име предлагача, Станко Кијанивић, заменик предсеника општине је сугерисао одборницима, посебно „евроскептицима“, да прихвате Антикорупцијски план истичући да би опозиције баш требало да гласа против корупције која је највећа пошаст нашег друштва. Одборник Томашевић је рекао да нама не треба никакав папир који је само привид да нешто радимо против криминала и корупције већ акција, низ системских закона који ће натерати полицију, тужилаштва и правосуђе да коначно почну да раде свој посао.

Анализа пословања ЈКП „Лим“ изазвала је веома велику пажњу одборника и позиције и опозиције. Енес Мемишаховић, директор Комуналног предузећа је подвукао да је 2017. година била тешка и преломна за ово предузеће. Од 2012. године потраживања су стално расла, дуговања су се гомилала, обавезе према добављачима...Истакао је да је предузеће дошло у ситуацију да више није могло да сервисира обавезе чак ни у условима стопроцентне наплате својих услуга.

„Једва смо успели да одржимо континуитет пословања. Имали смо тешку зиму са незабележеним ниским температурама што се рефлектовало кроз трошкове које више нисмо могли да затворимо. Захваљујући општини решили смо се два кредита која су подизана због ликвидности предузећа и тек крајем прошле године успели смо да станемо на ноге, да имамо прилив средстава и да можемо да сервисирамо зараде, добављаче и враћамо део дуговања која су сада сведена са 100 на 35 милиона динара, рекао је Мемишаховић нагласивши да за инвестиције још нема услова. Он је такође навео да се предузеће спрема за ремонт котларница на мазут како би спремно дочекали грејну сезону.

Уз све проблеме ЈКП „Лим“ је успело да заврши водовод за Луке, пусти воду у Бродареву која од јуна прошле године има све исправне узорке пијаће воде, истакао је Мемишаховић. Он је додао да је на помолу и решавање проблема смештаја возног парка у просторима старе Ливнице јер је компанија МДГ, где су возила била гаражирана, ушла у пројекат изградње новог објекта.

Одборници позиције имали су само речи хвале за напоре Мемишаховића да као нови директор уведе ред у ЈКП „Лим“ које је, по речима члана Општинског већа, Милана Гачевића класичан пример, како би неко, ко није знао да руководи, упропастио предузеће.

„Предузеће је било без водоинсталатера, није имао код да метла, да износи смеће, док су канцеларије биле пуне партијски запослених радника. Треба да му се захвалимо што је томе стао на крај“.

Председник Зиндовић је такође честитао Мемишаховићу што је одмах схватио улогу и значај овог предузећа и обећао да ће увек помоћи у напорима да рад комуналаца постане одржив јер су комунална питања најважнија за општину. Он је поздравио и одлуку Владе да се укључи у проблема одлагања смећа кроз трансфер станицу у Новој Вароши и депонију Дубоко јер је то велики корак у решавању овог проблема.

Без велике дискусије разматрани су Извештаји о раду локалне самоуправе и Општинског већа уз закључак да је Општинска управа радила добро с обзиром на услове, квалификациону и старосну структуру запослених, мањак стручних радника настао одласком у пензију 12 старих „општинара“ и немогућност запошљавања нових кадрова. Основано је и ново одељење за инвестиције које је требало организовати, обезбедити услове за попис нелегалних објеката и издавати решења о легализацији. Посла је било много и требало је уложити велике напоре у организацију рада свих служби у сложеним условима реализовања велике инвестиције реконструкције зграде општине.

НАЗИВИ УЛИЦА ПОНОВО АКТУЕЛНИ

Станко Кијановић је у оквиру ове тачке рекао да Општинску управу чека велики посао на давању назива улицама у Пријепољу. Наиме, он је упознао одборнике да Републички геодетски завод нема регистар пописа улица у урбаним и субурбаним срединама градова и да ће Министарство локалне самоуправе релативно брзо ово захтевати од локалних самоуправа. Оне ће у кратком року од 15 дана морати да предложе називе свих улица и упозорио представнике партија да припреме персонална решења за чланове Комисије која ће се бавити овим послом. Предложио је такође, да се не баве променом назива постојећих улица већ да се базирају само на именовање нових и оних које немају име. У светлу проблема који су настајали сваки пут када би се начело питање назива улица Кијановић је подсетио да имамо дивне топониме и да се не би требало бавити темама заслужних појединаца или националног наслеђа, што је увек био камен спотицања.

so 3

На овом скупштинском заседању усвојен је и Извештај о раду Општинског већа. Истакнуто је да су сви чланови већа, након периода прилагођавања, радили као тим, да није било прегласавања ни око једног питања и да је пред њима лакши део посла с обзиром да углавном сви имају ресоре који су у складу са њиховим афинитетима и стручним квалификацијама. Председник Зиндовић је рекао да је задовољан радом већника и њиховим залагањем али да увек може боље, док је Мирјана Бојовић навела да су чланови већа донели доста правилника и одлука које су биле од интереса за грађане и да су допринеле да се поједине области унапреде.

Предлог одборника Томашевића да се не разматра Извештај о раду за 2017. и програм трада за 2018. годину ТО регије Западна Србија јер седници не присуствује директор Мирослав Рађен, није усвојен. Уз констатацију да је ова туристичка организација подржала и промовисала Пријепоље на свакој манифестацији ван општине и допринела афирмисању наших туристичких потенцијала, усвојени су и Извештај и Програм рада.

Без дискусије је усвојен Предлог решења о именовању чланова УО Предшколске установе „Миша Цвијовић“ а одборничка већина усвојила је и Предлог решења о именовању Руководства и чланова Комисије за спровођење избора за чланове савета месних заједница.

Одборници су на скупштини добили одговоре на питања која су се односила углавном на рокове за завршетак неких инвестиција као што су мост у Шарампову, асфалтирање и насипање улица у селима, питање расвете у Гробницама, повезивање Ивањског моста са саобраћајницама који се прилично девастира због застоја“шарамповске „ инвестиције. Одговори на питања када ће почети са радом ватрогасни дом у Бродареву, да ли се о томе разговара, има ли таквих иницијатива, била су предмет интересовања одборника Есада Хоџића, док је Изудина Шантића занимало зашто се стало са просторном и планском документацијом и детаљном регулацијом корита реке Милешевке, са детаљним планом регулације Шеховића Поља и Брезоваче. Проблем напона и струје мучи привреднике па је Осман Ћатић желео одговор на питање реконструкције трафостанице у Вуницкој. Одговорено му је да и други делови општине имају сличан проблем али да ће ускоро Пријепоље прећи на други вид енергије, преко топлане, чиме ће се растеретити електрична мрежа.

МЦ.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

avgust 2020
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5261383
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
394
3358
16082
58216
161456
5261383

Vaš IP: 18.207.108.191
2020-08-15 03:22