ИНТЕРВЈУ „ПОЛИМЉА“ - ДРАГОЉУБ ЗИНДОВИЋ, председник општине Пријепоље: ИНВЕСТИЦИЈE ДИНАМИЧНО И ИНТЕНЗИВНО

  18 jun 2018

Обезбеђено преко 100 милиона динара из европских фондова. Велика средства Канцеларије за јавна улагања. Мост у Шарампову мора бити квалитетно урађен као трајно и одрживо решење. У плану затворени базен и купалиште. Ускоро усвајање Детаљаног плана регулације за Шеховића Поље што отвара могућност изградње топлане на биомасу и јавне гараже. Још о: спорту, малинарима, мини хидроцентралама, депонији, јавној гаражи, пројектима

Могло би се рећи да је Пријепоље једно велико градилиште и то је оно што је наговестио председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић у нашем разговору пре годину дана. Од почетка ове године нема проблема кад је реч о остварењу буџетских приходаа, тим пре што се наша општина ослања, пре свега, на трансферна средства. Извршење расхода зависи од реализације пројеката, а за сада се измирују редовно обавезе корисницима. Зато смо разговор и почели са реализацијом пројеката.

-До сада смо у овој години обезбедили преко 100 милиона динара донаторских средстава за реализацију пројеката. Само водовод у Лукама коштао је преко 20 милиона динара. То су све средства европских фондова.

Да кренемо редом и „обиђемо градилишта“.

-Санација општинске зграде је у току, расписујемо нови тендер за реконструкцију првог и другог спрата. Очекујемо добијање сагласности због примене нових прописа који уместо стиропора предвиђеју као изолациони материјал камену вуну. Укупна вредност досадашњих радова је 20 милиона динара, а санација спратова и изградња балкона око 15 милиона динара. Ова средства су предвиђена буџетом али реално је да конкуришемо и код донатора.

Мост у Шарампову ће очигледно захтевати више од првобитно планиране санације?

-За мост у Шарампову је обезбеђено 68 милиона динара од Канцеларије за јавна улагања али је санација постала сложенија јер се дошло до сазнања да су оштећења моста много већа, него што је пројектант могао да предпостави и сада више института и пројектантских кућа ради истраживања како би се дошло до најповољнијег решења. Наравно да ће то доста поскупети инвестицију али ће Канцеларија издвојити и додатна средства. Постало је очигледно да није испоштован пројекат кад је мост рађен 1947.године, направљени су тада пропусти што је узроковало озбиљна оштећења за протеклих седам деценија. Установљене су огромне рупе у бетону, што се видело тек кад су почели радови. То су „празна гнезда“, арматура је пала и мост нема носивост.Ми као инвеститори нисмо хтели да „закрпимо“ и ставимо лепу ограду, већ да оставимо капитални објекат за генерације иза нас. Грађани морају имати стрпљења јер сви желимо да добијемо трајно и одрживо решење.

Како напредују радови на путу Коловрат-Сељашница, што је још једна велика инвестиција?

-Тренутно се прави пресек изведених радова због комплетирања пројектне документације. Овај пут финансира Министарство за привреду и процењена вредност радова била јер око 50 милиона, али мислим да ће износити око 40 милиона динара. Тендер за другу фазу радова од Жунића Потока до Сланог Блата расписаће Министарство за привреду до крај јуна, чека се извођачки пројекат, а очекивана вредност је око 80 милиона динара.

Рекосмо да су у току бројни радови. У плану је реализација још неколико веома важних пројеката велике вредности. Молим Вас, да приближимо јавности о чему је све реч.

-Из средстава која само обезбедили преко Канцеларије за јавна улагања ради се санација постројења за пречишћавање воде на Сељашници, а вредност је 20 милиона динара. У току су и радови вредни 10 милиона динара на цевоводу до резервоара на Јездовића Коси. Предали смо пројекат за изградњу спортске сале и реконструкцију зграде школе у Ивању. Такође се очекује санација школе „Владимир Перић Валтер“ и изградња затвореног базена, а у току су разговори са пројектантима који трагају за најбољом локацијом. За очекивати је да радови почну на јесен,а њихова вредност је веома велика, око 250 милиона динара.

Били сте на неколико важних студијских путовања у Аустрији и Немачкој. Реч је о искуствима везаним за енергетску ефикасност и искориштеност енергетских потенцијала. Конкретније?

-Министарство финансија и шпанска компанија „Ептиса“ организовали су посету Аустрији како би сагледали ефикасно искориштене хидропотенцијале за шта је пример област Тирола, где је велики број мини хидроцентрала, тако да је искориштеност капацитета око 70 одсто. Ова компанија ради и катастар мини хидроцентарала за целу Србију, тако и за Пријепоље, па ћемо сазнати и стварне могућности наших водотокова. У Немачкој смо обишли постројења везана за искориштавање биомасе. Наиме, Канцеларија за јавна улагања организовала је ову посету у сарадњи са немачком развојном банком која је одобрила кредитна средства за шест општина у Србији, међу којима је и Пријепоље, намењена за изградњу топлана на биомасу. Већ смо директор ЈКП“Лим“ Енис Мемишаховић и ја били у неколико сличних посета и општина Пријепоље треба да усвоји планска документа , а онда, уз помоћ Владе, биће одабрани пројектанти и извођачи радова. Ја се, заиста, надам да ћемо кренути у реализацију пројекта током овог мандата.

Да ли има икаквог помака кад је реч о депонији, односно решавању питања сметлишта у Стањевинама? Средства која је обезбедила Влада Словенија за трансфер станицу, а реч је о 800.000 евра, морају се искористити до краја године.

-И општина Пријепоље, на жалост, дели судбину многих општина у Србији. Не можемо сами решити овај проблем, тражимо помоћ, па смо прво разговарали у Министарству за пољопривреду, а онда је отворено ново Министарство за заштиту животнт средине, па смо покренули нови циклус разговора. Трагамо за решењем, разговарали смо и са једном компанијом која нуди да сакупља отпад и да реши одлагање. Они би рециклирали и отпад на постојећој депонији, имају машине за прераду, тако да би све било сабијено у брикете. Очекујемо да стигну њихови представници како би то презентовали, пошто су то нова решења, а компанија је већ присутна у неким општинама у Србији у којима прикупљају и возе смеће али не управљају депонијом. Што се тиче трансфер станице, за сада немамо обезбеђену дозволу али Словенци не одустају, тако да су и они у контакту и разговорима са ресорним органима државе.

После блокаде магистрале због депоније, имали смо и блокаду магистрале због незадовољства малинара. Шта ту општина може да уради јер су њене ингеренције веома ограничене у оба случаја?

-До сада су ти протести били карактеристични за Пожегу и Ариље али су стигли и до нас. Основни разлог за протесте је увек ниска откупна цена. Но, оно што је у надлежности локалних самоуправа, општина Пријепоље ради већ целу деценију. Дакле, субвенционира поделу садница, набавку пољопривредне механизације, даје подршку отварању откупних капацитета. На откупну цену малина ми не можемо да утичемо. Зато оно што такви протести праве општини јесте отежано функционисање свих виталних области у шта смо се уверили. На сву срећу није било већих инцидената.

Осим малинарства, згодно би било „скенирати“ и генералну слику пољопривреде у општини иако се она значајније не мења али да ли би могла?

-Стање није задовољавајуће с обзиром на терен, удаљеност од тржишта, уситњеност поседа, старосну структуру, неразвијену инфраструктуру. Не можемо рачунати на масовно бављење пољопривредом али велики број људи јесте ангажован у овој грани и ми у буџету опредељујемо око 40 милиона динара за подрушку развоју пољопривреде. То се пласира кроз субвенције за набавку сточног фонда, организовање изложбених сајмова и то се све односи на узнапређење ове гране. Од 2011. године није било конкретне подршке , а ми смо од прошле године поново кренули са поделом приплодних јуница и за то су обезбеђена значајна средства.

Афере су у други план потиснуле спорске резултате овдашњих клубова. Како гледате на то стање?

-Општина обезбеђује средства за подршку развоју спорта, а пласирају се, преко стручних комисија, клубовима за редовне активности, а део се опредељује кроз посебне програме који имају значај за популаризацију спорта. Ове године велики број спортских клубова је конкурисао за средства , одобрена су 23 програма. Закон је одредио критеријуме за рангирање спортских колектива који се узимају у обзир приликом доделе средстава. На жалост, морамо констатовати да у спорту у Пријепољу има много неспортског понашања. Многи мешају спорт, бизнис и политику у оквиру својих спортских колектива.

Шта је у плану до краја године?

-Очекујемо да компанија МДГ уз подршку владиних програма прошири своје капацитете за нових 200 радних места. Компанија „Металфер“ почела је истраживачке радове на Чадињу и надамо се да ће и она допринети повећању броја запослених кад почне експлоатација руде. Ово је до сада најозбиљнија прича и доста се одмакло. Постигли смо добар уговор са конзорцијумом који ради на замени уличних светиљки лед расветом. Рокови су при крају, а уштеда у потрошњи електричне енергије је већ сада видљива и јако значајна иако посао још није сасвим готов. Инвестиција је реализована без учешћа општинских средстава, плаћаће се у наредних 36 месеци , а гаранција извођача је 7 година.

Како сте задовољни одвијањем Вашег другог мандата на месту председника општине Пријепоље?

-Јако је интензивно и динамично што се тиче инвестиција. Ја ипак мислим да увек може још успешније. Ако започето и уговорено успемо да у потпуности реализујемо до краја мандата бићу задовољан. То значи да компаније запосле још људи, завршимо мост у Шарампову и пут Коловрат-Сељашница, урадимо приступне путеве за нови мост у граду, санирамо споменуте школске објекте, изградимо базен. Остају нам и два кружна тока везана за пут Коловрат-Сељашница. Но, недостају нам пројекти и то се више не сме дешавати. Морамо учинити све да спремимо пројекте са грађевинским дозволама за наредни мандат. Ми имамо обезбеђена средства за мостове у Точилову, Косатици, Забрдњим Тоцима, за санацију клизишта у Хисарџику и Душманићима али већ други пут расписујемо тендер за пројекте. Велико улагање је и Србијавода. Урадили су обалоутврду Сељашнице, раде Милешевку, почињу радови и на санацији потока бујичара. Планира се уређење ушћа Милешевке и изградња купалишта. У току су разговори са стечајним управником „Ливнице“ око уступања неких објеката за потребе ЈКП“Лим“. Ускоро ће бити усвојен Детаљни регулациони план за Шеховића Поље и отвара се могућност изградње новог дела града, односно пре свега топлане на биомасу и јавне гараже.

Каква је сарадња коалиционих партнера?

-Односи су коректни. Функционишемо партнерски и у извршној власти и у оквиру скупштинског сазива. Нема прегласавања и увек обезбеђујемо стабилну скупштинску већину.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4923848
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1386
3050
16177
16177
131342
4923848

Vaš IP: 34.238.190.122
2020-06-05 02:35