Завршена петнаеста седница Скупштине општине Пријепоље: КО ТО ТАМО МАНИПУЛИШЕ

  15 mart 2018

На првом овогодишњем заседању донета значајна Одлука о изради Плана детаљне регулације корита Милешевке и дела заштићене околине манастира Милешево. Одлуке о кућном реду и минималним надокнадама за одржавање стамбено-пословних зграда коначно ће уредити ову област после вишедеценијског хаоса. Усвојени програми рада за ову годину ЈКП“Лим“ и установа које се финансирају из буџета

Прво заседање Скупштине опшине Пријепоље у овој години у среду , 14.марта, почело је са нешто више нервозе и повишених тонова кад су одборници опозиције предлагaли допуну дневног реда. Председница С. Марковић чак је изрекла и две опомене пошто је сматрала да је недопустиво да се користе непримерене квалификације које инсинуирају криминалне радње, одосно када се не поштије предвиђено време за образложење допуне. Председник општине Д.Зиндовић је оценио да допуне дневног реда опозицији не ретко служе за манипулације, да би потом неки од одборника опозиције изрекли да се управо на њихова излагања смеју одборници коалицоне већине за које они тврде да манипулишу средствима из буџета. Чак се чуло и добацивање код утврђивања броја присутних:“Колико има манипулатора овде“. Ваљада је схваћено као шала.

Коалициона већина ни овога пута није подржала ни један предлог опозиције, те је усвојен дневи ред са 16 тачака који је за заседање предложила председница Марковић. Предлог нове Одлуке о Општинском правобранилаштву усаглашен је са важећим одредбама више закона и како је то образложио заменик председника општине С.Кијановић, одлука омогућава да правобранилац има и заменика, неопходно је да ова област буде добро дефинисана и због чињенице да многа физичка и правна лица туже општину и да је велики одлив буџетских средстава. Остала је дилема да ли је у складу са законом да општински правобранилац треба да има најмање 10 година искуства или је довољно и 5 година, како то сада каже општинска одлука. Одборница А.Пејовић(СНС) указала је на одређене непрецизности припремљене одлуке, а опозиција је накнадно тврдила да је одлука већ усклађена са законским актима 2014.године, те да је требало рећи да је ово измена те одлуке или нова одлука која се доноси.

Поздрављено је доношење одлука о кућном реду и утврђивању минималне надокнаде за текуће инвестиционо одржавање зграда и накнаде за рад принудног управника у стамбено пословним зградама у општини. Сложили су се одборници да је било крајње време да се ова област уреди, да се заустави пропадање објеката јер је већина згада изграђена пре 30 година. Станари зграда углавном су се оглушили о прописане рокове за избор управника зграде, па је комунална инспекција наложила да се то што хитније спроведе.

Оно што је такође подржано без резерве је израда Плана детаљне регулације корита Милешевке и дела заштићене околине манастира Милешве. Наиме, како је то детаљније предочено, следеће године   је 8 векова манастира Милешево, па су представници из Пријепоља били у Влади Србије где је формиран технички одбор за обележавање овог значајног датума. Јавна предузећа Путеви Србије и Србијаводе већ убрзано припремају пројекте како би се урадила обалоутврда на реци од Болнице до Милешеве, што укључује и култивисање пута, пешачке стазе и тако даље. Но, да би се реализовала инвестиција потребно је да општина обезбеди адекватну пратећу грађевинску документацију којој претходи План детаљне регулације за овај део општине, што даје шансу да се коначно доведе у ред, с обзиром на мноштво нелегално подигнутих кућа, па и целих насеља, а дуж пута до Милешеве, како то сликовито примети неко од одборника, сада је право ругло, ништа мање застиђе од Стањевина.

Како то законски прописи налажу, биће ангажован ревизор за екстерну ревизију завршног рачуна буџета општине .

ПЛАНОВИ ЗА 2018.ГОДИНУ

Одборници су размотрили извештај о раду ЈКП „Лим“ у последњем кварталу 2017. године и предложени програм рада са финансијским планом за ову годину. Чуле су се озбиљне похвале за рад директора Ениса Мемишаховића, пошто је истакнута чињеница да је 100 милиона динара губитка који је наследио, смањио за половину, да су предвиђене веома озбиљне инвестиције у овој години у водоснабдевање, пре свега улагање у постројење у Сељашници. Он је најавио прави инвестициони „бум“ у овој значајној области. Наплата је значајно повећана, проблеме ,како је истакао Мемишаховић, ствара грејање јер оно и даље доноси губитке и тренутно они су око 40 милиона динара, упркос чињеници да се за годину дана смањио дуг и кредитно задужење. Он је још додао да је неопходно регулисати и питање канализације јер је ту стање хаотично због неадекватне секундарне мреже и прикључака домаћинстава. Одборници опозиције су више пута наглашавали да је ЈКП“Лим“ требало да добије посао везан за радове на другој фази водовода у Лукама јер је та инвестиција вредна 22 милиона динара и донела би приход овом јавном предузећу. Но, како је то истакао и председник општине Зиндовић и директор предузећа Мемишаховић, посао није могао да се добије јер је ЈКП“Лим“ партнер у пројекту, донатор је тај који одређује правила и стриктно захтева поштовање сваког детаља, а то су Прогрес и Европска унија. Одборник Б.Бегановић (ДПС) је инсистирао да општинска власт има слуха и да послове даје локалним предузећима, односно да омогући и да ово јавно предузеће зарађује што више само, како се не би губици санирали из буџета. Такође је нагласио да је неопходно да се на време распишу тендери како се не би дошло, као прошле године, у шкрипац са роковима јер то отежава извођење радова и квалитет јер се асфалтирало у зиму.

ih so mart 2

Програми рада и финансијски планови за 2018.годину установа које се финансирају из буџета нису донели много коментара јер су одборници (и ако су коментарисали) више оцењивали претходни рад, него анализирали шта ће ове установе понудити у 2018.години и да ли ту има ичег новог или се само одржава „стазус кво“ који траје годинама. Редом: Музеј је добио комплименте за рад, очекује се избор директора крајем године, спомињана је Мусала, Музеј на Јабуци који би требало отворити; Туристичка организација је најавила отварање сувенирнице, директор Н. Свичевић је поменуо „нонсенс“, односно да је већ опредељена средства од 2,5 милиона динара Министарство за туризам „повукло“ баш кад су почели радови али то није осујетило намеру. Шта се све може подвести под туристичку манифестацију остало је отворено питање. На пример: да ли Туристичка организација треба да финансира бајрамске вечери и пливање за крст часни? Одборник Р.Ракоњац (Двери) примети да се у свету туристичке организације финансирају искључиво кроз приход од боравишних такси, а ми немамо ни евиденцију туриста, нити боравка, па као да у целој земљи ове организације служе за запошљавање политичких кадрова при подели „плена“ након избора.

Иако су на почетку седнице одборници опозиције (СДП) предлагали да се у дневни ред уврсти информација о подели пакетића и још неким радњама у Центру за социјални рад за које су изнели сумње да су у складу са законским прописима, ни једна реч није упућена, нити је анализиран програм рада ове установе који је предложен за ову годину. Ни један одборник није рекао ни реч ни о плану рада Библиотеке „Вук Караџић“, Црвеног крста, Локалног центра за подршку малим и средњим предузећима. Споменути су тек проблеми Дома културе у домену грађевинске и употребне дозволе, о чему су ( да подсети извештач) били обавештени редовно сви сазиви Скупштине општине Пријепоље од средине деведесетих година прошлог века, као и да Дом прокишњава, да се подрум пуни подземним водама... Али најсликовитије то сажме одборник Д.Попадић:“ Директор је омогућио да се стање доведе ако не у нормалу, а оно барем у хоризонталу“. Директор Р.Коругић је обавестио јавност да је најмонументалнији објекат у општини уписан коначно у катастар. Изграђен је 1979.године.

Највише комплимената за рад и од одборника опозиције и коалиционе већине упућено је в.д.директору Дома здрваља С. Поровићу јер су помаци видљиви и очекује се да се тако настави.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4927153
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1021
3670
19482
19482
131342
4927153

Vaš IP: 3.231.226.13
2020-06-06 09:43