Скупштина општине у 2017.години: НЕМА ВИШЕ „НАСТАВИЋЕ СЕ“

  29 januar 2018

У прошлој години одржано осам седница, само једна, са 20 тачака, трајала је два, све остале су завршене током једног радног дана. Ни један предлог опозције за допуну дневног реда није усвојен. Опозиција одговорила изласцима са седница пре гласања. Какве су одлуке донете?

Прво што треба истаћи о раду Скупштине општине током прошле године је чињеница да је ефикасност дошла до пуног изражаја после одлуке, коју је донео претходни сазив, да се број одборника са 61 смањи на 41. Седнице више не трају данима, па и месецима, а томе, свакако, доприноси и „комотна“ већина, тако да се, за разлику од неких претходних сазива, више не чека сатима на долазак одборника и обезбеђивање“кворума“ за почетак седнице или гласање.

У 2017.години одржано је осам седница Скупштине општине. Број тачака дневног реда кретао се од 3 до 20. Све седнице, осим једне, завршене су истог дана када су и заказане. Доминирала је расправа о раду ЈКП“Лим“ или готово редовно на дневном реду била су нека од питања и проблема у овом једином јавном предузећу чији је оснивач Скупштина општине. Зашто је до тога дошло, појаснићемо током анализе али су нека годинама нерешена питања изнета пред јавност како би се или побољшао рад или донеле неке одлуке које ће другачије у наредном периоду регулисати комуналну област, односно оне сегменте која она обухвата, пошто је у директној ингеренцији локалне самоуправе и од њене ефикасности зависи и квалитет комуналних услуга које су за грађане елементарне и од пресудне важности за функционисање свакодневног живота заједнице.

Прва седница Скупштине општине одржана је у другој половини марта и то је била прва примедба одборника опозиције. Tо је била седница са 20 тачака дневног реда, а првог дана заседања, после расправе, усвојено је чак 11. Била је веома карактеристична јер су разматрани програми рада са финансијским плановима предузећа и установа које се финансирају из буџета, па је опозиција сматрала да се „касни“ са доношењем тако важних аката али се током расправе показало да је управо анализа тих планова најмање битна јер се о свему, осим о томе, говорило. Скупштина општине је усвојила свој Програм рада, што је враћена пракса, у односу на претходни сазив, који је функционисао без донетог програма. Но, свакако једна од најзначајнијих одлука коју је овај сазив донео односи се на измене Одлуке о Општинској управи јер је начелник добио заменика, а кабинет председника три саветника, именована је и Комисија за координирање рада инспекцијским надзором. Наставак ове седнице уследио је после неколико дана, а одборници су подржали нову Одлуку о такси превозу која је усклађена са законским прописима који су донети још 2015.године, а рок за усклађивање локалних аката био је три месец, но до усклађивања није дошло у законом предвиђеном року. Донета је и Одлука о увођењу лед расвете, а јавности је предочено да се за утрошену електричну енергију јавне расвете из буџета годишње издвајало чак 9 милиона динара.

И док је први део те седнице, 20.марта, протекао у атмосфери „рововске вербалне борбе“ одборника опозиције, који су били годинама на власти и садашње власти и када је, осим повишених тонова, „крупних“ речи, прозивања и опомена, председавајућа била принуђена да изрекне и неке дисциплинске мере, наставак седнице 23.марта протекао је у више него опуштеној атмосфери, о чему сведочи и чињеница да је свих осам преосталих тачака, уз одборничка питања и размотрено и усвојено за мање од три сата.

На крају те седнице председница скупштине општине Стана Марковић се захвалила одборницима на конструктивности, нагласивши да су томе допринели и одборници опозиције.

Ih 1 Rad SO 2

Месец дана касније, одржана је наредна, осма седница Скупштине општине, након које се ваљало запитати „ко то нама кроји извештаје о раду установа, посебно финансијске“. Наиме, на овој седници су усвојени извештаји о раду установа и предузећа у 2016. изборној години, које су потписали и о њима говорили вршиоци дужности директора које је нова власт именовала тек у октобру 2016.године. Директори који су седели на тим местима готово цео мандарт нису се обратили јавности, нису пред одборницима одговарали на поједина, у неким случајевима и врло озбиљна питања везана за кршење закона, ако је судити по ономе што је јавно изречено на тој седници. А ако је тако, посла је требало да има и јавно тужилаштво. Први пут се догодило да неко од одборника коалиције која је на власти предложи да се неки извештај не усвоји (Дом културе) али је већина мислила баш супротно: управо зато што је такав, што је потпуно приказао стање у овој установи извешај треба усвојити, а ако има елемената, институције нека раде свој посао и нико не сме да се проглашава кривим без да се то докаже тамо где се доказује. Много тога речено и о раду Туристичке организације али оно што недостаје су „пријаве за одговорна лица“ ако је све то тако као што се јавно износило на седници пред одборницима и пред новинарима али и грађанима у директном ТВ преносу. Које су последице по починиоце? Ко су учесници и саучесници у „одређеним радњама“?! Е, то нико није рекао. Ни по службеној дужности нико се није огласио. Помињало се и поштење, а о резултатима рада директора и установа се много не збораше У мању торбу, изгледа, за свагда важи овде. Мустре се преписују са доласком сваке нове мусте која лако схвати да је иста као и претходна само са новом „керицом“ отпочиње хеклерај „по мустри“.

У сенци овог „изношења рубља из фиока“ пред јавност остала је још једна од најважнијих одлука коју је донео овај сазив Скупштине општине: да се у Статуту општине први пут дефинише и место заменика секретара Скупштине општине.

Девета седница, односно трећа у 2017. одржана је у јуну и била је веома „живописна“ али ју је обележила Одлука о покретању ликвидације јавног предузећа за одржавање локалних путева и јавних површина које је одлуком коју је донео исти овај скупштински сазив основано 7 месеци раније, због законске обавезе да се трансформишу све локалне дирекције за изградњу. Одлука о ликвидацији предузећа које никада није ни почело да ради, нити су запослени примали плату, захтевала је доношење измена још неколико одлука: Одлуке о Општинској управи( како би се основала нова служба која ће се бавити овим пословима), неминовна промена Одлуке о буџету, како би се могле исплаћивати плате запосленим у тој служби али и измене одлука о максималном броју запослених и кадровском плану општине. Била је ово прилика да се током два сата расправе чују и оцене о статусу бившег Јавног предузећа Дирекција за изградњу, чији је оснивач била Скупштина општине, коју су неки одборници назвали „проточни бојлер“, а други „перионицом пара“ износећи запажање да за 12 година, претходна власт није набавила ни једно возило, ни једну машину, нити је запослила инжењера или пројектанта. Оно што је постало забрињавајуће је чињеница да је из 2016. године пренето 100 милиона динара буџетских средстава која нису утрошена. Упозорење: то може довести у питање трансферна средства. Зашто се паре не троше?! Неки радови су започети, а нису завршени, неки нису ни почели, а средства су била планирана, али се састав власти променио. Уочено: нема пројеката. Поново је на дневном реду било ЈКП“Лим“. Одборници одобрили да се кредитно задужи како би наставило да функционише.

НАЈКРАЋА БИЛА СЕДНИЦА О БУЏЕТУ

Свечана седница Скупштине општине одржана је 7.јула у Великој сали Дома културе. Резимирани су резултати, а после више од четврт века, поново су додељене општинске награде појединцима и установама који су се истакли резултатима.

До септембра се чекала нова седница Скупштине општине, четвта у 2017. (ако се изузме свечана). Од 12 тачака дневног реда чак четири биле су поново посвећене ЈКП“Лим“ са закључком да оно „мора стати на здраве ноге“. После више година, повећана је цена комуналних услуга које су биле најниже у Србији, како би се барем спречили губици.

Новембрска седница је имала само пет тачака дневног реда. Именовани директори предузећа и установа који се финансирају из буџета, односно „вршиоци дужности“ су „преведени“ на пун мандат (осим Музеја и Дома здравља). Но, свакако, најупечатљивија је била поново једна врло смела одлука: да се одборницима уместо дневница (односно надокнаде у висини дневнице од 2000 динара) уведе месечна надокнада од 10.000 динара. Опозиција је била против тога, сматрајући да је то удар на буџет, али су представници власти имали сасвим друга размишљања. Наиме, претходни сазиви имали су 61 одборника, а седнице су више пута настављане, а чак и кад није било кворума па су одлагане, одборницима су исплаћиване уредно дневнице за долазак. Сада, кажу представници власти, неће бити тако јер се овим актом сугерише да су одборници веома важни, да су они ти који доносе одлуке, да због тога треба да буду уважавани, а не „куповани“ али и да уважавање значи одговорније понашање. Само један одборник је предложио да се (ипак) овакве надокнаде не дају онима који не дођу на седницу. Поједини опозициони одборници су се јавно одрекли ових примања али се показало да је „технички“ и то тешко изводљиво. Неко рече да има одборника који за мандата никада не изађу за говорницу како би изнели ставове својих бирача, по чему би се видео „рад на терену“ али смо сазнали да није све „изнети јавно став“ већ су веома важне и припреме. Студиозне.

У децембру су одржане две седнице Скупштине општине. На првој је донета Одлука о ребалансу буџета. Било је неопходно, између осталог, јер се морала веома „подебљати“ ставка везана за трошкове који су настали после судских спорова које је општина изгубила. Ова цифра достигла је алармантних (невероватних) 70 милиона динара. ЈКП“Лим“ је дотирано 20 милиона динара из буџета. Повећана је цена грејања. Стечајни управник Радојко Петрић педантно је интерпретирао колико ће поступак спровођење ликцвидације Јавног предузећа за одржавање локалних путева и јавних површина које је основано крајем 2016.године, а које никада није профункционисало, коштати општину, али је отворена и расправа да ли је морало до овога уопште да дође. Опозиција је искористила прилику да подсети да је пре него што је донета одлука о формирању предузећа које ће бити наследник ЈП Дирекција за изградњу, указивала да је неоправдано оснивати предузеће које нема капитал, ни кадртове да би радило врло озбиљне послове. Представници власти су истакли да се на слична решења одлучило доста општина у Србији али да се, на жалост, то показало лошим приступом. Реаговало се, тврде представници власти (ипак) на време, чим се уочило да новоформирано предузеће неће моћи испуњавати обавезе. Поједини одборници опозиције су сматрали да треба покренути питање одговорности ако се зна да је Одлука о ликвидацији донета на скупштинском заседању 20.јуна, а да је објављена у Службеном гласнику тек 1.августа. Питао одборник шта се чекало још 40 дана јер је то чекање или неажурност и аљкавост администрације донело нове трошкове.

Једна од седница са најмањим бројем тачака била је последња у 2017.години, односно четрнаеста седница Скупштине општине или осма у тој години. Биће запамћена као седница на којој је вођена једна од најкраћих распрва о Одлуци о буџету уопште. Одборници опозиције су и овога пута изашли пре гласања, тако да су све одлука донете без њиховог присуства. На овој седници донет је и Програм рада Скупштине општине за 2018.годину.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

avgust 2020
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5254654
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3595
3572
9353
51487
161456
5254654

Vaš IP: 3.226.245.48
2020-08-12 23:47