Одборничка питања и одговори: ЈА ТЕ ПИТАМ, А ТИ КАЖИ

  05 mart 2018

Релативно велики број одговора достављен је на одборничка питања што указује на експедитивност у прослеђивању питања надлежним установама, институцијама и предузећима. Oдговоре најбрже достављају надлежне службе Општинске управе али и ЈКП“Лим“. На бројна питања одговарало се на самој седници. Колико одборничка питања задиру у стварне проблеме ове општине и колико су у дослуху са питањима која би грађани поставили да су у прилици?

Одборничка питања свако би требало да буду један од индикатора за транспарентност рада установа, институција, служби и јавних предузећа, односно свих одговорних у власти и на руководећим местима јер је Скупштина општине место где се доносе одлуке, а закључци су обавезујући. Начин да се оцени и процени рад јесу управо добро постављена одборничка питања и обавезност да се на њих одговори. Тако се може доћи и до јасније слике о спровођењу закона и одлука и квалитету рада свих у једној локалној самоуправи али и шире. Били смо сведоци претходних година да су одборничка питања махом остајала без одговора или без потпуног одговора. Као разлог истицан је недостатак механизма да се предузећа и установе „приволе“ да одговоре на прослеђена одборничка питања. Не ретко је реч о темама о којима се не радо прича у јавности, али није ретко и да су то питања на која је дати одговор део пристојности али и обавеза која пристиче из датог положаја и дефиниције одређених институција и установа, односно јавних предузећа или служби које су за рад одговорне грађанима, односно оснивачима и које се финансирају било из општинског или државног буџета.

Одборници овог сазива Скупштине општине Пријепоље почев већ од треће седнице, постављали су велике број одборничких питања. Мимо очекивања, чинили су то готово подједнако и одборници коалиционе већине и одборници опозиције. Оно што у нашој анализи можемо одмах констатовати је да је на бројна питања понуђен одговор током саме седнице, дакле непосредно пошто су питања пред јавношћу постављена. Ефикасно.

Једно од одборничких питања које је више пута постављано (Б.Бегановић, Љ.Васојевић) везано је за сада већ чувену „рупу“ у Шеховића Пољу преко пута Спортске дворане. Бројна питања су тражила одговор-зашто то стоји тако, да ли ће се и када градити планирани стамбено-пословни објекат. Одговор је углавном био јасан: у току је израда Плана детаљне регулације за Шеховића Поље. Одобрење је, каже се у одговору надлежне службе Општинске управе, издато пре ступања на снагу Плана генералне регулацаије за Пријепоље и Бродарево. При извођењу радова „наишло се на високонапонска електрична кабла и трасу топловода, па је инвеститор поднео захтев за измену решења. Како пре доношења Плана генералне регулације није било дозвољено издавање локацијских и грађевинских дозвола у обухвату плана, то је орган одбио захтев, а решење је потврдило Министарство за грађевинарство“. Да ли су плаћене општини све потребне дажбине кад је реч о овом објекту, како је још стајало у одборничком питању, не зна се јер нема у одговору који је достављен.

На четвртој седници Скупштине општине постављено је чак осам одборничких питања. На један број одговорила је председница Стана Марковић јер су била из домена поштовања Пословника Скупштине општине. Наиме, одборници опозиције стално указују да чланови Општинског већа предуго говоре и да им се време за дискусију, односно уводна излагања али и за одговоре на одборничка питања током седнице не ограничава. Марковић је указала да према Пословнику нема временског ограничења за члановима Општинског већа, те да се они јављају да би давали појашњења која су неопходна током дискусија и за одлучивање. Само променом Пословника (који је донео претхдни сазтив) могло би се ограничити време које чланови Општинског већа „проводе за микрофоном“.

ГДЕ СУ СИМБОЛИ ОПШТИНЕ И КО ДУГУЈЕ ЗА ПОРЕЗ?

На петој седници Скупштине општине постављено је десетак одборничких питања. На већину је одговорено“на лицу места“. Наиме, одборница С. Ћосовић (СДП) питала је зашто се не примењује Одлука о симболима општине. Председник општине Д. Зиндовић је одмах одговорио да се Одлука о симболима делимично примењује, односно у мери у којој је то могуће. Видно истакнути симболи који треба да се налазе у званичним просторијама су „поручени, изабрана је комисија која је спровела поступак, избран је извођач и врло брзо ћемо добити израђене симболе и они ће бити на местима где по закону треба да се налазе“. Било је то у новембру 2016.године.

Наравно има и питања која превазилазе законске оквире и могућности да се на њих одговори. Једно од таквих питања је упутио одборник О.Ћатић: ко је највећи дужник пореза и да ли се неко бави тим проблемом да се тај порез наплати? Одељење локалне пореске администрације је експедитивно одговорило: Чланом 7 Закона о пореском поступку и пореској администрацији прописано је шта је службена тајна у пореском поступку. То је сваки документ, информација, податак или друга чињеница о пореском обвезнику до којих су службена лица и сва друга лица која учествују у пореском поступку дошла у пореском, прекршајном, пред истражном или судском поступку. Повреда службене тајне угрожава интерес пореских обвезника и јавни интерес Републике Србије који претежу над интересом за приступ информацијама које представљају службену тајну“.

Занимљив је био и захтев одборника да се достави диплома о завршеном Економском факултету директора Туристичке организације. Достављена је уредно, све са просечном оценом. Факултет је директор завршио у Крагујевцу 2009.године.

Одборник Б. Бегановић је питао да ли фирма „Тргошпед“ има грађевинску дозволу за постављање бетонске базе и постројења за просијавање и прање шљунка, те да ли фирма „Алфа транс“ поседује дозволу за постављање бетонске базе. Надлежна служба Општинске управе одговорила је експресно: оба предузећа имају одобрење. „Тргошпед“ од септембра 2008. а „Алфа транс“ од августа 2007.године.

На деветој седници Скупштине општине постављено је и питање шта је са изградњом трафостанице у Виницкој о којој је било доста говора и чак су била планирана извесна средства из општинског буџета како би се овај објекат изградио. Предсеник општине Д. Зиндовић је на седници рекао да општина нема у плану за 2017.годину изградњу трафостанице у Виницкој, а изнео је и лични став да није за то да општина издваја средства моћној компанији каква је Електропривреда. Планиран је, истина, скорман износ од 10 милиона динара као учешће или подршка тој инвестицији уколико се за њу определи Електропривреда Србије. А није. Као што није ни претходну деценију од када је откупљен плац баш за ову намену.

Једно одборничко питање захтева заиста озбиљнију анализу проблема. Односи се на број запослених раднику у Индустријској зони на Коловрату. Зна се да су плацеви уступљени веома повољно појединцима како би, сходно уговору, у одређеном року, запослили тачно предвиђен број радника. Планиран број запослених био је 152, а до сада запослено је само 68 радника.

Одборници су, кад је то било актуелно, постављали и питања везана за квалитет воде за пиће, цене грејања, поправке путних праваца. ЈКП“Лим“ је ревносно давало веома детаљне одговоре на постављена одборничка питања. Ипак, нека питања су била посебно деликатна, као она која се односе на стање у Спортском савезу. Иако је било неких одговора на ово питање, утисак је да би тек једна свеобухватна информација, која би била разматрана као тачка дневног реда Скупштине општине, допринела да јавност сазна шта се стварно дешава већ годинама у Спортском савезу. Наиме, то и те како интересује пореске обезнике јер се из буџета сада издвајају средства за судске спорове које против општине воде запослени у овом., иначе, удружењу грађана. Не треба занемарити ни чињеницу да су се понекад чуле и непријатне речи приликом постављања одборничких питања и одговора. Процењивана је добронамерност али и увредљивост неких питања која су понекад задирала у лични однос актера, па је председница С.Марковић изрицала чак и дисциплинске мере неким одборницима баш у оквиру обавезне тачке дневног реда сваке седнице, а то су одборничка питања.

На осмој седници питао је Р.Ракоњац, самостални одборник, председницу Скупштине општине, а потом ће то питање поставити још неколико одборника све до (последње) четрнаесте седнице која је одржана у децембру прошле године: шта ће учинити да се прекине са лошом праксом да одборници не добијају одговоре на постављена одборничка питања? С.Марковић је одговорила да заједно са секретаром Скупштине општине редовно упућује захтеве за достављање одговора на постављена одборничка питања. Добијени одговори се одмах прослеђују али нема механизма да се ни на који начин обавеже институција, установа или предузеће да дају одговор на постављена одборничка питања.

За нас је свакако основно питање: колико одборници заиста кроз питања дотичу кључне проблеме у општини? Да ли су то питања која се баве приоритетима, односно да ли су у дослуху са интересовањима грађана и њиховим проблемима и да ли би слична питања поставили управо они грађани који су бирали своје представнике у Скупштину општине? Понекад (или превише често) лично превлада општи интерес.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4927211
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1079
3670
19540
19540
131342
4927211

Vaš IP: 3.231.226.13
2020-06-06 10:22